Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Aplikacije, 25.04.2020

10 aplikacij za trajnostni način življenja

earth-3289810_1280.jpg

Naš planet se na dnevni ravni sooča s številnimi izzivi, med katerimi so eden največjih gotovo podnebne spremembe. V zadnjih letih so znanstveniki potrdili, da biti "okolju prijazen" ne more biti več zgolj hobi. Kljub temu, da se nam zdi, da sami ne moremo ravno veliko prispevati k ohranjanju planeta za prihajajoče generacije, obstajajo načini, kako vsak posameznik dejansko lahko prispeva. Na primer, uporaba lokalnih živil, uživanje manj mesa, uporaba karseda majhnih količin embalaže, izklapljanje naprav, ki niso v uporabi itd. 

Poleg teh načinov pa obstaja tehnologija, ki nam dodatno pomaga pri našem trajnostnem načinu življenja. Tukaj je 10 aplikacij, ki nam lahko na dnevni ravni pomagajo, da živimo bolj trajnostno, s tem pa naredimo nekaj koristnega za cel svet. 

ThredUp

Modna industrija in naš način oblačenja verjetno nista prvi asociaciji, ki ju dobimo, ko govorimo o reševanju planeta kajne? Dejstvo pa je, da je izvor naših oblačil še kako pomemben. Trajnostni korak, ki ga lahko naredimo je, da kupujemo v "second-hand" trgovinah. Aplikacija, ki pri tem pomaga je ThredUp. Spletna platforma in fizična trgovina, ki nudi znižane cene "high-end" artiklov - tako novih kot že rabljenih. V ponudbi lahko uporabniki najdejo blagovne znamke, kot sta Kate Spade in Coach. Poleg nakupovanja ThredUp omogoča tudi prodajo ali donacijo oblačil.


Olio

Izposoja namesto nakupa je še eden od načinov, kako spremeniti način življenja. Aplikacija Olio, ki je na voljo tako za iOS kot Android, pomaga pri zmanjševanju količine odpadkov v določenem območju. Uporabnik poslika artikle, ki jih želi deliti in vsi sosedi, ki uporabljajo aplikacijo, dobijo obvestilo. Poleg tega lahko tudi sami raziščemo, kaj ponuja okolica, od hrane, čistil, do raznih drugih stvari. Nato se samo še dogovorimo glede prevzema.


Too Good To Go

Too Good to Go je aplikacija, ki povezuje 22 milijonov uporabnikov po celi Evropi z restavracijami, supermarketi in lokali, ki preko aplikacije delijo ostanke hrane. Po pisanju portala CNET bi naj aplikacija na dan rešila do 100.000 obrokov, s čimer močno zmanjšuje količino odpadkov. Hrana je na voljo po znižani ceni, je pa potrebno preveriti, ali je aplikacija na voljo v območju, kjer živimo. Aplikacija Too Good to Go je na voljo za iOS in Android.


PaperKarma

Aplikacija PaperKarma je nastala, da bi zmanjšala količino raznoraznega napotrebnega papirnatega materiala, ki se na dnevni ravni znajde v poštnih nabiralnikih ljudi po svetu. Uporabniki, na območjih, kjer aplikacija PaperKarma deluje, preprosto poslikajo pošto, katero ne želijo več prejemati - razne kataloge, ponudbe, ali pošto od predhodnih stanovalcev. Nato izberejo ime ali naslov in se izbrišejo iz adreme podjetja, ki jim neželeno pošto pošilja. 


Spletni brskalnik Ecosia

Preden se ponovno odpravite na splet, preizkusite spletni brskalnik Ecosia, ki prihodke od oglaševanje porablja za sajenje dreves. V času požarov v Avstraliji, ki so nedavno močno prizadeli veliko ljudi, živali in narave, je Ecosia namenila ves svoj dobiček sajenju dreves v Avstraliji. V zgolj enem dnevu naj bi jim uspelo posaditi več kot 26.000 dreves. Poslovanje Ecosie je transparentno, saj vsak mesec javno objavijo finančno poročilo, prav tako pa ne prodajajo podatkov uporabnikov nobeni "third-party" strani. Brskalnik je na voljo tudi za mobilne naprava, dobite pa ga za iOS in Android.


Tap 

Plastika je verjetno eden največjih sovražnikov planeta in uporaba raznoraznih flašk, pa naj so to steklene, ali drugačne, je prvi korak k temu, da vsaj za malo odrešimo planet te obremenitve. Aplikacija Tap, ki je na voljo tako za iOS kot Android, uporabnikom pomaga pri iskanju mest, kjer lahko z vodo napolnijo svojo embalažo za večkratno uporabo. Omrežje Tap Refill Station vsebuje restavracije, lokale, pipe in še bi se našlo, kjer lahko uporabniki brezplačno točijo vodo. Aplikacija uporabniku prikaže lokacijo postaje, najhitrejšo pot do postaje in podrobnosti o vodi na posamezni lokaciji. Uporabnik izve, ali je na voljo mrzla, filtrirana, gazirana, ali celo voda z okusom. 


Happycow

Raziskava strokovne revije Science pravi, da bi lahko posameznik, s tem ko iz svoje prehrane izloči meso in mlečne izdelke, spremenil svoj ogljični odtis za 73 %. Da se nekdo odloči za veganstvo, potrebuje čas, kajti to ni odločitev, ki bi jo nekdo sprejel čez noč. Vsi tisti, ki pa ste že vegani ali vegetarijanci, pa lahko s pomočjo aplikacije Happycow, ki je na volj za iOS in Android, najdete restavracije, ki nudijo veganske obroke in celo dostavo. Vse kar morate narediti je, da si prenesete aplikacijo, ali uporabite spletno stran, ter raziščete svoje mesto. V aplikaciji so tako restvracije, ki so veganske, vegetarijanske, ali pa nudijo eno od teh dveh opcij v svoji ponudbi. 


Giki

Aplikacija je sicer na voljo zgolj v Veliki Britaniji, je pa namenjena preverjanju "eko" porekla živil. Giki ima vgrajen skener, ki uporabnikom omogoča, da poreklo živil preverijo med samim nakupovanjem. Aplikacija vsako živilo oceni z značkami, torej več značk, bolj trajnostno je živilo. Če nek produkt ne doseže zadostno oceno, Giki ponudi alternativo. Aplikacija je na voljo za iOS in Android


iHuerting

Če imate to možnost, je lastni vrt dober način nadzora nad tem, kaj jemo. Kljub vsemu pa vrtnarjenje ni tako zelo enostavno, kot se morda marsikomu zdi. Zato aplikacija iHuerting (iOS in Android) ponuja nasvete, katera zelenjava v določenem trenutku uspeva, kaj moramo z njo narediti itd. Aplikacija nas opominja, kdaj zalivati in kako skrbeti za svoj pridelek.


Think Dirty

Podobno kot Giki, aplikacija Think Dirty pomaga pri iskanju "eko" kozmetike in lepotnih produktov. Med nakupovanjem lahko primerjamo potencialno toksične sestavine, na voljo pa je tako iOS kot Android verzija. 


Še več "eko" aplikacij:Naslednja novica:
Pametna ročna ura brez primere!


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled