Računalništvo, telefonija
05.12.2019 17:00

Deli z drugimi:

Share

10 ključnih tehnoloških trendov v letu 2020

10 ključnih tehnoloških trendov v letu 2020
10 ključnih tehnoloških trendov v letu 2020

Analitsko podjetje IDC napoveduje, da bodo v prihodnjem letu prevladovale pobude digitalne preobrazbe, v letu 2023 pa naj bi že več kot polovica BDP prihajala iz produktov in storitev digitaliziranih industrij. IDC v svojih napovedih trendov v svetovni IKT-industriji v letu 2020 (IDC FutureScape) napoveduje, da bo digitalna preobrazba – računalništvo v oblaku, internet stvar, tehnologija veriženja blokov, »big data«, umetna inteligenca in strojno učenje – tista, ki bo za podjetja ključna pri ohranjanju konkurenčne prednosti.


Glavna naloga podjetij bo po mnenju IDC-ja usmeritev proračuna digitalizaciji, izboljšanju zavezanosti digitalnemu zaupanju, nadgrajevanju sistema razvijalcev in iskanju novih partnerstev. Torej, katerih 10 tehnoloških trendov bodo podjetja morala upoštevati na področju digitalne preobrazbe.


1. Pospešeno inoviranje

IDC napoveduje, da bodo podjetja v letu 2020 pospešila vlaganje v ključne tehnologije, modele in procese, ki bodo hitrejši in bolj povezani. Do leta 2023 bo polovica investicij v IKT namenjena digitalni preobrazbi in inoviranju, kar je skoraj dva-krat toliko kot 27% lansko leto.


2. Oblaki se bodo med seboj povezovali

Do leta 2022 bo 70 odstotkov podjetij z uvajanjem tehnologij, orodij in procesov združenega hibridnega in »multioblačnega« upravljanja integriralo upravljanje tako javnih kot tudi zasebnih oblakov. »Govorimo o novem poglavju v oblačni konkurenci, v »digital-first« ekonomiji. Uspešnost podjetja bo odvisna od digitalnega dosega«, so zapisali pri IDC-ju.


3. Gradnja na robu

Do leta 2024 bo skok aplikacij na robu 800-odstoten, medtem ko bo do leta 2023 novih IT struktur nameščenih »na robu« in ne v lastnih podatkovnih centrih. »Podjetja se bodo morala intenzivno in resno pripraviti na računalništvo na robu«, pravijo pri IDC-ju.


4. Digitalne tovarne inovacij

Do leta 2023 bo dve tretjini podjetij poleg svoje osnovne dejavnosti razvijalo še programsko opremo. 90% novih aplikacij bo v oblaku, 80% kode bo pridobljene od »zunaj«, pričakujemo pa kar 60% več programerjev.


5. Industrijske aplikacije

IDC napoveduje več kot 500 milijonov aplikacij in storitev s pomočjo oblačnih storitev, kar je enako število kot v zadnjih 40 letih skupaj. Podjetja čaka razvoj inteligence, integracija ideje tovarne digitalnih inovacij in zagotavljanje, da bodo pri tej sodelovali vsi v podjetju.


6. Brez umetne inteligence ne bo šlo

Do leta 2023 bo imelo vsaj 90 odstotkov novih podjetniških aplikacij vgrajeno umetno inteligenco. Do leta 2024 pa bo več kot 50 odstotkov interakcij uporabniškega vmesnika uporabljalo računalniški vid, govor, obdelavo naravnega jezika (NLP) ter obogateno in navidezno resničnost. »Podjetja, ki ne bodo uporabljala umetne inteligence, bodo enkrat počasnejša.


7. Promocija zaupanja

Do leta 2023 bo polovica podjetij s seznama Global 2000 imenovala direktorja za zaupanje, ki bo usklajeval vprašanja zaupanja na področjih varnosti, financ, kadrov, tveganja, skladnosti, prodaje, zasebnosti in etičnih poslovnih operacij.


8. Vsako podjetje bo svoja platforma

Ta ista Global 2000 podjetja oz. 60% teh podjetij bo do leta 2023 imelo po več tisoč programerjev. IDC napoveduje, da bodo ta podjetja polovico svojega prihodka generirala preko svoje platforme.


9. Mešanje industrij

Bliža se čas masovnih partnerstev med različnimi industrijami, ki takole na prvi pogled morda sploh ne pašejo skupaj. Samo tako bodo podjetja lahko obdržala položaj na trgu, ob predpostavki, da bodo imeli lastne digitalne platforme in ekosistem.


10. Nadaljevanje vojn tehnoloških platform

Do leta 2023 bo pet največjih megaplatform javnih oblakov obvladovalo najmanj 75-odstotni tržni delež na področju infrastrukture kot storitve (IaaS) in platforme kot storitve (PaaS). Ponudniki programske opreme kot storitve (SaaS) bodo postajali platforme. IDC pravi, da se bo trg fokusiral okrog majhnega števila ogromnih platform, kar seveda zahteva previdno izbiro te platforme.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več