Triki in nasveti
02.09.2017 17:12
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najboljše aplikacije za shranjevanje podatkov v oblaku

..Danes praktično vsi že uporabljamo hrambo v oblaku. Ta pa postane še priročnejša, če jo uporabljate tudi na svojih pametnih mobilnih napravah..
Za oblačno shranjevanje podatkov imajo uporabniki mobilnih naprav Android na voljo številne ponudnike!
Za oblačno shranjevanje podatkov imajo uporabniki mobilnih naprav Android na voljo številne ponudnike!

Storitve v oblaku so tako med običajnimi kot poslovnimi uporabniki vse bolj priljubljene, saj jim ni potrebno skrbeti za infrastrukturo in aplikacije, temveč lahko takoj koristijo storitve, ki jih potrebujejo. Tega se vse bolj zavedajo uporabniki mobilnih naprav, saj so jim na tako podatki vedno na dosegu roke. Vse, kar potrebujejo, je le dovolj hitra povezava v svetovni splet, ki pa je na voljo praktično že povsod.

Ker je na spletu že malo morje ponudnikov oblačnih storitev, smo za vas pripravili seznam najboljših mobilnih aplikacij, ki vam bodo v pomoč pri shranjevanju vaših podatkov, fotografij in filmskih posnetkov v oblak. Čeprav je izbor namenjen predvsem pametnim mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom Android, je kar nekaj izmed spodaj navedenih aplikacij na voljo tudi za Applove mobilne naprave.

Google Drive

Google Drive je ena izmed najbolj uporabljenih aplikacij za oblačno shranjevanje podatkov. Uporabnikom je na voljo 15 gigabajtov brezplačnega oblačnega prostora. Ti imajo možnost še neomejenega varnostnega shranjevanja slik v visoki ločljivosti, in sicer preko aplikacije Google Photos. Poleg tega so na voljo tudi aplikacije za pregledovanje in urejanje shranjenih dokumentov. Razpoložljivi oblačni prostor lahko seveda tudi razširite, in sicer na 100 gigabajtov (1,99 evra na mesec), 1 terabajt (9,99 evra na mesec) in tako naprej do največ 30 terabajtov (299,99 evra na mesec).

Box

Storitev Box.com je ena izmed boljših za mobilno shranjevanje podatkov v oblak. Na voljo je veliko število mobilnih aplikacij, ki omogočajo upravljanje s podatki v oblaku. Novi uporabniki prejmejo 10 gigabajtov brezplačnega oblačnega prostora, za plačilo osmih evrov mesečno pa imajo na voljo 100 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov. Poslovni uporabniki imajo na voljo mesečne pakete, vrednosti od štirih do 12 evrov, pri čemer so zanje na voljo številne dodatne možnosti.

Amazon Drive

Amazon Drive je odlična mobilna aplikacija za shranjevanje podatkov v oblak, kar še posebej drži za vse tiste, ki uporabljajo storitev Amazon Prime. Ti imajo namreč v paket že vključenih 5 GB brezplačnega prostora in brezplačno neomejeno shranjevanje fotografij in videoposnetkov, za doplačilo v višini 60 ameriških dolarjev letno (približno 50 evrov) pa dobijo neomejen prostor za shranjevanje podatkov. Tisti, ki ne uporabljajo storitve Amazon Prime, pa morajo za neomejeno shranjevanje podatkov letno odšteti 12 ameriških dolarjev (približno 10 evrov). Čeprav mobilna aplikacija ni med najboljšimi, bo dovolj za varnostno kopiranje vaših podatkov.

MEGA

Uporabniki oblačne storitve Mega imajo brezplačno na razpolago 50 gigabajtov oblačnega prostora. Za to zadostuje le brezplačen uporabniški račun. Če ponujeni prostor ne zadošča, so na voljo še naročniški paketi, s katerimi pridobite od 200 gigabajtov do kar štirih terabajtov prostora. Mobilna aplikacija Mega na mobilnih napravah deluje hitro, varnost podatkov pa je zagotovljena, saj so vsi podatki uporabnikov hranjeni v šifrirani obliki.

Dropbox

Oblačno storitev Dropbox pozna že skorajda vsak, saj je pogosto nameščena na telefonih in tablicah. Običajni uporabniki imajo brezplačno na voljo dva gigabajta oblačnega prostora, če pa to ne zadošča, ga lahko povečajo do enega terabajta, pri čemer je za to treba plačati 9,99 evra na mesec ali 99,99 evra na leto. Za poslovne uporabnike so na voljo nekoliko drugačni naročniški paketi. Pri namestitvi mobilne aplikacije dobite tudi možnost samodejnega varnostnega kopiranja slik ter enostavno deljenje vsebin.

MediaFire

MediaFire se je pred kratkim spustila na področje oblačnega shranjevanja podatkov, pri čemer gre za zelo solidno oblačno storitev. Uporabnik brezplačno prejme 10 gigabajtov prostora, ki jih lahko uporabi za shranjevanje in deljenje podatkov, fotografij in filmskih posnetkov. Za 7,5 ameriških dolarjev (dobrih šest evrov) na mesec boste dobili en terabajt oblačnega prostora, za 80 ameriških dolarjev (67 evrov) na mesec pa kar 100 terabajtov, pri čemer je treba račun poravnati na četrtletni osnovi (trenutno celo poteka akcija, kjer so cene prepolovljene).

Microsoft OneDrive

Microsoft OneDrive je relativno priljubljena storitev za shranjevanje podatkov, saj uporabniki ob registraciji dobijo brezplačno pet gigabajtov oblačnega prostora. Če ta ne zadošča, ga lahko na 50 gigabajtov povečate že za dva evra na mesec. OneDrive je sicer že vključen v oblačno storitev Office 365, ki je na voljo tako za običajne uporabnike kot za poslovne. Kot uporabniki lahko prejmete paket OneDrive z enim terabajtom prostora in pisarniškim paketom Office 365 za sedem evrov na mesec, oziroma s petimi terabajti in paketom Office 365 za 10 evrov na mesec. Poleg tega je mobilna aplikacija zanesljiva in hitra.

Resilio Sync

Resilio Sync (predhodno BitTorrent Sync) je ena izmed najboljših oblačnih storitev za tiste, ki želijo podatke shranjevati v njihov oblačni prostor. Ta aplikacija namreč uporabnikom namiznih računalnikov, prenosnikov, sistemov NAS in celo domačih strežnikov omogoča sinhronizacijo podatkov z mobilnimi telefoni in tablicami. Deluje po enakem principu kot druge oblačne aplikacije. Edina slaba lastnost tega pristopa je v tem, da boste morali sami skrbeti za sistem, na katerega shranjujete podatke.

Tresorit

Tresorit je relativno nova in ena izmed dražjih storitev za oblačno shranjevanje podatkov, pri čemer je treba vzeti v zakup, da gre za eno najbolj varnih storitev na trgu, saj uporablja šifriranje od uporabnikove naprave pa vse do njihovih strežnikov. Osnovni uporabniški račun ima na voljo le en gigabajt prostora. V zameno za plačilo dobrih osem evrov na mesec prejmete 100 gigabajtov oblačnega prostora, za 20 evrov na mesec pa boste imeli na voljo en terabajt razpoložljivega prostora. Na voljo so tudi paketi, ki so namenjeni manjšim, srednjim in velikim podjetjem oziroma korporacijam.

Yandex.Disk

Oblačna storitev Yandex Disk je nedvomno zanimiva, saj uporabnik brezplačno prejme kar 10 gigabajtov oblačnega prostora. Za zgolj en ameriški dolar na mesec prejmete še dodatnih 10 gigabajtov prostora (skupno torej 20 gigabajtov), za dva dolarja na mesec pa kar 100 gigabajtov oblačnega prostora. Za en terabajt strežniškega prostora pa bo treba mesečno primakniti 10 dolarjev. Mobilna aplikacija je nadvse odzivna in ponuja celo tako imenovani grafični vmesnik Material Design.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Vas zanima, kako vzpostaviti trajno in dobičkonosno komunikacijo s ključnimi ciljnimi skupinami, ki so pomembne za uspešno poslovanje podjetja in njegovo pozitivno podobo v javnosti? ... Več
Zlati partner

INFO-KOD d.o.o.

Cesta v Gorice 34a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 24 99
Skupina INFO-KOD že dvajset let ponuja rešitve na področju avtomatske identifikacije, ki je podlaga za računalniško izmenjavo podatkov. INFO-KOD d.o.o. je eden izmed glavnih distributerjev ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več