Računalništvo, telefonija
16.01.2018 10:30

Deli z drugimi:

Share

10. poletni tabor računalništva avgusta 2018

Skupinska fotografija udeležencev Poletnega tabora računalništva 2017 z mentorji.
Skupinska fotografija udeležencev Poletnega tabora računalništva 2017 z mentorji.

Tradicija poletnih taborov v so-organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenijein Šole prihodnosti Maribor sega v leto 2009, ko so prvič skupaj izvedli poletno šolo računalništva na Kalu. Od takrat so s taborom gostovali na različnih lokacijah po Sloveniji. Nazadnje so avgusta lani gostovali v Gorenju nad Zrečami, kjer sta izkušena mentorja iz gospodarstva dvajset mladih popeljala v zanimivi svet programiranja. Tabor je letos potekal že 9. leto zapored. Rdeča nit vseh preteklih izvedb so nekoliko odmaknjene lokacije, kjer so se udeleženci tabora v objemu neokrnjene narave ukvarjali s sodobnimi tehnologijami.

Od računalniške igre v brskalniku do simulacije našega osončja

Udeleženci in dve udeleženki so v Gorenju skozi celoten teden osvojili osnove programiranja in pridobili nove izkušnje tako, da so se lahko proti koncu tabora lahko lotili svojih prvih izdelkov, ki so jih zadnji dan tudi predstavili svojim staršem. Kot si lahko predstavljate, so skupine večinoma ustvarjale na področju računalniških iger.

Poleg LAN iger, brez katerih ni šlo v prostem času, so se mladi preizkusili v programiranju brezčasnih iger, kot je na primer Pong. Ugotovili so, da je mogoče v spletnem brskalniku izdelati preproste arkadne igre, kar je odlično izhodišče predvsem za tiste, ki so na tabor prišli povsem brez programerskih izkušenj. Prav poseben in posebej težak izziv je ustvaril Tim, ki je v jeziku Python ustvaril igro Apolo 13, zanimivo arkadno igro, kjer v vesolju uničuješ meteorite in zbiraš cekine.

Mladi pa se niso omejili le na področje računalniških iger, temveč so se lotili tudi zapletenih področij, kot sta računalniško 3D modeliranje in nevronske mreže. Slednjega izziva se je lotil 17-letni gimnazijec Jakob, ki je skušal računalnik naučiti razpoznavati med fotografijami mačke in psa.

Deseti tabor se od 11. do 18. avgusta 2018 vrača v CŠOD Gorenje

Ekipa tabora v tednih pred koncem leta že načrtujete deseto izvedbo Poletnega tabora računalništva. Sodelovanje je tako že potrdila izkušena ekipa mentorjev, organizatorji pa načrtujejo tudi nekaj posebnih novosti ob tej posebni priložnosti. “Tudi letos bomo ob pomoči izkušene ekipe mentorjev spoznavali majhne skrivnosti velikih programerjev. Delo bo potekalo v različnih skupinah, kjer bomo mlade spodbujali k timskemu delu, na koncu tabora pa bodo svoje izdelke lahko predstavili staršem in drugim obiskovalcem. Ob tem letos pripravljamo še posebno druženje generacij preteklih udeležencev našega tabora. Želimo namreč spoznati, kam jih je pripeljala njihova pot in kaj počnejo danes,” pravi Tadej Žlak, vodja tabora.

Tabor, ki bo avgusta 2018 ponovno potekal na prijetni lokaciji v Gorenju nad Zrečami, je namenjen fantom in dekletom, starimi med 13 in 17 let. Izkušnje s programiranjem so dobrodošle, nikakor pa niso pogoj za prijavo. Podrobnosti bodo objavljenena spletni strani ZOTKS.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več
Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več