Triki in nasveti
17.11.2020 10:00

Deli z drugimi:

Share

10 razlogov, zakaj potrebujemo pametni zvočnik

10 razlogov, zakaj potrebujemo pametni zvočnik
10 razlogov, zakaj potrebujemo pametni zvočnik

Niste čisto prepričani ali potrebujete pametni zvočnik? Ali pa ste se že skoraj odločili za nakup, pa ste še vedno v dvomih? Za vas smo pripravili članek, v katerem boste našli nekaj koristnih lastnosti, ki jih te naprave lahko prinesejo v vaše življenje. Na koncu pa je odločitev o tem, ali se boste za nakup dejansko odločili, samo vaša.

Vsi smo že zasledili kak oglas, pogledali YouTube video,v katerem se otroci igrajo z glasovnimi ukazi Amazonovemu Echu in poslušali nasvete prijateljev, ki enostavno ne morejo živeti brez pametnega zvočnika Google Home ali Apple HomePod. Pa so pametni zvočniki resnično vredni takšne pozornosti in predvsem našega denarja?

Dejstvo je, da so pametni zvočniki cenovno dostopni, raznoliki in dovolj enostavni za uporabo, da jih brez težav uporablja tehnološko tudi nekoliko manj pismeni uporabnik. Pa si poglejmo, kaj vse pametni zvočniki zmorejo in zakaj se dejansko splača razmisliti o nakupu.

1. Vaš pametni zvočnik vam bo z veseljem ustregel z glasbenimi željami

Nič več brskanja po aplikacijah in seznamih predvajanj. S pametnim zvočnikom, kot sta Amazon Echo ali Google Home, ter mogoče še naročnino na storitev Amazon Music ali Spotify, lahko vašemu zvočniku preprosto naročite glasbeno željo po izbiri. Ne glede na to, ali bo to Amazon Alexa, Google Assistant ali Apple Siri, to lastnost nudijo vsi pametni zvočniki in glasovni asistenti. Edino Applov HomePod od uporabnika zahteva, da uporablja Applovo storitev Apple Music, medtem ko pri ostalih zvočnikih takšnih omejitev ni.

2. Glasbo lahko poslušamo na “multi-room” avdio sistemu

Če imate v vašem domu več, kot zgolj en Google Assistant zvočnik ali z Alexo kompatibilno napravo, kot je Echo (ali več zvočnikov Applov HomePod), lahko isto pesem poslušamo po celi hiši ali stanovanju – brez, da bi posamezni zvočniki morali biti med seboj povezani preko kabla. Važno je samo to, da so vse naprave povezane na isto internetno omrežje in da smo v vseh prijavljeni z istim računom.

3. Zvočnik lahko vprašamo: “What song is that?” (“Katera skladba je to”?)

Ste med poslušanjem novega seznama predvajanja naleteli na skladbo, ki vam je takoj sedla v uho? S pametnim zvočnikom v le nekaj sekundah pridemo do vseh podatkov o skladbi, ki jih potrebujemo, da si jo ali shranimo na svoj seznam, ali pa preprosto zavrtimo posebej.

4. S pametnim zvočnikom se lahko zbudimo v družbi svoje najljubše glasbe

Ste siti klasičnih alarmov, ki vas zjutraj preganjajo iz toplega objema odeje? S pametnim zvočnikom je lahko jutranje zbujanje nekoliko bolj prijetno, saj lahko zvočniku naročimo, da nas zbuja z našimi najljubšimi skladbami. Vse, kar moramo narediti je, da zvočnik prosimo, da nas zbuja z izbrano skladbo. Po drugi strani pa lahko zvočnik podobno prosimo zvečer, ko gremo spat, da nam predvaja recimo zvoke oceana, ali nežnega deževja, ali pa konkretne elektronske glasbe, če komu pred spanjem paše takšen ritem.

5. Pametni zvočniki nam omogočajo, da z lahkoto upravljamo z ostalimi pametnimi napravami doma

Ena najbolj zanimivih stvari pri pametnih zvočnikih je, da nudijo veliko več, kot zgolj glasbo. Tukaj v največji meri ciljamo na upravljanje z raznimi pametnimi napravami, kot so pametne žarnice ali termostati. Alexa, Siri in Google Assistant se lahko vsi povežejo in komunicirajo z ostalimi napravami, ki so povezane v vaše domače “Wi-Fi” omrežje. Tako boste lahko z glasovnimi ukazi prilagajali temperaturo doma, spreminjali kanale na televiziji, spreminjali jakost svetilnosti televizije in še mnogo več. Seveda se je potrebno zavedati, da te pametne naprave nudijo številni proizvajalci, kar pa pomeni dodaten strošek, če želimo dvoj dom narediti bolj ali manj pameten.

6. Pametni zvočnik vam bo odgovarjal na vprašanja

Razvoj pametnih zvočnikov bi lahko spremenil način, na katerega zdaj iščemo informacije in odgovore na vprašanj. Roko na srce, še vedno nas veliko zaupa Wikipediji kajne? S pametnim zvočnik preprosto vprašamo Alexo, Siri Ali Google Assistenta. Vprašamo jih lahko karkoli nam pade na pamet, oni pa bodo potem poskrbeli, da izbrskajo karseda najboljši odgovor, ki nam ga seveda povedo.

Zavedati se je potrebno, da tukaj uporabniška izkušnja še ni popolna – prvim AI asistentom manjka nekaj kontekstualnega znanja, zanesljivi pa so toliko, kot so zanesljivi viri, ki jih najdejo na spletu. Z razvojem v prihodnosti pa verjamemo, da bodo tudi ti asistenti postali še bolj zanesljivi in globlji vir informacij.

7. Dostopamo lahko do novic, spletnih trgovin, podkastov in še bi lahko naštevali

Seznam možnosti in funkcionalnosti, ki jih pametni zvočniki ponujajo, se širi iz dneva v dan – Google in Apple konstantno dodajata nove funkcionalnosti, medtem ko Amazon v razvoj svojih pametnih zvočnikov vključuje celo “third-party” razvijalce, ki pomagajo, da so Amazonovi pametni zvočniki tako raznovrstni.

Naj bo to iskanje lokalnih novic na radiu ali spletnih portalih, poslušanje podkastov ali avdio knjig, ali celo iskanje informacij na poti v službo, vaš pametni zvočnik lahko (ali pa kmalu bo) pomaga. Če recimo uporabljate Amazon Echo, lahko samo z glasovnimi ukazi nakupujete v spletni trgovini tehnološkega giganta.

8. Hitro bomo dobili priporočila

Če povežemo naš pametni zvočnik s “streaming” storitvijo, kot je Spotify, Apple Music, ali Google Play Music, se lahko poslovimo od starih CD-jev in piratskih prenosov glasbe, ki nam poleg vseg zasede še ogromno prostora na računalnikih.

To pa še ni vse – z analizo tipa glasbe, ki jo največ poslušate in medsebojno analizo na desetine milijonov skladb, ki jih vsak ponudnik nudi, boste kaj kmalu začeli dobivati personalizirane predloge izvajalcev in skladb.

9. Lahko s pametnim zvočnikom zamenjamo pametni telefon?

Ali pametni zvočnik lahko zamenja telefon? V celoti zagotovo ne, do določene mere pa gotovo – zvočnika Google Home in Amazon Echo Spot lahko kličeta ostale zvočnike (če imajo vaši kontakti v imeniku pametni zvočnik in vključeno to lastnost). Apple HomePod na primer ne dovoljuje klicanje ali sprejemanje klicev, lahko pa ga uporabimo, kot dodaten zvočnik, ko je klic že vzpostavljen.

10. S pomočjo pametnega zvočnika boste postali bolj organizirani

Radi zamujate na sestanke, izgubljate nakupovalni listek, ali pozabljate na pomembne datume rojstnih dnevov? Pametni zvočnik si lahko vse to zapomni namesto vas, poleg tega vas prijazno opominja, ko se bližajo pomembnejši dogodki. Vse, kar moramo narediti je, da zvočniku povemo, kaj naj si zapomni in poskrbel bo za vse ostalo.

Z zvočnikom lahko recimo sinhroniziramo različne koledarje po različnih napravah, kar pomeni, da ko govorimo z zvočniki Echo, Google Home ali HomePod, so naši urniki usklajeni na vseh napravah.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več