Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Temačni izumi, 12.06.2018

10 temačnih izumov 21. stoletja

server-2160321_1920.jpg

Že res, da so stvaritelji spodaj našteti izumov imeli v mislih verjetno pozitiven doprinos k družbi, vendar je končni rezultat definitivno negativen oz. bi lahko govorili celo o temačnih posledicah. Pa poglejmo, zakaj je temu tako?

10. Avtonomni vojaški roboti

To, da vojaška tehnologija napreduje praktično iz dneva v dan ni nobena skrivnost kajne? Ena najbolj naprednih in hkrati skrb vzbujajočih se tehnologij pa je v zadnjem času tehnologija avtonomnih vojaški strojev, ki lahko brez človeškega nadzora streljajo na druge ljudi. Južna Koreja recimo uporablja avtonomne robote za "varnostne" namene ob ščitenju zgradb in meje, vendar se lahko ti roboti sprogramirajo tako, da dejansko ustrelijo vsakogar, ki jim pride na pot. Kampanja proti razvoju in uporabi avtonomnih vojaških robotov je bila podprta s strani Združenih narodov in 32 držav po celem svetu, med podpornicami sta recimo tudi Mehika in Kitajska.

9. Botneti

Za vse tiste, ki ne veste, botneti nastanejo takrat, ko hekerji prevzamejo nadzora nad velikim številom računalnikov. Lahko celo pride do hekerskega napada na 30 milijonov naprav in do zdaj smo že videli napade na finančne institucije, e-mail baze in še številne druge akcije. Pogosti so tudi hekerski vdori v serverje, ki jih potem namenoma preobremenijo, da ti ne prenašajo več zasedenosti in preprosto padejo. Hekerski napad na Dyn je recimo onesposobil dobršen del vzhodne obale ZDA in aplikacij Twitter, Reddit in Netflix. Botneti so danes vse bolj možni, kajti hekerji lahko vdrejo v praktično vse naprave, ki so priključene na internet.

8. Umetna inteligenca

Robote poznamo že iz pop kulture in zakaj jih ne bi dejansko začeli uporabljati? V strokovni javnosti se že kar nekaj časa pogovarjajo o tem, ali je umetna inteligenca nekaj dobrega ali slabega. Celo pokojni Stephen Hawking je opozoril, da je umetna inteligenca največja nevarnost, ki preti človeštvu, k temu mnenju pa se pridružuje tudi Teslin Elon Musk. Danes je umetna inteligenca sposobna producirati lažne novice, vedno velja bojazen pa obstaja pred avtomatizacijo poklicev. 

7. Genski inženiring

Področje, ki ima neizmeren potencial na področju medicine: s spremembo genskih zapisov lahko pozdravimo HIV, se borimo proti malariji in številni drugi primeri. Kljub temu pa obstaja kar nekaj etično spornih načinov uporabe, recimo že preden se zarodek razvije v fetus se lahko dodajajo geni. Tukaj se seveda porajajo številna vprašanja o tem, ali bodo čez čas otroci narejeni kar "po meri staršev", odpirajo se debate o socialnem inženiringu in igranju "Boga". 

6. Izginjajoči se droni

V 80-ih so se začele v javnosti pojavljati zgodbe o brezpilotnih letalih, ki so sicer dosegala izjemne vojaške rezultate, so se pa ponovno zbudli številni aktivisti in celo Združeni narodi, kajti zmotilo jih je število civlinih žrtev v dotičnih operacijah. Spraševali so se glede simpatetičnega ubijanja in podobnih takrat zelo aktualnih tematik. Danes se je pojavila nova skrb, in sicer droni, ki lahko izginejo brez sledi. DARPA v tem trenutku razvija dron Ecorus, ki dela ravno to, torej izgine, ko izvrši svojo nalogo. Narejeni so iz materialov iz gob in v resnici po uporabi ne pustijo praktično nobene sledi. Se razkrojijo podobno kot kakšen organski odpadek na robu ceste. Na tej točki se že pojavljajo težave in skrbi, ker so že opazili potencial, ki ga ti droni imajo za vojaške operacije in vohunjenje. 

5. Sociometrični senzorji

Nosljiva tehnologija je danes že nekaj povsem normalnega, skoraj samoumevnega kajne? Podatki, ki jih te naprave zbirajo so različne narave, od štetja korakov, do spremljanja delovanja srca. Google je stopil še korak naprej in bankam ponudil biometrične senzorje, ki merijo produktivnost zaposlenih, na Švedksem recimo neko podjetje že ima 50 zaposlenih z vgrajenimi biometričnimi senzorji, ki spremljajo celotno dogajanje okrog zaposlenih. Si predstavljate, da vas vaš nadrejeni nagradi, glede na podatke zbrane iz dotičnih senzorjev in glede na to, koliko časa ste delovali s vašim "srečnim" glasom? Boljše za vas, da se tega navadite, kajti kaj kmalu bi zadeva lahko postala realnost. 

4. Oboroženi računallniški virusi

Računalniški virusi obstajajo vse od leta 1970, vendar so dolgo časa bili v večini primerov uporabljeni za lastno korist hekerjev in seveda zaslužek ter aktivizem. Leta 2005 je bil razvit program, ki je napadel skladiša urana in končen scenarij bi lahko seveda bil izjemno temačen. Preko 1000 uranovih produktov je bilo okuženih z dotičnim virusom in po neuradnih virih NSA-ja je program bil izdelan po navodilih bivšega ameriškega predsednika Busha. Takšni in podobni projekti lahko imajo enormne negativne posledice, saj lahko takšna programska oprema onesposobi cele mreže elektrike in celo vojaške sisteme, kar bi pomenilo, da bi določene države ostale brez vsakršne zaščite. 

3. Napredni patogeni

Verjetno se vsi spomnimo vsaj ene krute epidemije, ki se je zgodila v zgodovini človeštva kajne? Moderna medicina je tako napredovala, da je edina "prava ideja ta, da viruse še izboljšamo kajne"? Napredni patogeni so del javnega in strokovnega diskurza že od leta 2011, ko je znanstveniku uspelo virus H5N1 narediti še bolj prenosljiv in zato še bolj nevaren. Morda se ideja izboljšanja virusa sliši absurdna, kajti tako bi jih naredili še bolj nevarne, vendar se moramo po drugi strani zavedati, da bi jih tako v laboratorijih lažje preučevali. Kaj pa se zgodi, ko virus "pobegne" iz laboratorija, ki so po navadi na univerzah mest z več milijoni prebivalcev?

2. Družbena omrežja

Vsi dobro vemo, da se je fenomen družbenih omrežij začel širiti s pruhodom Friendsterja, potem MySpaca in nato seveda Twitterja, Instagrama in Facebooka. Vsa ta omrežja danes služijo kot veliki povezovalci sveta v eno samo skupnost kajne? Na žalost ni čisto tako, kajti poleg določenih pozitivnih lastnosti družbenih omrežij so tukaj še številne negativne. Recimo eno najbolj popularnih je trenutno vprašanje o zasebnosti, ki je z afero Cambridge Analytica pridobilo na teži, potem imamo raziskave, ki kažejo, da aktivna raba družbenih omrežij vodi v napetost, stres in celo depresijo z zelo hudimo posledicami, seveda pa ne smemo pozabiti niti na širjenje lažnih novic, ki so v zadnjih nekaj letih postale ena glavnih jedi na "meniju" vseh političnih razprav in medijskih novic. Kakorkoli že, važno, da mi všečkamo objave in cele dneve gledamo videe smešnih hišnih ljubljenčkov.

1. Samomorilni stroj

Evtanazija je veliko preširoka tema, da bi jo lahko v celoti obdelali v tem članku, kajti zadeva področja psihologije, filozofije in še marsikatero drugo. Kljub temu naj povemo, da je mednarodna skupina za evtanazijo Exit, v javnosti začela razpravo o sistemu Sacro, katero napravo lahko vidimo v videu. Naprava je bila izdelana letos, uporabnikom pa omogoča, da se ubijejo - zelo diskretno, mirno in hitro. Stroj je dobil ime po egipčanskem sarkofagu, je pa sporen zaradi tega, ker je narejen s 3D tiskalnikom, kar pomeni, da bi lahko v kočni fazi vsakdo ustvaril in uporabil dotično napravo. Stvaritelj naprave pravi, da je pravica do samomora ena osnovnih človekovih pravi in da bi moral vsak sam odločati o svoji usodi. Težava je morda tudi to, da je naprava tako zelo dostopna, da bi jo lahko uporabil vsak, be glede na svoje težave ali bolezen. 

Zgoraj smo vam torej predstavili 10 temačnih izumov 21. stoletja, ki so bili narejeni z dobrim namenov, vendar so hitro pokazali tudi zelo "negativen potencial". Ljudje smo tisti, ki odločamo o tem, kako uporabljamo stvari in v kakšne namene kajne? Vsi ti temačni scenariji so tukaj zaradi nas in samo mi jih lahko zaustavimo, če že ni prepozno.

Naslednja novica:
Instagram predstavlja televizijo IGTV in 1-urne videoposnetke


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled