Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Bitcoin, 16.07.2017

10 zanimivih dejstev o Bitcoinu, ki jih morate poznati

bitcoin-495995_1920.jpg

V času eksponentne rasti cene bitcoina, je ta kriptovaluta verjetno najbolj popularna med vsemi kriptovalutami, za njo pa se zanima vedno več ljudi. Dolgo časa je veljal nek odpor do kriptovalut na splošno, sedaj se stanje spreminja in bitcoin sprejemajo tudi tisti, ki so včasih bili močno proti. Za vas smo pripravili 10 zanimivih dejstev o bitcoinu, ki jih morate poznati.

1. Ustanovitelj bitcoina, Satoshi Nakamoto, je še vedno "domišljijski lik"

Satoshi Nakamoto je ime ustanovitelja bitcoina, vendar še vedno obstaja dvom o resnični identiteti. V času odkar bitcoin obstaja je bilo na seznamu kar nekaj imen: Nick Szabo, Dorian Nakamoto, Hal Finney, Craig Steven Wright in ostali. Nekateri menijo, da bi Nakamoto lahko bila celo ekipa ljudi. Podatek iz letošnjega maja pravi, da naj bi Nakamoto imel v lasti približno 1 milijon bitcoinov, ki naj bi bili vredni več kot 2 milijarde dolarjev.

2. Bitcoinov je omejeno število

Morda ste že slišali za bitcoin rudarjenje, kjer gre za proces, kjer se bitcoini digitalno generirajo. Ali to pomeni, da bi lahko teoretično bilo neomejeno število bitcoinov? Nikakor! Prednastavljeni seznam je v samem začetku omejil število bitcoinov. Sedaj se počasi približujejo skupnemu številu 21 milijonov, proces rudarjenja pa postaja vse težji in težji.

3. Nemogoče je prepoznati podrobnosti pošiljatelja/prejemnika

Naslovi bitcoinov so dolgi sklopi 34-ih alfanumeričnih znakov in če uporabljamo te naslove, je praktično nemogoče prepoznati prejemnika. Ravno zato se večina ilegalnih transakcij izvaja z bitcoini. Samo spomnimo se zadnjih nekaj primerov zloglasnih hekerskih napadov. Za dodatno zaščito zasebnosti obstaja še dodatno uporabniško ime uporabnika.

4. Prva stvar kupljena z bitcoini je bila pica

Po tem, ko je leta 2009 bila opravljena prva bitcoin transakcija med Satoshijem in Halom Finneyjem, je prvi zabeleženi nakup bila pica. Ta je bila vredna približno 25 dolarjev, za kar je kupec porabil 10.000 bitcoinov.

5. Omrežje bitcoinov je precej močnejše od "super-računalnikov"

Glede na podatke strokovnjakov, premore bitcoin omrežje 2,046,364 Pflop/s računalniške moči. Ta podatek je zares fascinanten, kajti 500 najzmoglivejših "super-računalnikov" na svetu skupaj premore zgolj 274 Pflop/s računalniške moči.

6. Bitcoin je bil poslan v vesolje

Leta 2016 je podjetje Genesis Mining poslalo bitcoin v vesolje. 3D bitcoin model in bitcoin papirna denarnica sta bila privezana na balon. Celotna pot je med drugim posneta s GoPro kamero s fokusom na model in denarnico. Enkrat ko je vremenski balon dosegel višino 20 km, je ekipa na Zemlji poslala transakcijo do denarnice. Naslednja transakcija je bila poslana, ko je denarnica dosegla maksimalno višino 34 km.

7. Bitcoin transakcija je ireverzibilna

Transakcija bitcoinov, najbolj priljubljena valuta v ilegalnih poslih, ni reverzibilna. Za razliko ostalih platform kot je PayPal, pri bitcoinu ne dobimo druge priložnosti po tem, ko smo enkrat že opravili transakcijo.

8. FBI ima eno največjih bitcoin denarnic

Ko je FBI ukinil operacije "Silk Road", je poleg tega prevzel vsa lastnikova sredstva. Med tem je FBI postal eden največjih lastnikov bitcoinov. Poročilo revije Wired pravi, da FBI nadzira za več kot 120 milijonov dolarjev bitcoinov.

9. Izguba bitcoin denarnice pomeni izgubo pripadajočih bitcoinov

Tako kot hranimo denar na naših bančnih računih, bitcoine hranimo v bitcoin denarnicah. Gre za zelo varno opcijo shranjevanja, vendar v primeru, da izgubimo denarnico, bitcoine izgubimo za vedno.

10. Bitcoin je izjemno nestabilen

Od svojega začetka, v zadnjem desetletju, je bitcoin postal eden najbolj pomembnih fenomenov v digitalnem svetu. Cena je dosegla izjemne višave. Kljub temu se cena nenehno spreminja in ostaja nestabilna. Nekatere napovedi celo kažejo, da bi bitcoin lahko propadel, če bo sledil trenutni poti. Glavni razlog je ta, da le peščica, mogoče 10, ljudi nadzira večino bitcoinov. To premaga celotno decentralizirano naravo valute.

Naslednja novica:
Roboti se že lahko učijo opravil zgolj z opazovanjem ljudi!


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled