Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


, 09.01.2018

12 trikov v Windows 10

513499-hidden-tricks-in-windows-10.jpg
12 trikov v Windowsih 10

Tudi Windows 10, ki je bil sprva s strani uporabnikov zaničevan, ima nekaj skrivnosti, ki jih večina uporabnikov ne pozna, so pa nadvse koristne pri vsakdanji uporabi.

1. Skrivni meni Start

Tudi, če nismo ravno navdušenci Windowsovega "novega" operacijskega sistema, ima ta za nas skrivni meni Start, kateri še sploh ni zamrl in je še uporaben, ter prinaša mnogo uporabnih bližnjic, čeprav sprva ni bil na voljo v klasični obliki je sedaj tudi. Na voljo je pa še meni Start z desnim klikom, ki ima tudi funkcionalnost in uporaben za hitro dostopanje.

2. Gumb za namizje

Na desni strani, v kotu če se pomaknemo z miško ne vidimo samo takojšnjega pogleda namizja, kar je tudi uporabno, če delamo na več oknih hkrati in se več sploh ne znajdemo.

3. Zasukajte zaslon

Mnogi zasloni so dan danes narejeni tako, da jih lahko uporabljamo pokončno ali ležeče, vendar se računalnik temu ne prilagaja, tako kot se pametni telefoni. Tako lahko sami zasukamo zaslon tako, da kliknemo na "vroče" tipke Ctrl+Alt+smerne tipke (odvisno v katero smer želimo, da se zaslon obrne)

4. Potegni za izklop

Ena izmed funkcij je tudi, da če uporabljamo Windows 10 na tablici, oziroma računalnik z zaslonom na dotik je tudi ta, da računalnik preprosto izklopimo z potegom iz vrha zgornje vrstice navzdol, tako kot pri pametnih telefonih za obvestila. Samo ne smemo pozabiti, da se to razlikuje, drugače si bomo računalnik nevede sami po pomoti izklapljali. To pa dosežemo tako, da ustvarimo novo bližnjico, v katero vnesemo naslednjo kodo: "%windir%\System32\SlideToShutDown.exe"


5. Vsemogočni dostop

Če smo res natančni in zanesljivi, da ne bomo česar pokvarili lahko omogočimo tudi "vsemogočni" dostop do sistema, kateri nam omogoča, da karkoli v sistemu Windows urejamo brez vprašanja. Do tega načina pridemo tako, da ustvarimo na namizju novo mapo, v katero vnesemo za ime tole vrstico: "GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C} ", nato samo še "mapo" odpremo/zaženemo.


6. Hitre bližnjice

Če imamo v meniju Start, nekaj izmed svojih najbolj priljubljenih bližnjic, jih lahko preprosto urejamo po svojem okusu. Preprosto kliknemo z desnim gumbom na bližnjico, katero želimo prilagoditi in že jo lahko urejamo po svojih željah.


7. Orodna vrstica

Tudi če z desnim klikom, kliknemo na orodno vrstico, ki se nahaja na spodnjem delu zaslona in je po navadi izhodišče vsega, tudi menija Start, lahko dostopamo do nekaj uporabnih bližnjic, katere nam omogočajo hitrejše upravljanje z računalnikom, kar je predvsem nepogrešljivo.


8. Stresi okno

Večkrat se nam zgodi, da imamo odprtih več oken in se preprosto več ne znajdemo. Tako recimo lahko, če kliknemo na okno in ga na hitro "stresemo", se bo le-to pomanjšalo in nam omogočilo hiter dostop do drugih oken.

9. Potegni okno

Tudi če okno potegnemo k robu zaslona, se bo le-to prilagodilo in nas vprašalo, katero okno želimo na drugi strani zaslona. Tako lahko delamo dve deli hkrati, oziroma imamo hkrati odprti dve okni. Seveda gre to tudi z več okni naenkrat.

10. Skrite igre

Z Microsoftovo asistentko Cortano, lahko tudi igramo igre. Morda res niso zelo napredne, so pa osnovne in lahke za vsakogar. Tako lahko na primer igramo igre, cifra ali mož; kamen, škarje ali papir; vrzi kocko, ipd.

11. Virtualna namizja

Če imamo veliko dela, oziroma si želimo ustvariti več namizij za privatno in poslovno rabo, lahko to naredimo tako, da kliknemo za to namenjeno ikono v orodni vrstici, kjer si lahko ustvarimo več namizij.

12. Prozorna komandna plošča

Tudi komandno ploščo - CMD lahko naredimo prozorno, kar nam omogoča, da vidimo skozi njo in nam večkrat prihrani čas, med klikanjem ali premikanjem po zaslonu. To lahko preprosto naredimo v nastavitvah komandne plošče, kjer samo izberemo "Nasičenost" in jo poljubno spreminjamo.

Naslednja novica:
Zlonamerni hekerski napadi na avtomobile ostajajo resna težava


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled