Triki in nasveti
20.09.2017 11:21
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

15-minutni test kiber varnosti

15-minutni test kiber varnosti
15-minutni test kiber varnosti

Dandanes praktično ne mine dan, da ne bi brali o hekerskem napadu ali kakršnikoli drugi zlonamerni programski opremi, ki povzroča preglavice v svetu tehnologije. Pred kratkim smo lahko zasledili hekerski vdor “Equifax”, ki je oškodoval 143 milijonov kreditnih kartic, mobilna zlonamerna programska oprema je targetirala zgodnje verzije Androida Oreo, pojavile pa so se tudi potegavščine na Facebooku in aplikaciji WhatsApp. Včasih se sprašujemo, ali se sploh še splača tvegati in ali ne bi bilo boljše vse skupaj preprosto izklopiti/ugasniti? Na žalost se kar hitro zavedamo, da to praktično ni mogoče.

Kljub vsem tem tveganjem vam ni potrebno zapopasti tako ekstremnih potez – dokler odgovorno in pametno uporabljate svojo informacijsko tehnologijo. Veliko ljudi se s tehnologijo sooča z velikim strahom, saj se bojijo posledic, vendar za to, da ostaneš varen, ni potrebno končati strojne fakultete ali biti kakorkoli tehnološko podkovan. Dovolj je že nekaj minut in takoj boste povzdignili vašo kiber varnost na višjo raven. Za vas smo pripravili nekaj kratkih nasvetov, kako z minimalno količino vloženega truda, dosežete dobre rezultate.

Korak 1: Močna in unikatna gesla

Nikoli ne smemo uporabiti enakih gesel za vse naše spletne aktivnosti. Zakaj? Zato, ker se nam zna zgoditi, da postanemo žrtev hekerjev in če ti slučajno pridejo do našega gesla, to lahko poizkusijo uporabiti tudi na drugih računih.

Strokovnjaki za kiber varnost podajajo številne primere, kako lahko en hekerski vdor sproži celotno verigo reakcij. Po lanskoletnem napadu na Yahoo račune, so ukradena e-mail gesla bila povezana s točno določenimi bančnimi računi. Glavni problem je tukaj lenoba uporabnikov, ki uporabljajo enako geslo za različne storitve. Me samo to, da bi morali uporabljati različna gesla za različne račune in poleg tega mogoče tudi “password manager” aplikacije, da si jih lažje zapomnimo, uporabljati bi morali fraze in ne samo gesla, torej sekvenco besed in ostalih znakov kot so številke in simboli.

Korak 2: Omogočite dvo-faktorsko overitev

Dodajte drugo oz. dodatno plast obrambe in nepridipravim otežite zlonamerne poizkuse. Dvo-faktorska overitev je zelo priporočljiva za vse spletne aktivnosti, od elektronske pošte, spletnega bančništva, oblačnega računalništva itd. Strokovnjaki vedno znova opozarjajo, da ko govorimo o kiber varnosti, ne moremo biti preveč pazljivi in zato dvo-faktorska overitev.

Kaj v bistvu pomeni dvo-faktorska overitev? To preprosto pomeni to, da ti ne potrebuješ le geslo ali kakršnokoli biometrično geslo kot je recimo prstni odtis za potrditev dostopa do svojega računa, temveč prejmeš še enkratno kodo na telefon, ki jo potem prav tako vneseš ob prijavi. Morda se komu ta korak zdi nepotreben ali preveč dolgotrajen, vendar se je v praksi izkazalo, da dejansko pripomore k večji kiber varnosti. Za hekerje pa je seveda veliko težje priti do želenih podatkov, če imamo vključeno dvo-faktorsko overitev.

Korak 3: Namestite kvalitetno protivirusno opremo

Tako kot ne puščamo naših stanovanj in hiš odklenjenih, ko nas ni doma, tako ne bi smeli puščati nezaščitenih digitalnih naprav. Nenehno se moramo zavedati, da smo lahko vedno med tistimi žrtvami hekerskih vdorov in zato ne smemo zaupati nekvalitetnim antivirusnim programom.

Ne glede na to ali govorimo o računalnikih, tablicah, pametnih telefonih, ali prenosnikih, kvalitetna protivirusna oprema lahko identificira, izbriše on prijavi sumljive aktivnosti na naših napravah. Najbolj robustne protivirusne opreme in programi ponujajo širok nabor storitev, recimo požarni zid in razne druge opcije šifriranja.

Korak 4: Posodobite programsko opremo

Če smo se karkoli naučili iz hekerskega napada WannaCry – globalnega napada na približno 230.000 Windows naprav z zastarelim operacijskim sistemom – je to, da moramo programsko opremo nastaviti tako, da se ta avtomatsko posodablja in nam po tem na to ni potrebno razmišljati. To pomeni, da če je le možno, nastavimo avtomatsko posodabljanje tako za operacijski sistem, vtičnike iskalnikov itd. To moramo storiti zgolj enkrat in potem smo lahko brez skrbi. Za vso tisto programsko opremo, ki ne dopušča avtomatskih posodobitev, je priporočljivo, da jih vsake toliko časa preverimo.

Na tej točki je smiselno dodati tudi to, da ne smemo pozabiti na zaščito Wi-Fi routerja. To pomeni, da je obvezno svoje Wi-Fi omrežje zaščititi z geslom in to s kvalitetnim geslom, ki ga določimo samo in ne uporabljamo gesel, ki jih v štartu ponudijo ponudniki storitev.

Korak 5: Naredite kopije pomembnih informacij in datotek

Niti ni toliko pomembno, kako se bomo tega lotili – brezplačne oblačne storitve, zunanji trdi disk, USB ključ ali karkoli drugega – temveč je bolj pomembno, da smo proaktivni glede varnostnih kopij dotičnih dokumentov. S tem bomo minimizirali škodo, ki lahko nastane ob direktnem ali posrednem hekereskem napadu.

Poleg predstavljenih korakov za povečanje kiber varnosti, lahko na hitro pregledate še nekaj koristnih nasvetov: nastavite biometrične varnostne prijeme na vaših pametnih telefonih ter aplikacijo Find my phone, ki pride prav v primerih kraje ali izgube telefona; bodite pazljivi pri rabi prenosnika na javnih Wi-Fi omrežjih (raje uporabite vaš pametni telefon kot “vročo točko”); uporabite tudi zdravo kmečko pamet pri odpiranju mailov in SMS sporočil (ne odpirajte sumljivih vsebin in sporočil pošiljateljev katerih ne poznate in jim ne zaupate).

Ti koraki vam vzamejo zgolj nekaj minut in vam lahko prihranijo precej skrbi in mogoče celo denarja. Poleg tega ne potrebujete veliko tehničnega znanja, kar je zgolj dodatna prednost. Veliko člankov smo že delili z vami o kiber varnosti, vendar ta članek cilja predvsem na to, da v karseda najkrajšem času naredite največ.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NLB d. d.

Trg republike 2, 1000 Ljubljana, Tel: 01 477 2000
Dobro delujoč finančni sistem je temelj sodobnega gospodarstva in banke pri tem opravljajo pomembno družbeno funkcijo. Banke morajo biti zmožne posojati denar potrošnikom in podjetjem ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več