Operacijski sistemi
13.11.2020 10:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

25 najpomembnejših bližnjic na tipkovnici sistema Windows

Če redno uporabljate operacijski sistem Windows, vam bodo spodaj opisane bližnjice močno olajšale življenje in povečale vašo produktivnost.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Pripravili smo seznam petindvajsetih ključnih bližnjic, med katerimi določene zagotovo poznate, spet druge pa boste še spoznali in takoj opazili njihovo dodano vrednost. Ko se boste enkrat navadili na njihovo uporabo, boste ugotovili, kako enostavno je lahko upravljanje sistema Windows.

TUKAJ si lahko prenesete osnovne bližnjice na tipkovnici, ki vam bodo pri delu prišle še kako prav.

Osnovne Windows bližnjice na tipkovnicah

To so najbolj osnovne bližnjice, ki jih po vsej verjetnosti že poznate. Predstavljajo glavnino vsega, kar na dnevni ravni počnemo znotraj sistema Windows.

1. Ctrl+Z: Razveljavi

Verjetno se boste vsi strinjali, da je dotična bližnjica tista, ki nas pogosto rešuje. Ne glede na to, kaj počnete, vas kombinacija tipk “Ctrl+Z” vrne na zadnjo spremembo. Torej bližnjica, ki prihrani čas in nemalo skrbi, ko naredite nepredviden korak.

2. Ctrl+A: Izberi vse

Ne glede na to, kateri program uporabljate, bližnjica izbere vse datoteke, mape, besedilo in druge elemente znotraj programa ali strani. Namesto da tratite čas z miško, preprosto pritisnete “Ctrl+A” in vse je označeno.

3. Ctrl+C: Kopiraj

Izbrali ste vse, kar ste želeli, zdaj pa bi označeno radi kopirali. Kombinacija “Ctrl+C” je verjetno najbolj pogosto uporabljena bližnjica v Windows sistemu, saj resnično poenostavi delo.

4. Ctrl+V: Prilepi

Takoj za zgornjo pa sledi kombinacija “Ctrl+V”, s katero na enostaven način prilepite, kar ste kopirali. To je lahko besedilo, datoteka, fotografija ali mapa. Ne glede na izbrano vsebino, je dotična bližnjica izredno uporabna. Če želimo prilepiti “prazen” tekst, torej brez oblikovanja, v bližnjico samo dodate “Shift” – “Ctrl+ Shift + V”.

5. Ctrl+X: Izreži

Ne želite določenega dela teksta/tebele, slike/datoteke na določenem mestu? Enostavno izbrete ta del in uporabite bližnjico “Ctrl+X”. Izbrani del bo odstranjen in kopiran. Nato spet lahko uporabite bližnjico “Prilepi” in izrezani del prilepite na želeno mesto.

6. Alt+Tab: Zamenjaj ekran/zavihek

Ta bližnjica je med nami že kar nekaj časa, v zadnjih posodobitvah pa je doživela precej nadgradenj. Preprosto izberete “Alt” in nato “Tab” in že lahko izbirate med vsemi ekrani ali zavihki. Bližnjica, ki pride posebej prav pri večopravilnosti.

7. Ctrl+Alt+Del: Zagon “Task Mangerja”

Kaj narediti, ko začne aplikacija delovati počasi ali se preneha odzivati? Kaj narediti, ko Windows “zmrzne”? Uporabite bližnjico “Ctrl+Alt+Del”. Ko vse tri gumbe pritisnete naenkrat, se pojavi “Task Manager”. Tukaj lahko preverite, katere aplikacije oz. kateri programi so povzročali zaustavitev delovanja, prav tako lahko ugasnete računalnik in ga ponovno zaženete.

8. Alt+F4: Zapri aplikacijo

Ta bližnjica je aktivna že desetletja. Vse, kar morate narediti je, da izberete “Alt+F4” in aplikacija, ki jo uporabljate, se zapre. Funkcija je na srečo tako pametna, da vas pred zaprtjem vpraša, ali želite svoje delo shraniti, kompatibilna pa je praktično z vsem, od iger v brskalniku do bolj naprednih aplikacij.

9. Ctrl+F: Išči

Verjetno ste se že znašli v položaju, ko ste napisali nek stavek in ga potem enostavno niste več našli. Ali pa ste nujno potrebovali neko ključno besedo v dokumentu ali brskalniku? “Ctrl+F” je uporabna bližnjica, s katero odprete iskalnik, kamor vnesete ključno besedo in najdete vse rezultate znotraj dokumenta.

10. Ctrl+H: Išči in zamenjaj

Ravnokar ste zaključili s pisanjem nekega eseja, članka ali dokumenta in ste ugotovili, da ste ves čas napačno pisali ime nekega znanstvenika. Zdaj morate seveda najprej najti pravi naziv, nato pa še zamenjati vse napačno zapisane besede. Če se to sliši kot velik problem, imamo za vas dobro novico. Z uporabo bližnjice “Ctrl+H” lahko zadevo hitro rešite. Ob vnosu bližnjice se vam bo odprlo okence, v katero preprosto vnesete napačno besedo. Bližnjica deluje za večino tipov dokumentov.

11. Ctrl+E: Izberite iskalno okno

Ne glede na to, ali se nahajate v brskalniku datotek ali spletnem brskalniku, vam “Ctrl+E” odpre iskalno/navigacijsko okence, v katerega lahko takoj neposredno pišete. Če potrebujete hitro iskanje, vam lahko ta bližnjica olajša življenje.

12. Ctrl+N: Odprite novo okno

Kombinacija tipk “Ctrl+N” bo odprla novo okno ali mapo, odvisno od tega, ali se nahajate v spletnem brskalniku ali ste “off-line”.

13. Ctrl+kolesce miške: “Zoom In/Out”

Je besedilo premajhno? Si želite podrobneje ogledati določene stvari? Gledate infografiko, kjer so določene prikazane stvari zelo majhne? S to bližnjico boste hitro prilagajali velikost stvari na ekranu. Če se nahajate v dokumentih, bo kombinacija “Ctrl+kolesce miške” naredila datoteke in mape večje (ali manjše). Če pa se recimo nahajate v brskalniku, bo preprosto približala stran.

TUKAJ si lahko prenesete osnovne bližnjice na tipkovnici, ki vam bodo pri delu prišle še kako prav.

Napredne Windows bližnjice na tipkovnicah

14. Win+L: Zaklenite ekran

Greste slučajno stran od računalnika za nekaj minut, vendar ne želite dati naprave v spanje? Kombinacija Win+L (Win je na tipkovnici tipka z ikono za Windows) je ravno pravšnja za to. Ekran se zaklene, odklenete pa ga lahko le z vnosom gesla.

15. Win+D: Poglejte namizje

To je v bistvu hitra opcija minimiziranja. Ne glede na to, koliko zavihkov/oken imate odprtih, bližnjica na hitro minimizira vse in vam pokaže namizje.

16. Win+Tab(+Shift): Najbolj pogosto rabljeni programi

Ta bližnjica je zelo podobna zgoraj omenjeni “Alt+Tab”, vendar je nekoliko bolj napredna. Ko vnesete to kombinacijo, se odprejo vsi odprti in najbolj pogosto uporabljeni programi. Med temi programi lahko preskakujemo z dodatnim pritiskom na tipko “Shift”.

17. Win+C: Odpre se Cortana

Ste ljubitelj glasovnih ukazov ali pa uživate v uporabi Cortane? Glasovno asistentko lahko prikličete z bližnjico “Win+C”.

18. Win+Prt Sc: Shranite posnetek zaslona

Medtem ko lahko z gumbom “Prt Sc” zajamemo posnetek zaslona, lahko z dodatnim klikom na gumb “Win” posnetek direktno shranimo. V mapi “Slike” se nahaja mapa “Screenshot”, kamor se posnetki zaslona neposredno shranjujejo v formatu PNG.

19. Win+I: Odprite nastavitve

Ali na hitro potrebujete nastavitve? Brez skrbi, za to vam odslej ni potrebno klikati na tri ali štiri mesta. Samo pritisnite “Win+I” in nastavitve se odprejo neposredno iz Windows menija.

20. Win+S: Windows iskalnik

Se vam pogosto zgodi, da na računalniku iščete neko datoteko ali aplikacijo, pa je enostavno ne najdete? Prav za to je Windows pripravil iskalnik. Do njega dostopate z uporabo bližnjice “Win+S”. Da bi našli iskano datoteko, v iskalnik vnesete ime ali ključno besedo.

21. Fn + F2: Preimenovanje

Odvisno sicer od proizvajalca strojne opreme, a tipka F2 omogoča različne aktivnosti, kot so zniževanje/povečevanje glasnosti, izklop/vklop “Wi-Fi” povezave itd. Omogoča pa tudi hitro preimenovanje datoteke ali mape.

22. Fn+F5: Osvežitev

Če za trenutek preobremenite procesor, je dobra metoda reševanja problema “Osvežitev”. Bližnjica “Fn+F5” je dobra izbira tudi, če recimo delate v spletnem brskalniku.

23. Win+X: Skriti meni

Ste vedeli, da ima Windows skriti meni? Izberite kombinacijo “Win+X” in pojavil se bo. Ta skriti meni omogoča dostop do vseh ključnih področij sistema.

24. Win+V: Navigacija po obvestilih

Če imate v sistemu dobro urejena obvestila in alarme, potem vam lahko ta bližnjica pomaga pri upravljanju z njimi. Ta bližnjica je posebej uporabna za vse tiste, ki dobivate večjo količino obvestil.

25. Win+Ctrl+B: Odprite aplikacijo, v kateri ste dobili obvestilo

Ste ravno sredi dela in pojavi se vam obvestilo, ki zahteva vašo pozornost. Uporabite bližnjico Win+Ctrl+B in odprla se bo aplikacija, za katero ste prejeli obvestilo.

Verjetno se strinjate, da so vse zgoraj naštete bližnjice vsaj do določene mere uporabne, kajne? Naš nasvet je, da jih preizkusite, potem pa se sami odločite, katere vam pridejo prav glede na vaš način uporabe sistema Windows.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Podjetje Genis je eden vodilni slovenskih proizvajalcev informacijskih rešitev za poenostavitev in digitalizacijo delovnih postopkov v srednjih in velikih podjetjih. Njegove ... Več

TRACE BS d.o.o.

Opekarniška cesta 5, 2270 Ormož, Tel: 05 905 23 81
V skupini Trace Solutions, katere del sta Trace BS Poslovne rešitve d. o. o. in Trace IS Informacijske rešitve, se ukvarjajo z razvojem, prodajo in uvajanjem istoimenske programske ... Več