Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Moker telefon, 31.08.2017

3 stvari, ki jih lahko naredimo, ko namočimo telefon

phone-2574237_1920.jpg

Pametni telefoni in voda nikakor ne pašejo skupaj kajne? Zagotovo poznate nekoga, ki je telefon po nesreči izpustil v WC školjko, je padel s telefonom v vodo, je telefon polil z vodo ali kakorkoli drugače namočil svoje telefon kajne? Strokovnjaki pravijo, da tudi v primeru, ko namočimo telefon, obstajajo načini, kako lahko napako popravimo - potrebujemo le potrpljenje, da telefon pustimo nekaj časa pri miru.

 

Gary Tan, strokovnjak podjetja DE iPhone repair iz San Francisca pravi, da je tisto kar zares "ubija" telefon elektrika. "Ne polnite, ne preizkušajte, če telefon dela tako, da ga priklopite v elektriko. Če je telefon prižgan in ga boste priklopili na elektriko boste po vsej verjetnosti popolnoma uničili vezje", dodaja Tan. Podobno se vam lahko zgodi, če telefon še vedno dela, po tem, ko je že padel v vodo. "Niste imeli sreče, ne slepite se. Takoj ugasnite telefon!", pravi Craig Beinecke, soustanovitelj podjetja TekDry, ki se specializirano ukvarja s sušenjem telefonov. Po celi Ameriki imajo preko 600 mest, kjer lahko uporabniki po hitrem postopku posušijo svoje pametne telefone. "Sam vidim veliko ljudi, ki se oglasijo pri nas in pravijo, da so telefon po nesreči vrgli v vodo in ga hitro potegnili ven. Najprej so pomislili, da so imeli srečo, vendar nato kasneje ugotovijo, da ekran telefona naslednji dan ne dela", dodaja Beinecke.

 

V resnici se je zgodilo to, da je voda potrebovala kar nekaj časa, da je dosegla občutljivo vezje in povezave v telefonu in enkrat, ko se je to zgodilo, je voda uničila vse te komponente. V nekaj primerih, ki so sicer dokaj redki, so se telefoni kar sami od sebe posušili tokom tedna ali celo več tednov, vendar na to se ne smemo zanašati. Zavedati se moramo, da v celoti vodoodpornih telefonov ni. Določeni novejši telefoni so sicer do določene mere vodoodporni in lahko preživijo rahel "tuš", vendar tistih, ki bi bili popolnoma vodoodporni ni.

 

Sušenje na pultu enako učinkovito kot sušenje v rižu

Beinecke razlaga, da ena najbolj priljubljenih metod sušenja telefona, ko ljudje potopijo moker telefon v vrečko surovega riža, v rescnici ne deluje in lahko celo škodi sami napravi. Riž po njegovem mnenju povzroča prah in ta lahko na dolgi rok popolnoma onesposobi delovanje notranjosti telefona. "Naredili smo študijo in riž je bil daleč najpočasnejši sušilec telefona. Bolje je celo, da pustimo telefon stati na kuhinjskem pultu in učinek bo praktično enak. Kakorkoli že, nebena opcija ni delovala dovolj hitro. Po 48-ih urah je iz telefona prišlo le 13% vode", je dodal Beinecke. V tem času, ko se telefon v celoti posuši, korozija naredi svoje in poškoduje delikatne komponente v notranjosti naprave.

 

Preferirana metoda za varno sušenje telefonov je vakum. DryBox, podjetje s sedežem v San Antoniu, ima na Floridi in v Texasu 60 takih mest, kjer lahko ljudje sami s pomočjo vakuma posušijo elektroniko. Mokri predmeti so postavljeni v majhno skrinjo v velikosti škatle za čevlje in nato vakumirani med postopnim ogrevanjem.

 

Manjši kot je pritisk, manjša je temperatura pri kateri voda zavre. Stroj podjetja DryBox omogoča, da voda znotraj telefona povre pri temperaturah, ki ne morejo škoditi telefonskim ključnim komponentam. Celoten postopek traja približno 30 minut. Prej kot je telefon posušen, večja je možnost, da preživi in jo odnese brez trajnih posledic. David Naumann, predsednik DryBox-a, pravi, da so znotraj časovnega obdobja 36-ih ur možnosti za uspeh 3 od 4, torej 75-odstotne.Po teh 36-ih urah možnosti preživetja padejo na 50% ali celo manj. "Vendar to le v primeru, če ga uporabnik ni poizkušal polniti ali sploh prižigati", še opozarja. Torej, ko na kakršenkoli način namočimo telefon, ga ne smemo nikakor polniti ali prižigati.

 

Slana voda je popolnoma druga zgodba

Navadna voda je sama po sebi že dovolj velik problem, slana voda pa je zgodba zase. Slana voda je veliko bolj korozivna kot navadna in zato lahko veliko hitreje uniči elektroniko v telefonu. Če ste preizkusili sušenje telefona v vakumu in ni bilo nobenega efekta, potem Naumann ponuja še en, zadnji trik.

 

"Zgolj v primeru, če je telefon bil v slani vodi, svetujemo uporabo vrečke s patentnim zapiranjem, čiste navadne vode in zgolj ščepca sode. Morda se komu ta postopek zdi nelogičen, vendar soda deluje kontra korozivnosti slane vode, dokler ne očistimo telefona profesionalno", je dodal.

 

Naslednja novica:
Projektant razvijalec za razvoj elektronike – SW (m/ž)


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled