Računalništvo, telefonija
15.02.2020 20:00

Deli z drugimi:

Share

3D tisk z najlonom, steklenimi in karbonskimi vlakni

.. 3D tiskalniki omogočajo enostavno in hitro izdelavo izdelka, prototipa ali na primer rezervnega dela zgolj na osnovi računalniškega modela. Tudi 3D tisk se med seboj lahko zelo razlikuje, zato zahtevajte najboljše ..
3D tisk z najlonom, steklenimi in karbonskimi vlakni
3D tisk z najlonom, steklenimi in karbonskimi vlakni

3D tisk je med nami vse bolj prisoten. Prav verjetno ste se že srečali s kakšnim izdelkom ali vsaj njegovim delom, ki je bil natisnjen s 3D tiskalnikom, pa morda tega niti niste vedeli. Nekatera podjetja danes tako že izdelujejo razne prototipe, rezervne dele, orodja ali končne izdelke s pomočjo 3D tiska.

Moč, trdnost in vzdržljivost

V podjetju NOVA G.M. d.o.o. za tisk uporabljajo industrijski 3D tiskalnik MarkForged Mark Two. Zaradi okrepljenih sestavnih delov s kompozitnimi vlakni med 3D-tiskanjem, industrijski 3D tiskalnik MarkForged Mark Two doseže neverjetno moč, trdnost in vzdržljivost natisnjenih kosov.

Nek del lahko naredijo samo iz najlona, kar je najceneje, lahko pa ga pri tisku dodatno okrepijo s steklenimi ali karbonskimi vlakni. Najlon v kombinaciji z drugimi materiali pridobi nove lastnosti z odličnimi karakteristikami za 3D tiskanje.

Najlon s steklenimi vlakni prav zaradi njih nudi dodatno moč. Tiskani izdelki se lahko uporabljajo pri vsakdanjem delu. Višina ene plasti pa znaša 0,1 milimeter.

Prednost tiskanja z najlonom s karbonskimi vlakni je ta, da je karbon izredno močan in lahek. Je na primer močnejši in lažji od aluminija. Tiskani izdelki se prav tako lahko uporabljajo pri vsakdanjem delu, višina plasti pa znaša 0,125 milimetra. V podjetju NOVA G.M. d.o.o. poudarjajo, da nudijo edinstven tiskalni sistem.

Uporabljajo karbonska vlakna in ne karbonskega praška – zaradi tega so natisnjeni izdelki visoko trpežni. So prvo in edinstveno podjetje, ki v Sloveniji nudi podobne storitve.

Ko govorimo o materialih, je najlon tudi bolj trpežen od ABS ali PLA filamentov, čeprav večina razprav poteka okoli ABS in PLA. PLA je močnejši in trdnejši od ABS, a ni tako odporen na toploto, zato je bolj primeren za tiste, ki jim je 3D tiskanje hobi. Točka taljenja PLA je pri približno 60 stopinjah Celzija, najlona pri več kot 200 stopinjah Celzija. Slabost najlona je njegova gibljivost in elastičnost pri tisku tankih in dolgih izdelkov. Ampak to je tudi njegova prednost. Elastičnost najlona namreč absorbira različne fizične vplive in za razliko od PLA in ABS, ki sta prav zaradi svoje trdote bolj krhka.

Izdelki, ki so dejansko uporabni

Zaradi visoke natančnosti tiskalnika in tepežnega materiala, lahko v podjetju NOVA G.M. d.o.o. natisnejo različna orodja in rezervne dele, ki jih je težko dobiti in se zlahka uporabljajo pri vsakdanjem delu. Prav tako tiskajo prototipe, izdelane po naročilu, pa tudi mehanizme, orodja in druge izdelke.

Primer iz prakse je podpora blatnika dirkalnega avtomobila (na fotografiji). Tiskani CFF TM 3D model je ojačan z več kot deset tisoč neprekinjenimi karbonskimi vlakni, zunanja najlonska lupina pa je namenjena večji odpornosti na udarce.

Na kratko o tiskalniku

Mark Two ima vgrajen zaslon na dotik, ki omogoča enostavno povezovanje z brezžičnim omrežjem Wi-Fi, upravljanje začetka tiskanja in tiskalnika nasploh. Opremljen je z zmogljivo programsko opremo, ki je enostavna za uporabo.

Značilnosti:

  • Tehnologija tiskanja: Composite Filament Fabrication (CFF)
  • Volumen delovne prostornine: 32 x 13.2 x 16 cm
  • Debelina sloja: 100 mikronov

V NOVA G.M. d.o.o. strankam nudijo:

  • pomoč pri izdelavi 3D modelov pred tiskom,
  • svetovanje pri izbiri materiala in tipa tiska glede na tip izdelka in njegovo uporabo,
  • hiter in kakovostni tisk.

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več