Računalništvo, telefonija
24.01.2020 19:00

Deli z drugimi:

Share

5 futurističnih pametnih mest, na katere velja biti pozoren v letu 2020

»Forest City«, Malezija
»Forest City«, Malezija

Leta 1964 je britanski arhitekt Ron Herron razvil idejo koncepta t. i. »Walking City« mesta. Herron si je zamislil mesta na enormnih, umetno inteligentnih mobilnih platformah, ki spominjajo na ogromne nebotičnike. Ti bi se naj, vsaj tako si je zamislil, po potrebi lahko povezali z ostalimi »pohodnimi metropolami«.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da ta ideja znanstvenofantastične prihodnosti v letih do sedaj ni najbolj zaživela. Zaživela pa so pametna mesta, ki so nastala na temeljih najnaprednejše tehnologije. Medtem kot določena mesta zgolj v omejenih okvirjih preizkušajo novo tehnologijo – kot so recimo ceste, ki med vožnjo polnijo električna vozila, umetna drevesa, ki srkajo izpušne pline, ali avtonomnih dostavljalni roboti – na obstoječi infrastrukturi, se nekatera bolj ambiciozna mesta poslužujejo povsem drugačnih pristopov.


Tukaj je pet pametnih mest po svetu, na katere moramo biti pozorni v letu 2020. Si predstavljate, da bi v enem od teh živeli?


»Woven City«, Japonska

Toyotina vozila najdemo v vseh večjih mestih po svetu, vendar za zdaj japonski avtomobilski velikan še nima svojega lastnega mesta. To bi se v letošnjem letu lahko spremenilo. Na letošnji izvedbi največjega tehnološkega dogodka na svetu – CES – je Toyota predstavila inovativno pametno mesto, ki ga podjetje gradi na Japonskem. Natančneje pod goro Fudži, kjer bo Toyotino mesto in pripadajoče ozemlje služilo kot »živi laboratorij«. V Toyotinem mestu lahko pričakujemo veliko več kot samo najbolj aktualno avtonomno tehnologijo iz področja avtomobilizma, saj načrtujejo ogromno med seboj povezanih senzorjev, robote in umetno inteligenco praktično na vsakem koraku.


Prebivalci mesta »Woven City« – v začetku bi jih naj bilo okrog 2.000 – bodo dobili celo lastnega robota, ki bo spremljal njihovo zdravstveno stanje in namesto njih opravljal določena osnovna opravila. Po dizajn mesta se bo podpisal danski arhitekt Bjarke Ingels, ki je med drugim bil glavni arhitekt na projektih danske Lego hiše in obeh centrov World Trade Center.


Belmont, Arizona

Soustanovitelj Microsofta večino svojega premoženja nameni borbi proti globalnim problemom in zato nas dejstvo, da si želi zgraditi mesto prihodnost, ki bi pri tem pomagalo, niti ne preseneča preveč. Ideja, ki se skriva za mestom Belmont, potencialnim pametnim mestom v zvezni državi Arizona, je Gatesov veliki investicijski projekt – v začetni fazi načrtuje investicijo v višini okrog 80 milijonov ameriških dolarjev. Belmont bi naj v končni fazi gostil slabih 200.000 prebivalcev.


Kot lahko vidimo na sliki je načrtovano ozemlje trenutno še puščava, ki pa bi lahko že v letošnjem letu postala inovativna skupnost s poslovnimi stavbami, šolami in približno 80.000 gospodinjstvi. Poleg tega bo Belmont v celoti opremljen s pametnimi tehnologijami – od avtonomnih vozil, avtonomnih storitev dostave, služb v tehnološko napredni proizvodnji, izjemno hiter internet itd.


Za zdaj še nimamo informacij, kdaj naj bi se gradnja mesta dejansko začela.


Neom, Savdska Arabija

Kako premagaš »pametno mesto« Billa Gatesa? Preprosto! Dodaš robotske služkinje, »glow-in-the-dark« plaže, umetno ustvarjeni dež, ogromno umetno luno, 100-odstostno obnovljivo energijo, robotske dinozavre in genetski program, ki ustvarja »super ljudi« – poleg seveda klasičnih obljub na področju pametnega mesta, kot sta avtonomna vozila in pa boljša internetna povezava.


Vse to in še več je cilj Neoma – 500 milijard ameriških dolarjev vrednega mesta, ki ga razvija princ Savdske Arabije, Mohammed bin Salman. Wall Street Journal je ambiciozen projekta princa opisal tako: »Želi si izboljšati tehnologijo Silicijeve doline, zabavo Hollywooda in mesto počitnikovanja, ki ga nudi francoska Riviera«. Neom si lahko predstavljamo kot inovativni miks tehnologije in luksuza, ki ga v Savdski Arabiji že zdaj ne manjka. Da vas še nekoliko bolj navdušimo, naj dodamo še podatek, da bo Neom po površini meril približno 33-krat toliko, kot meri New York.


»Forest City«, Malezija

»Forest City« (»Gozdno mesto«), vredno 100 milijard ameriških dolarjev, je samooklicani model »pametnih mest prihodnosti«. Eksplicitno so ga označili kot »eko mesto«, kjer lahko najdemo zgradbe pokrite z rastlinjem in ceste brez parkiranih avtomobilov. Mesto »Forest City« bo zgrajeno na štirih umetno zgrajenih otokih v ozkem pretoku med Malezijo in Singapurjem. Skupaj bodo ti otoki obsegali 14 kvadratnih kilometrov.


Marketinška predstavitev mesta napoveduje »mesto čudes«, kjer »kristalno nebo in zvoki narave« prebivalce popeljejo v do tedaj še ne videno. Kljub napovedim o »eko« konceptu to ne pomeni, da mesto ne bo polno pametne tehnologije. Ravno nasprotno, ustvarjalci mesta obljubljajo vrtove, ki se zalivajo kar sami, poleg tega pa bodo prebivalci deležni tehnologije, ki recimo popravi razbito okno še preden se vrnejo iz službe.

Trenutne ocene kažejo, da bi naj »Forest City« bil zgrajen do leta 2035. Prav zanimivo bo pogledati, ali bodo enormni umetni otoki lahko dejansko tako prijazni do okolja, kot napovedujejo ustvarjalci.


»Sidewalk Labs«, Toronto

»Sidewalk labs«, urbani inovativni program Alphabeta, lastnika Googla, spreminja celoten okoliš Toronta, ki se nahaja ob vodi in ga spreminja v pametno naselje oz. mesto. Območje na sliki bo zgrajeno iz lesenih zgradb, modularnih komponent za enostavno premikanje, fokus pa bo na trajnostni energiji. Kljub temu, da za projektom stoji Google, ta naj ne bi zbiral in obdeloval ogromne količine podatkov, kot smo to morda pričakovali.


V sporočilu za javnost je glavni izvršni direktor podjetja »Sidewalks Labs«, Dan Doctoroff, povedal: »Vzhod Toronta bo deležen nečesa izvenserijskega. Želimo si zgraditi sosesko prihodnosti in to na pravi način – v središče bomo postavili človeka, ki bo v kombinaciji z napredno tehnologijo in urbanim dizajnom živel v prihodnosti, ki se odvija v sedanjosti. Predstavljajte si največji Googlov campus – nekako tako bo na koncu vse skupaj izgledalo«.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več