Triki in nasveti
25.04.2019 12:00

Deli z drugimi:

Share

5 stvari, ki jih lahko upravljate s pametno uro Apple Watch

5 stvari, ki jih lahko upravljate s pametno uro Apple Watch
5 stvari, ki jih lahko upravljate s pametno uro Apple Watch

Pametna ura Apple Watch spada med tiste, ki ponujajo najglobljo uporabniško izkušnjo na trgu, saj številne aplikacije in orodja nudijo širok spekter aktivnosti – del tega je tudi upravljanje zunanjih “gadgetov”. Nekatere od lastnosti in orodij, ki so namenjene upravljanju zunanjih naprav, najdemo znotraj sistema watchOS, medtem ko moramo za dodatne možnost uporabiti Apple Watch aplikacije. Seznam naprav, ki jih lahko upravljamo z Applovo pametno uro iz dneva v dan raste, mi pa smo izbrali 5 najboljših načinov, kako lahko Apple Watch uporabimo za upravljanje pametnega doma, televizije in drugih naprav.


Upravljajte pametni dom

Verjetno najbolj uporabna stvar, ki jo lahko upravlja pametna ura Apple Watch, je celoten dom – ob predpostavki, da je ta “pametni”. Če torej imamo pametne luči, termostate, zvočnike, kamere in ostale naprave, lahko preko Apple HomeKit-a ali drugih “third-party” aplikacij, upravljamo s celotnim domom.


HomeKit naprave so za upravljanje zelo enostavne. Recimo luči Philips Hue, ki jih lahko prižigamo in ugašamo, ali pa jih povežemo v različne HomeKit avtomatizirane procese. Tudi, če recimo tehnologija ni “HomeKit prijazna”, obstaja opcija, da jo bomo lahko nadzirali skozi različne zunanje aplikacije. Če preferirate nastavitev vaših rutin preko sistemov kot sta Yonomi ali IFTTT, obstajajo tudi ekvivalenti Applove ure Watch, s katerimi lahko enako kvalitetno upravljamo z napravami.


Kako pa pretentati Siri, da bi nadzirali in upravljali vse Alexa naprave? Uporabite lahko to Apple Watch Alexa “delavnico”, kjer boste dobili vse infrormacije.


Odklepajte Mac naprave

Odlepanje Mac naprav z lastnostjo Watch Auto Unlock je tako hitro in enostavno, deluje pa kot čarobni ukaz, ki nam prihrani čas, ki ga porabimo, ko vedno znova vnašamo geslo. Za začetek si bomo morali vzeti nekaj časa, vendar ko imamo enkrat vse nastavljeno, obe napravi zaznata, kdaj se nahajata v bližini, in tako nam ni potrebno vnašati gesel.


Edini pogoj za to, da stvar deluje je, da imamo Mac napravo iz leta 2013 ali novejšo, prav tako pa mora biti opremljena z operacijskim sistemom macOS Sierra ali novejšim. Vse Apple Watch naprave imajo lastnost Auto Unlock, poleg tega pa morajo imeti watchOS 3 ali novejši.


Odklepajte vrata avtomobila

Na žalost z Apple Watchom ne bomo mogli upravljati z vozili kot James Bond v filmu Tomorrow Never Dies, obstaja pa vrsta “third-party” aplikacij proizvajalcev avtomobilov, ki so kompatibilne z Applovo uro – večina jih je na sceni od leta 2015, ko je izšla prva ura Apple Watch.


Upravljanje vrat bo različno, odvisno od tega, ali imamo vozila znamk Mercedes Benz, Porsche, Volkswagen ali BMW. Poleg znamke pa je delovanje odvisno tudi od modela, saj Apple Watch pri nekaterih spremlja celo lokacijo, ali zgolj odpira vrata. Če imamo električno vozilo, lahko z uporabo Apple Watcha pregledamo stanje baterije, nekaj podobnega kot ponuja BMW aplikacija za svoja vozila.


Daljinsko upravljajte Apple TV in iTunes

Applova aplikacija Remote omogoča daljinsko upravljanje tako Apple TV-ja kot iTunesa. Mogoče takole na prvi pogled ne vidite neke posebne dodane vrednosti v kateri od izpostavljenih opcij, vendar naj bi Applovi uporabniki podali že kar nekaj pobud, da se zadeva uredi. Na začetku boste morda deležni malce zmede, kajti za posamezno storitev je potrebno nastaviti posebne parametre, ampak ko boste vse nastavili, bosta brez težav hitro izbirali med upravljanje ene ali druge storitve.


Zgolj za občutek naj vam povemo, da na Apple TV to pomeni, da lahko z uporabo pametne ure Apple Watch podrsavate med meniji, izbirate izpostavljene predmete in celo predvajate oz. pavzirate trenutno gledano vsebino. Podobno je potem tudi pri iTunesih, kjer lahko z aplikacijo Remote upravljate predvajalnik oz. glasnosti in izbiro skladb.


Uporabljajte pametno uro Apple Watch kot sekundarni ekran iPhona

Za konec smo prihranili najbolj očiten način uporabe Applove ure. Verjetno ste že sami ugotovili, da sta napravi med seboj kompatibilni, kajne? Medsebojno sodelovanje med iPhonom in Apple Watchom je po vseh statistikah najbolj pogosto uporabljen način medsebojnega sodelovanje med napravami.


Najbolj očiten način, kako uporabiti Apple Watch kot sekundarni ekran za iPhone, je v obliki obvestil, ki jih lahko nastavimo v sorodni aplikaciji. Pomembno je izpostavitil, da vse aplikacije ne omogočajo hitro in direktno reakcijo na obvestila na uri, je pa res tudi to, da so aplikacije kot sta Messenger in WhatsApp postali veliko boljši in bolj odzivni za gledanje sporočil in pošiljanje hitrih odgovorov.


Apple Watch omogoča med drugim tudi uporabo zrcaljenja ekrana, kar pomeni, da če recimo predvajamo glasbo in upravljamo s predvajalnikom na iPhonu, se ista slika kaže na ekrani pametne ure, ko dvignemo zapestje. To nam omogoča, da z uporabo Digital Crown-a upravljamo z glasnostjo, pavziramo ali predvajamo skladbe, lahko pa seveda tudi izbiramo glasbo. Ta uporabniška lastnost pride ša kako prav, ko želimo za trenutek zaustaviti predvajanje glasbe, vendar ne želimo iz žepa potegniti iPhona.




Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več