Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


iPhone videoposnetki, 12.07.2017

7 trikov za profesionalne iPhone videoposnetke

hands-1167613_1920.jpg

Ko je Steve Jobs leta 2007 naznanil prvi, originalni iPhone, je napravo opisal kot "iPod, telefon in internetni komunikator". Kljub revolucinarnemu dizajnu in lastnostim, je originalni iPhone sicer imel kamero, vendar z njo ni bilo mogoče posneti videa. 10 let pozneje se je iPhone razvil v primarno fotografsko in snemalno orodje za milijone ljudi po vsem svetu. Apple je poskrbel, da je snemanje videoposnetkov z njihovimi telefoni precej nezahtevno in preprosto. vendar to še zdaleč ne pomeni, da vedno dobimo dober in kvaliteten končni izdelek. Za vas smo pripravili nekaj osnovnih trikov in nasvetov, ki vam lahko pomagajo do boljših videoposnetkov na vašem iPhonu. Ti nasveti so uporabni tudi za ostale pametne telefone, je pa vsak telefon nekoliko drugačen in je zato potrebno način snemanje nekoliko prilagoditi.

 

Najprej nekaj o prostoru za shranjevanje

Na svetu obstajata dve vrsti ljudi: tisti s prostorom na svojih telefonih in tisti, ki prostora nimajo. Videoposnetki (še posebej, če so ti posneti v 4K) znajo biti zelo požrešni kar se tiče prostora. Preden začnemo s snemanjem se moramo prepričati, da imamo dovolj prostora za naše snemalne podvige. Na iPhonu preverimo te podatke po naslednjem postopku: Settings - General - Storage & iCloud Usage. Tukaj lahko vidimo koliko prostora naš telefon ima in koliko ga je že zasedenega. V primeru, da ugotovimo, da imamo premalo prostora, obstaja zagotovo kar nekaj nepotrebnih stvari, ki ne služijo svojemu namenu in jih brez slabe vesti lahko izbrišemo.

 

Blokiranje nadležnih obvestil

Pred začetkom snemanja predlagamo vključitev "letalskega načina". To bo omogočilo nemoteno snemanje, saj se nam ne bo potrebno ubadati s sporočili, klici in ostalimi obvestili, ki nam včasih znajo dodobra zagreniti življenje. Če slučajno nimamo telefona v "letalskem načinu" lahko vsa ta obvestila pomenijo poln ekran teksta in s tem zelo težko vidimo kaj snemamo. Ko recimo sprejmemo klic, se snemanje videa ustavi avtomatsko in tako se lahko poslovimo od kvalitetnega izdelka. Druga opcija je, da vključimo "Do Not Disturb" in s tem minimiziramo pojavljanje obvestil na ekranu.

 

Ne bodimo površni

Ko z našim telefonom fotografiramo, ni toliko pomembno ali izberemo način pokrajine ali portreta. V primeru snemanje videoposnetkov je zgodba nekoliko drugačna. Eno najosnovnejših pravil pri snemanju videov je, da vedno snemamo v podolžnem formatu pokrajine, saj se tako izognemo črnim črtam na ekranu. Po drugi strani pa določena družbena omrežja delujejo bolje v portretnem formatu. Na koncu je glavni podatek, ki nas zanima, kje bo videoposnetek objavljen. Če bomo naš video predvajali na televiziji ali računalniku (to pomeni, da ga naložimo na YouTube ali Vimeo), je najboljša opcija horizontalni format. Snapchat recimo je odličen primer, kjer "vertikalni" videi delujejo precej bolje.

 

Ohranimo "mirno roko"

Videoposnetki, pri katerih slika nenehno preskakuje, niso ravno največji užitek za gledanje kajne? Ravno zato ima iPhone vgrajen stabilizator, ki lahko do določene mere poskrbi za bolj mirne in gledljive videe. Tehnično sta v bistvu dva stabilizatorja: optični in digitalni.

Kljub vgrajeni tehnologiji pa je vseeno zaželjeno, da obdržimo naš telefon karseda pri miru, saj le tako lahko dobimo kvaliteten rezultat. Najbolj pazljivi moramo biti, ko snemamo nekoga, ki govori direktno v kamero ali delamo posnetke v počasnih posnetkih. Ena zelo preprosta tehnika za to, da umirimo telefon je, da zatlačimo komolce ob bok in včasih celo zadržimo dih. Uporabimo lahko tudi kakšno podlago, vendar moramo zelo pazljivo izbrati lokacijo, da ne poškodujemo telefona.

Pustimo svetlobi prosto pot

Videoposnetki posneti z iPhonom znajo biti zares vrhunski, ko je dobra svetloba. Stvari se nekoliko zakomplicirajo, ko se nahajamo v notranjih prostorih ali v prostorih z mešano svetlobo. Takrat iPhone potrebuje nekaj pomoči in mi moramo poskrbeti za vir svetlobe. Če je za našim objektom veliko svetlobe, potem se zna zgoditi, da dobimo grdo silhueto. Rešitev? Objekt, ki ga snemamo, obrnemo proti svetlobi, paziti pa moramo tudi na kakršnekoli sence, ki se znajo pojaviti na objektu.

 

Postavitev objekta

Postavitev objekta na sredino ekrano ni ravno težka naloga, vendar se moramo zavedati, da ni vedno nujno, da so stvari perfektno poravnane na sredino. Včasih se izkaže, da je poravnava pomembnih delov kadra z drugimi deli bolj pomembna in tako celotna kompozicija dobi novo dimenzijo, ki bolj pritegne. Določeni strokovnjaki predlagajo, da si v glavi na ekranu narišemo polje za tri v vrsto in potem med polji iščemo zanimive kombinacije.

iPhone omogoča vključitev "rule-of-thirds" v nastavitvah, vendar na žalost ta opcija ne deluje v video načinu.

 

Na kratko

Opisani triki in nasveti so zgolj tista osnova, ki si jo moramo zapomniti, da bi lahko posneli dober video na iPhonu. Kot smo že omenili so lahko določeni nasveti uporabljeni na drugih telefonih z nekaj modifikacijami. Tako kot vse ostalo, tudi obvladovanje snemanja videov terja svoj čas in seveda veliko prostora na telefonu. 

Naslednja novica:
Največji ponudniki oblačnih storitev bodo letos dosegli 100 milijard ameriških dolarjev prihodkov


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled