Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Kamera, 03.09.2019

Ali resnično potrebujemo 48 MP kamero na telefonu? Mnenje strokovnjakov

1_5d68e4b52e22af04b06127b3-1536-1152.jpg

Kamera z 48 megapiksli postaja na področju mobilne telefonije skorajda že standard, ne glede na to, koliko stane telefon. Vprašanje pa je, ali na naših napravah resnično potrebujemo kamero s tako masivno kapaciteto? Že res, da proizvajalci pametnih telefonov stremijo k doseganju te številke, ampak nismo čisto prepričani, da mi, običajni kupci, iz te kamere potegnemo največ. 

Več megapikslov, večja kvaliteta?

Kateri telefoni pa imajo 48 MP kamere? Najbolj popularen med telefoni s tovrstno kamero je gotovo OnePlus 7 Pro, še zdaleč pa ni edini, ki se lahko s tem pohvali. Družbo mu delajo še Honor View 20, Honor 20 Pro, Xiaomi Mi 9, Motorola One Vision, Oppo Reno 10x Zoom, Vivo V15 Pro in Asus Zenfone 6. Cene teh pametnih telefonov se gibljejo med 350 in 850 evrov. To pomeni, da 48 MP kamera ni lastnost, ki bi bila namenjena samo "premium" modelom ali bila dojeta kot redkost v industriji.


Več megapikslov pomeni boljše fotografije, kajne? Ne. To je v bistvu najbolj pomemben del razumevanja: ne gre za kvaliteto. Megapiksli niso merilo kvalitete kamere oz. fotografij. Tudi kamera z 20 MP lahko naredi zelo solidne fotografije.


Namesto tega prepričanja je na megapiksle potrebno gledati z drugega zornega kota. Večje število megapikslov pomeni, da lahko senzor kamere zajame več detajlov fotografije - vendar še enkrat, to ne pomeni večno čudovite fotografije. Ko proizvajalci stisnejo več pikslov v senzor kamere, pomeni, da se piksli zmanjšajo, kajti pametni telefoni nudijo samo omejeni prostor, ki je namenjen kameri. To lahko vpliva na kvaliteto fotografije, poleg tega pa na programsko opremo, ki poganja kamero in posledično skrbi za karseda najboljšo kvaliteto fotografij. 


Kvaliteta več od kvantitete

Rob Layton, ki predava mobilni žurnalizem in fotografijo pametnega telefona na Univerzi Bond v Gold Coastu v Avstraliji je za spletni portal Digital Trends povedal: "V resnici gre za vprašanje kvalitete in ne kvantitete, ko govorimo o odnosu med številom megapikslov kamere in kvaliteto fotografije. To pa ni nujno vedno res, kajti na samo kvaliteto fotografij vpliva več elementov; od velikosti senzorja, procesiranja fotografij, do strojnega učenja itd. V modernih generacijah fotografij so ti elementi veliko bolj pomembni. Senzorji, ki so večji in globlji, bodo zajeli boljše fotografije, kot senzorji, ki imajo več pikslov in so ob tem manjši, kajti ti niso zmožni absorbirati tolikšne količine svetlobe". 


Če je temu tako, kako proizvajalci zaobidejo te težave in izdelajo senzorje z večjim številom megapikslov, ki delajo dobre fotografije, ne glede na okolje. Najbolj široko uporabljen 48 MP senzor danes je Sony IMX586, ki je bil javnosti predstavljen julija 2018. Sony je priznal, da imajo s tem senzorjem precejšnje težave. "Splošno gledano pomeni manjšanje pikslov slabšo učinkovitost pri zbiranju svetlobe na posamezni piksel. To posledično pomeni tudi zmanjšanje občutljivosti in volumna nasičenosti", pravijo pri Sonyju.


8-milimetrski senzor vsebuje piksle, ki merijo zgolj 0.8 mikronov, vendar to v slabši svetlobi pomeni, da se dodajo štirje dodatni piksli, kar pomeni 1.6 mikrona, kar pa že zajame več svetlobe. To na koncu pomeni svetlo 12 MP fotografijo brez motečih faktorjev. Vidimo lahko, da je gradnja 48 MP kamere, ki deluje v vseh okoljih, milo rečeno zapleten proces. Torej, je ta kamera res toliko boljša od kamere z manj megapiksli?


Kaj je dobrega in kaj ni?

Digital Trends je za mnenje vprašal neodvisnega specialista za kvaliteto fotografij. DxOMark je med seboj primerjal 48 MP kamero in 12 MP kamero, ki jo uporabljata modela Google Pixel 3 in iPhone XS. "Kljub temu, da so fotografije narejene z 12 MP kamero povsem solidne, to še ne pomeni, da naj kamera ne bi bila opremljena z večjim številom megapikslov", pravi Anwesha Ghosh, vodja marketinških projektov pri DxOMark Image Labs. "V bistvu obstaja potencial in dejanska vrednost v dodajanju večjega števila pikslov. Na primer, optični zoom je težko vgraditi v pametni telefon, po drugi strani pa bi 48 MP kamera lahko sproducirala ekvivalent 2-kratnega optičnega zooma - brez kakršnekoli digitalne interpolacije", so še dodali. 


Ghosh je še dejala, da bo 108 MP kamera kmalu jo bo izdal Xiaomi — sposobna ponuditi ekvivalent 3-kratnemu optičnemu zoomu. Ta je pri kamerah pametnih telefonov uporabna lastnost, več megapikslov v kameri pa ga omogoča brez večjih prilagoditev strojne opreme. Kljub temu pa ni vse samo koristno.


"Slaba stran je, da je velikost senzorja omejena z obliko telefona", pravi Ghosheva. Sony se je pri svojem senzorju IMX586 srečal ravno s temi težavami: "Če želimo več pikslov, to pomeni uporabo manjših pikslov, ki producirajo drugačne podatke. Torej, v teoriji lahko vidimo eno zgodbo, v praksi pa to pomeni, da imajo večji senzorji težave procesiranja podrobnosti, ko približamo fotografijo".


Da bi proizvajalci obšli zgoraj izpostavljene probleme, se obračajo tako na stran programske kot tudi strojne opreme. Ghosheva še razlaga, zakaj med različnimi modeli pametnih telefonov prihaja do tako velikih razlik, kar se tiče kvalitete senzorjev kamer. "Več pikslov pomeni potrebo po več procesne moči. Povedano z drugimi besedami, za določeno količino denarja več pikslov pomeni manj procesne moči na piksel. To pomeni, da so obstoječi procesni algoritmi manj učinkoviti v večjih senzorjih. Potencial za optimizacijo večjih senzorjev obstaja, vendar je vse odvisno od proizvajalcev, ki morajo zagotoviti, da lahko takšno število megapikslov telefoni digitalno procesirajo in dodatne informacije spremenijo v boljše fotografije in videe".


Megapiksli so ena stvar, vendar je potrebno znanje proizvajalca, da s pravo programsko opremo karseda optimizira uporabo.


Še več kompenzacije

Andrew Darlow, svetovalec za digitalno fotografijo in avtor večih knjig, med drugim tudi nagrajene knjige Focus and Filter, ni ravno največji zagovornik tovrstnih kamer. "Moj odgovor na vprašanje, ali potrebujemo 48 MP kamero na pametnih telefonih, je ne. Proizvajalci pametnih telefonov oglašujejo povečano število megapikslov kot izboljšavo, vendar ta v resnici prinaša kar nekaj slabosti", je odgovoril portalu Digital Trends v mail.


Poleg že naštetih slabosti, ki sta jih izpostavila Ghosheva in Layton, Darlow še dodaja: "Večje število megapikslov pomeni potrebo po več procesne moči. Večina pametnih telefonov uporablja "on-the-fly" konverzijo iz "RAW" slikovnih formatov v JPEG ali recimo Applov HEIC format, da bi na tak način obdržali velikost datotek na neki normalni, obvladljivi ravni (najpogosteje med 1 in 5 MB za pametne telefone z 8 oz. 12 MP kamere). 48 MP senzor bo ustvaril veliko večjo datoteko, ki bi lahko bila tudi 8 do 15-krat večja od klasične 12 MP fotografije. Z nekaj preprostimi računi lahko hitro ugotovimo, da za takšne datoteke potrebujemo ogromne količine pomnilniškega prostora".


Darlow priznava, da se tehnologija izboljšuje, vendar je sam mnenja, da je kamera samo toliko učinkovita, kolikor je učinkovita ekipa razvijalcev, ki se ukvarjajo s programsko opremo. Layton je že nekoliko bolj optimističen, vsaj kar se tiče dela na programski opremi. "Ko začnemo razmišljati, da Apple iPhone XS za vsako fotografijo izvede do bilijona operacij, se zavedamo, da je današnja doba fotografije veliko več kot zgolj fizični pojav, pri katerem svetloba prehaja skozi steklo. Googlova Night Sight tehnologija v telefonu Pixel 3 je dober primer tega. Googlovi inženirji so tako ustvarili kamero, ki lahko virtualno gleda v temi. Uspelo jim je torej algoritmično ustvariti kamero, ki je prekosila vse dosedanje omejitve strojne opreme."


Družbena omrežja fotografije pomanjšajo

Večina naših fotografij konča na Instagramu, Facebooku, ali Twitterju. Fotografije torej gledamo na pametnih telefonih, kar pa na žalost pomeni resne restrikcije kar se tiče resolucije. Instagram avtomatsko pomanjša fotografije na 1080 pikslov širine, Twitter zmanjša fotografije na največ 1200 x 675, kar je podobna resolucija kot pri Facebooku. Zgolj za primerjavo lahko povemo, da imetnik 8K televizij lahko uživajo v sliki resolucije 7680 x 4320 pikslov. Senzor IMX586 ponuja fotografije v resoluciji 8000 x 6000 pikslov. 


Ali to pomeni, da se lahko požvižgamo na megapiksle, ko kupujemo novi pametni telefon? Kot kaže, če nimamo 8K televizije, niti ni pomembno, kakšna je resolucija. Kljub temu, da sodelujoči strokovnjaki dvomijo v uporabnost 48 MP kamer, v pravih rokah dotične kamere resnično pridejo do izraza. 


Samo za to, ker je resolucija na Instagramu slaba, to še ne pomeni, da moramo deliti "low-res" fotografijo. Visoko kvalitetne kamere delajo boljše fotografije, ki so v vsaki situaciji videti boljše - tudi v nižji resoluciji. Programska oprema, ki poganja procesiranje fotografij, se iz dneva v dan izboljšuje. Le kdo ni vesel optičnega zooma? 48 MP kamere to omogočajo. 


Kljub temu, da dela 12 MP kamera na zadnji strani telefona Google Pixel ali Apple iPhone izjemne fotografije, poglejmo modele OnePlus 7 Pro, Honor 20 Pro in Xiaomi Mi 9, da bi videli, kako kvalitetne fotografije nam lahko ponudijo.

 

Ne, 48 MP kamera niti slučajno ni nujna, kljub temu pa lahko z gotovostjo potrdimo, da prednosti kamere odtehtajo nekaj slabosti, ki smo jih izpostavili. Za običajne uporabnike pametnih telefonov je ključno to, da si zapomnimo, da več megapikslov ne pomeni nujno tudi boljših fotografij, lahko pa so dobrodošli v kombinaciji z ustrezno programsko opremo. Naj vas število megapikslov ne zaslepi, kajti zadnja stvar, ki so jo želite je, da začnete tekmovati, kdo ima kamero z večimi "megapiksli". Zapomniti si je potrebno, da je v resnici programska oprema tista, ki igra ključno vlogo pri kvaliteti fotografske enačbe. 


"Vstopili smo v novo dobo, v kateri je računalniška fotografija prav tako pomembna in revolucionarna, kot je bil nenaden prihod in popularnost 35-milimetrske fotografije v 60-ih letih", je za konec dodal še Layton.


Naslednja novica:
Drone tokrat uporabili za napad na naftna nahajališča


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled