Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Charité - Universitätsmedizin , 13.02.2018

Ali uporaba pametnih telefonov vodi v pospešeno staranje kože?

61463532-plavo-svjetlo-pametni-telefon-ovisnost.jpg
Svetloba zaslonov pametnih mobilnih telefonov naj bi bila škodljiva za našo kožo.

Večina ljudi povezuje škodljivost sevanja sodobnih mobilnih telefonov z rakavimi obolenji, čeprav številni strokovnjaki zatrjujejo, da temu ni tako. Medtem ko znanstvenikom še ni uspelo dokazati neposredne povezave med sevanjem pametnih mobilnih telefonov in rakavimi obolenji, bi moralo biti sevanje po pomembnosti šele druga skrb uporabnikov mobilnih naprav. Če gre verjeti nemškemu medicinski univerzi Charité - Universitätsmedizin iz Berlina, uporaba pametnih mobilnih telefonov lahko vpliva celo na naš videz.

Modra svetloba, ki jo sevajo naši pametni mobilni telefoni, naj ne bi vplivala zgolj na kakovost našega spanja, ampak tudi na zdravje naše kože. Raziskovalci so namreč odkrili, da modra svetloba vsebuje komponento ultravijolične svetlobe, ki lahko povzroči prezgodnje staranje kože ter celo kožnega raka in pretirano pigmentacijo. Prekomerna izpostavljenost modri svetlobi namreč pospešuje proces oksidacije, kar povzroča vnetje in poškodbe kožnih celic. Končni rezultat je močnejša vidnost gub, neenakomeren ton kože in neenakomerna pigmentacija. To naj bi držalo predvsem za uporabnike, ki telefon pogosto uporabljajo pred spanjem.

Ali to pomeni, da bi morali prenehati uporabljati pametne mobilne telefone pred spanjem. Trenutno to še ni nujno, saj je bila omenjena študija opravljana na majhnem številu uporabnikov. Kljub temu zagotovo ne bo škodovalo, če bomo zmanjšali svetilnost mobilnih naprav ponoči z namenskimi aplikacijami. Po drugi strani tudi ne bo slabo, če ne uporabljate aplikacij, kor so Instagram, Facebook ali WhatsApp tik pred spanjem.

Naslednja novica:
WiFi4EU bo na voljo v 103 občinah po Sloveniji


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled