Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Apple , 20.05.2018

Apple Irski v prvem plačilu nakazal 1,5 milijarde evrov

sadasdasdsadsad.jpg
Apple je Irski izplačal »prvi obrok« od 13 milijard evrov težke denarne kazni.

Konec avgusta 2016 je Evropska komisija tehnološkemu velikanu Apple naložila plačilo kazni v višini kar 13 milijard evrov in sicer zaradi nezakonitih davčnih ugodnosti, ki jih je ta pridobil s strani irske vlade. Mahinacije med irsko vlado in računalniškim gigantom so se sicer pričele že leta 2003, ko je to plačalo davek od dohodkov pravnih oseb po zgolj enoodstotni stopnji. Po letu 2003 je Irska vlada podjetju Apple še dodatno znižala davčno stopnjo za plačilo davka na dobiček, leta 2014 pa je ta znašal le še vsega 0,005 odstotkov.

Kot smo poročali, si je podjetje Apple 13 milijardno kazen zaslužilo zaradi tega, ker je bil, vsaj po mnenju Evropskih komisarjev, deležen neupravičene pomoči s strani irske vlade. Evropska komisija namreč verjame, da je podjetje Apple s tem pridobilo nepošteno davčno ugodnosti, ki ga je postavila v ospredje v primerjavi z drugimi podjetji. Ker se podjetje Apple s kaznijo ni strinjalo, je seveda pripravilo ugovor, ki naj bi bil vsaj po mnenju njegovih odvetnikov dovolj, da se bo evropska komisija premislila glede naložene kazni.

Pri podjetju Apple so prepričani, da Evropska komisija pri sprejemu odločitve ni upoštevala mnenja irskih davčnih strokovnjakov, ki so davčno osnovo baje določali brez vednosti podjetja Apple. Poleg tega naj bi izračun kazni temeljil na izmišljenih osnovah in ne na dejanskih. Evropska komisija je po mnenju odvetnikov podjetja Apple storila vse, da bi tehnološkemu gigantu naložila čim večjo denarno kazen, čeprav dokazov o tem ni.

Čeprav podjetje Apple skopaj z irsko vlado še vedno bije pravno bitko z Evropsko komisijo, so vodilni računalniškega giganta sprejeli odločitev, da opravijo prvo plačilo kazni in sicer v višini 1,5 milijarde evrov. Denar je bil nakazan na poseben račun, ki ga je irska vlada postavila za namen povračila premalo plačanega davka. S to potezo bo podjetje Apple zmanjšalo pritisk Evropske komisije zaradi zamujanja pri plačilu denarne kazni, od tega pa bo veliko pridobila tudi Irska, ki je od strani Evropske komisije že dobila opozorilo zaradi neučinkovitega pristopa proti podjetju Apple za poplačilo naložene kazni.

Naslednja novica:
Lexmark ostaja vodilni ponudnik upravljanih storitev tiskanja in dokumentnih storitev


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled