Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


The New York Times, 14.09.2017

Bo voda rešila težave z eksplozivnimi baterijami?

wqfwqf.jpg

Litij-ionske baterije, ki se nahajajo v različnih potrošniških elektronskih napravah, niso povsem varne za potrošnike. Že večkrat se je namreč pokazalo, da se te baterije lahko pregrejejo in vnamejo, v najslabšem primeru pa lahko celo eksplodirajo. Medtem ko so na začetku leta 2016 zgorevale in eksplodirale predvsem baterije pametnih mobilnih telefonov, so se v drugi polovici leta 2016 začele težave še za lastnike elektronskih cigaret, ki jih uporabljajo že vse starostne skupine.

Težava pri klasičnih litij-ionskih baterijah je tekočina, ki preprečuje prenos električne energije med elektrodama. Ta tekočina povzroča segrevanje baterije med polnjenjem, v primeru napake v izdelavi pa lahko celo povzroči požar in v najslabšem primeru eksplozijo baterije. Kot vse kaže, pa bi lahko kmalu dobili precej varnejše baterije za mobilne naprave, saj so raziskovalci napovedali, da jim je uspelo izdelati hranilnik električne energije, ki za elektrolit uporablja kar vodo.

Poleg tega so raziskovalci pripravili še posebne elektrode, ki jim voda ne more do živega. Medtem ko nova baterija ni dovzetna za pregrevanje, samovžige in eksplozije, je trenutna težava le v njeni življenjski dobi, saj jo lahko ponovno napolnimo le 70-krat, običajno baterijo pa okoli 500-krat. Če bo znanstvenikom uspelo premagati to oviro, verjamemo, da bodo te baterije zlahka prevzele mesto klasičnih litij-ionskih, ki so vse prej kot varne za uporabnike mobilnih naprav.

Naslednja novica:
Vozniki Uberja lahko odslej prodajajo tudi izdelke!


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled