Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Boeing, 13.01.2018

Boeingov dron, ki lahko prenaša tovor težak do 230 kilogramov

small-gruzovoy-dron-boeing.jpg

Verjetno najbolj presenetljivo pri novem Boeingovem oktokopterju je to, da je tako dolgo trajalo preden smo ga končno spoznali. Letalsko podjetje je v sredo dokončno razkrilo svoj revolucionarni leteči stroj, za katerega trdijo, da ima potencial, da popolnoma pretransformira transport težkega tovora na kratkih razdaljah. 

Pri Boeingu so ga opisali kot "unmanned electric vertical-takeoff-and-landing (eVTOL) cargo air vehicle (CAV) prototype" (brezpilotno električno vertikalno-vzletajoče-pristajajoče tovorno zračno plovilo). Vidimo lahko, da gre še vedno za prototip, ki pa je ekipi vzel vsega tri mesece za gradnjo. Meri 4.57 x 5.49 metra in tehta približno 320 kilogramov. Največja konkurenčna prednost in hkrati lastnost, ki zares navdušuje je moč, ki jo Boeingov dron premore. Zmožen je prenašati do 230 kilogramov in če tega primerjamo z recimo veliko manjšim dronom Phantom 4, dronom podjetja DJI, ki zmore vsega slab kilogram tovora, lahko zares vidimo, kakšna "zver" med droni je novi Boeingov izum.                                                            

Direktor tehnološkega razvoja, Greg Hyslop, je za portal Digital Trends dejal, da tale dron predstavlja nov velik korak v Boeing eVTOL strategiji in da z njim imajo veliko potenciala, da dejansko spremenijo zračni transport. Po njegovem mnenju se bodo tega dneva, ko je Boeingov dron prvič vzletel, spominjali še dolgo časa. V kratkem videu (spodaj) lahko vidimo, kako gromozanski dron vzleta s pomočjo osmih propelerjev. Resničen občutek tega, kakšne so dimenzije drona pa dobimo šele v nekaj kratkih posnetkih, ko poleg drona stojijo člani ekipe. Vidimo lahko, da gre zares za posebno plovilo, ki vsekakor spada v pomembnejše dosežke Boeinga v zadnjem času. 

"Dron je popolnoma električen, saj ga poganjajo posebej za to izdelane Boeingove baterije", dodaja David Neely iz področja razvoja in tehnologije pri podjetju Boeing. Po zadnjih meritvah bi lahko z nekoliko modifikacijami dosegli največjo možno nosilnost 230 kilogramov ter doseg največ 33 kilometrov. Si predstavlajte kaj to dejansko pomeni za transport dobrin in ostalega tovora? Ekipa inženirjev je prepričana, da jim je uspel revolucionarni preboj, kakršnega so tega trenutka na področju dronov še nismo videli.

Boeingov dron smo spoznali le nekaj mesecev po tem, ko je Boeing prevzel podjetje Aurora Flight Sciences, enega najboljših svetovnih razvijalcev in proizvajalecv naprednih avtomatiziranih dronov in zračnih platform. Hyslop je le nekaj dni po tem prevzemu napovedal, da bosta podjetji skupaj razvijali avtonomno tehnologijo za komercialne in vojaške sisteme ter odpirali nova tržišča z "tehnologijami prihodnosti".

Boeing je s stvaritvijo novega "mega drona" močno prehitel vso konkurenco, ki se sicer res ukvarja z manjšimi, komercialnimi droni, pa vendarle. Regulativa na področju letenja z droni je že od samega začetka precej toga, kar pomeni, da vsi novonastali produkti potrebujejo kar nekaj časa prede jih dejansko vidimo v zraku. Boeing je podjetje, ki ima z regulativo na takšni in drugačni ravni veliko izkušenj in prav nič nas ne sme presenetiti, če bomo kmalu poročali o tem, da Boeingovi droni že letijo po nebu in nosjio težke tovore.   

Naslednja novica:
Prava izbira stola in mize je pomembna


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled