Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


PoceniPC.com, 11.09.2019

Brezplačni programi za odkrivanje slabih sektorjev pogona računalnika

bad-sector-software-featured-image-800x4001.jpg
Slabi sektorji lahko med drugim povzročijo slabo delovanje diska in pregrevanje računalnika.

Najprej razčistimo, kaj so slabi sektorji. To so deli trdega diska, ki niso več uporabni za branje ali zapisovanje podatkov.

Ko kaj shranimo na disk, se informacija shrani v različnih sektorjih, ki niso nujno skupaj. Če se en izmed teh sektorjev poškoduje, bo otežen dostop do celotne datoteke.

 

Slabi sektorji lahko prav tako povzročijo slabo delovanje diska in pregrevanje računalnika. Obstaja pa tudi možnost, da izgubimo pomembne podatke in naletimo na BSoD oziroma »modri zaslon smrti«.

 

Da bi se temu izognili, obstajajo različni brezplačni programi, s katerimi lahko najdemo slabe sektorje in jih popravimo. Zavedati se moramo le, da to ni optimalna rešitev v primeru resnejših težav. Vemo namreč, da je skoraj vsaka tovrstna brezplačna oprema na različne načine omejena – običajno ne dopušča popravila sektorjev z večjimi datotekami ali pa na primer omejuje število datotek, ki jih je možno prenesti v dobre sektorje. Za začetek pa je lahko brezplačni program povsem dovolj, da odkrijemo morebitne težave.

 

Seagate SeaTools

Seagate ponuja dve brezplačni različici programa za preverjanje trdih diskov – SeaTools for Windows in SeaTools v različici za zagon s prenosnega medija. SeaTools for Windows je enostaven za uporabo, medtem ko ima SeaTools za ločen zagon na voljo nekaj več funkcionalnosti. 

 

Odkrivanje in popravljanje slabih sektorjev s programom SeaTools je enostavno in hitro.

 

SeaTools for Windows ponuja nekaj temeljnih testov, ki lahko ustvarijo uporabno sliko stanja pogona vašega računalnika. Preveriti je možno vse vrste notranjih pogonov, pa tudi zunanje pogone, povezane preko vmesnika USB ali povezave firewire. Program bo brez težav preveril večino diskov ne glede na znamko, poleg tega pa poda tudi uporabne podatke o disku, recimo serijsko številko, kapaciteto, obrate, velikost predpomnilnika in različico strojne programske opreme. 

 

Macrorit Disk Scanner

Macrorit Disk Scanner je program, ki omogoča zelo enostavno odkrivanje slabih sektorjev na trdem disku. Uporaba je povsem enostavna, saj je program prenosljiv in ga ni treba niti namestiti. 

 

Ponuja vizualno predstavitev poteka preverjanja in prikazuje tudi morebitne slabe sektorje. Program se redno posodablja in odlično deluje na več različicah operacijskega sistema Windows.

Uporabna funkcionalnost tega programa je tudi prikaz poteka preverjanja in preostalega časa. 

V plačljivi različici programa sicer najdemo več funkcionalnosti, ki bodo prav prišle tistim, ki potrebujejo program za redno uporabo, ne le za občasno preverjanje diska. 

GSmartControl

GSmartControl je možno namestiti na disk ali uporabljati v prenosni različici. Deluje na različicah operacijskega sistema Windows od XP do 10, na voljo pa je tudi za Mac in Linux.

 

GSmartControl ponuja tri različne teste za trdi disk in prikaže podrobne rezultate testiranja, ki omogočajo temeljit vpogled v stanje diska:

 

 

Prav tako poda zanimive informacije o trdem disku, na primer podatek o tem, kolikokrat se je disk zagnal, kolikšen je delež napak in kolikokrat je bila sprožena kalibracija pogona.

 

HDDScan

HDDScan je brezplačni program za testiranje vseh mogočih trdih diskov, ne glede na znamko oziroma proizvajalca. Na voljo je v prenosni različici, torej ne zahteva namestitve. 

 

Program je enostaven za uporabo, žal pa nima dokumentacije ali namigov za uporabo različnih funkcij. HDDScan podpira večino povezav in vmesnikov ter se redno posodablja. Deluje na operacijskih sistemih Windows 10, 8, 7, Vista in XP ter na sistemu Windows Server 2003.

 

Slabi sektorji se lahko pojavijo povsem nepredvidljivo, tako da se splača diske redno preverjati. Nič nas ne stane, lahko pa si prihranimo kak siv las.

 

Popusti v spletni trgovini PoceniPC.com

V spletni trgovini PoceniPC.com imajo na začetku šolskega in tik pred začetkom študijskega leta posebne popuste na že tako ugodne cene računalnikov. Tako boste v šolsko leto vstopili pripravljeni kot še nikoli.

 

Ob kliku NA POVEZAVO lahko končni kupec v spletni trgovini PoceniPC.com uporabi kodo POCENIVSOLO2019 na vse prenosnike, označene z "odlična izbira" (vrednost kupona je 20 €). Koda je veljavna do konca oktobra. Dodaten popust s kodo velja tudi na že znižane artikle z oznako "odlična izbira" v Outlet open box oddelku.

 

Da bo računalnik čim dlje in čim bolje deloval, pa le uporabite kakšen trik – kot je zgoraj opisano odkrivanje slabih sektorjev trdega diska.

 

Naslednja novica:
Xbox Series X: Odgovori na 25 ključnih vprašanj o novi konzoli


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled