Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Črni petek, 02.12.2019

Brutalna, potrošniška statistika letošnjega »Črnega petka«

black-1271449_1280.jpg

86% Američanov je načrtovalo ali načrtuje večje nakupe za letošnje potrošniške praznike »Črni petek«, »Kiber ponedeljek« in »Dan samskih«. Spletni portal »finder.com« je tudi letos izvedel raziskavo, v kateri jih je zanimalo, kakšne načrte imajo Američani za nakupe v času pred božično-novoletnimi prazniki.


Po podatkih raziskave bi naj Američani letos zapravili 3 milijarde ameriških dolarjev manj kot lansko leto, kljub temu, da bo v letošnji »potrošniški noriji« sodelovalo 12 % Američanov več. Če se sprašujete, zakaj predstavljamo ravno Američane, je odgovor sila preprost, ker so številke v ZDA resnično enormne. V povprečju bi naj vsak odrasel zapravil 397,50 ameriških dolarjev (360,58 evra), kar skupaj pomeni slabih 90 milijard dolarjev.


Moški večji zapravljivci kot ženske

Medtem ko bi morda stereotipno mislili, da so ženske tiste, ki zapravijo več in tudi več časa namenijo nakupovanju ob zgoraj izpostavljenih »praznikih«, raziskava kaže, da bo letos nekoliko več moških. Kar 88 % moških pravi, da bodo nakupovali v času »Črnega petka« in »Kiber ponedeljka«, kar je 3 % več kot žensk.


Približno enako majhna kot je razlika zgoraj, je majhna razlika tudi v višini zneska, ki ga načrtujejo na eni strani moški in na drugi strani ženske. Moški bodo v povprečju v teh dneh zapravili $58,26 (52,84 evra) več kot ženske, in sicer $436,20 (395,72 evra).


Največji potrošniki predstavniki »baby boom« generacij

V primerjavi z letom 2018, ko je generacija X močno prednjačila v količini nakupov, je letos slika drugačna, saj so prvo mesto med največjimi zapravljivci prevzeli predstavniki »baby boom« generacije. Generacija X bo zapravila $459,72 (417,01 evra) na posameznika, medtem ko bi naj »baby boomerji« letos denarnico prikrajšali za $626,35 (568,16 evra). Kar 78% predstavnikov »baby boom« generacije je potrdilo, da bodo sodelovali v letošnjih božično-novoletnih nakupih. Milenijci, katerih bo sodelovalo kar 94%, načrtuje zgolj $252,11 (228,69 evra).


Med 90% predstavnikov generacije X, ki bo oz. je sodelovalo v nakupih, bodo največji delež nakupov namenili elektroniki (31,8 milijarde dolarjev) in najmanj ličilom in lepotnim produktom (5,9 milijarde). Milenijci bodo največ denarja namenili prav tako elektroniki, in sicer 11 milijard, medtem ko bodo najmanj, 2,8 milijarde dolarjev namenili lepotnim dodatkom.


Ali obžalujete vaše nakupe? Niste edini!

Približno 52% ljudi, ki so kupili neko stvar na razprodajah, je pozneje obžalovalo nakup. Porabljeni znesek za to stvar znaša $964,85 (875,22 evra), kar je $42,09 (38,18) manj kot leta 2018.


Spol
Moški (56%) v večji meri obžalujejo nakup kot ženske(49%).


Kaj pravijo strokovnjaki?

Ana Serafin Smith, direktorica Odnosov z javnostmi pri Nacionalni maloprodajni federaciji pravi: »V letošnjem letu smo lahko opazili prve »Črni petek« popuste že 1. novembra, ko so trgovci začeli s posebnimi promocijami, predvsem na spletu«. Maggie Baker, psihologinja in avtorica knjige Crazy About Money: How Emotions Confuse Our Money Choices and What to Do About it še dodaja: Naredite si seznam stvari, katere dejansko želite ali potrebujete in se nato tega seznama tudi držite. Vaša denarnica vam bo hvaležna«.

Naslednja novica:
Letos bo Amazon Prime Day najverjetneje septembra


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled