Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


, 12.10.2020

Črna luknja za spletne oglase

pi-hole.jpg

Tudi vam spletni oglasi žrejo živce? Ne samo da so lahko zelo nadležni, so včasih lahko tudi nevarni in lahko zelo upočasnijo vaše brskanje po svetovnem spletu. Tukaj je zelo poceni rešitev, da se jih rešite za zmeraj.

Marsikaterega uporabnika svetovnega spleta zmotijo spletni oglasi, ki se pojavljajo na vsakem koraku, z vsakim obiskom spletnih strani doma, v tujini, vsepovsod...

Težava ni samo ta, da so lahko zelo nadležni in prekrivajo vsebino, do katere želite dostopati, temveč lahko zelo upočasnijo delovanje tako računalnika kot internetne povezave. Večina spletnih oglasov nas tudi "spremlja", za kar so krivi t.i. "piškotki". Na primer, če obiščemo spletno trgovino z oblačili, se lahko še oglasi iz te iste spletne trgovine pojavljajo na različnih spletnih straneh. Nekateri oglasi pa so lahko celo škodljivi, saj nam ponujajo zelo "zanimive" načine, s kateri lahko pohitrimo svoj računalnik v zameno za brezplačni program, ki nato zbira naše osebne datoteke in jih pošilja kdo ve kam. Teh oglasov in t.i. "pop-up" oken je malo morje.

Za to lahko uporabimo t.i. "ad-blocker" programe, aplikacije in dodatke za brskalnike, ki onemogočijo oglase. A ti niso na voljo za vse naprave (npr. igralne konzole,...).

  

Pa obstaja boljša rešitev? Za nekaj par evrov (okrog 15 evrov z vsemi potrebnimi dodatki), lahko kupimo "črno luknjo" za vse oglase na našem domačem omrežju. Gre za zelo priljubljen mini računalnik, Raspberry Pi Zero. Namestitev je sicer malce zahtevna, vendar je trajna in deluje za zmeraj na vseh domačih napravah.

 

Gre za aplikacijo Pi-hole, ki jo namestimo na Raspberry Pi. Namestimo jo lahko na katerokoli različico, vendar je verzija Zero najcenejša za takšen projekt.

Najprej moramo kupiti Raspberry Pi Zero, miniSD spominsko kartico in microUSB kabel, v kolikor nimamo kakšnega starega pri roki. Po potrebi lahko kupimo tudi ohišje za Raspberry Pi. Za začetek je potrebno namestiti oziroma "zapeči" Raspbian, brezplačen operacijski sistem, na microSD kartico. Operacijski sistem Raspbian prenesemo z uradne spletne strani https://www.raspberrypi.org/ in ga namestimo z zapisovalnikom balenaetcher.

Po namestitvi je potrebno Raspberry Pi povezati z domačim brezžičnim omrežjem, postopek je razložen na povezavi -> https://www.raspberrypi.org/documentation/configuration/wireless/headless.md  

Prav tako ustvarimo datoteko ssh brez pripone, da bomo lahko kasneje dostopali do Raspberry Pi-ja brez zaslona in na daljavo. Nato vstavimo microSD kartico v Raspberry Pi in ga povežemo na napajanje. 

 

Na naslednjem koraku se vpišemo v svoj brezžični usmerjevalnik, najpogosteje z vpisom 192.168.1.1 v spletni brskalnik. Tukaj poiščemo IP naslov Raspberry Pi-ja.

 

Naslednji korak je, da si zapišemo IP naslov in prenesemo program putty s spleta. Nato v program vpišemo IP naslov Raspberry Pi-ja in se nanj tudi povežemo. Prevzeto uporabniško ime je "pi", geslo pa "raspberry" brez narekovajev.

Po uspešni prijavi prilepimo naslednji ukaz brez narekovajev: "curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash"

Namestitev lahko traja nekaj časa, na koncu pa lahko do nadzorne plošče dostopamo kar z vpisom IP naslova Raspberry Pi-ja v brskalnik.

 

Na koncu je potrebno še nastaviti DNS naslov v samem usmerjevalniku tako, da se ujema z IP naslovom Raspberry Pi-ja. 

Od sedaj naprej so zaščitene vse vaše naprave, povezane v isto brezžično omrežje. 

Več pa na uradni spletni strani -> https://pi-hole.net/

Naslednja novica:
Neverjetno. Grafična kartica moči kar 450 vatov!


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled