Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Odprtje Ažmanovega računskega centra na Kemijskem inštitutu, 15.04.2019

Dolga tradicija uporabe računskih pristopov z novo pridobitvijo

arcfotka4.jpg

Uporaba računskih pristopov pri obravnavi molekularnih pojavov ima na Kemijskem inštitutu že dolgo tradicijo. Kljub naglemu razvoju, tako računalniške opreme kot tudi metodoloških in programskih orodij, so uspeli obdržati korak s svetovnimi trendi na tem raziskovalnem področju. Z zadnjo posodobitvijo računalniške gruče, ki so jo izvedli marca letos ob sofinanciranju ARRS iz sheme “Paket 17”, imajo zdaj na Kemijskem inštitutu na voljo vrhunsko računalniško opremo za izvajanje visoko zmogljivih (HPC) numeričnih izračunov in računalniških simulacij, ki bo vključena v novo ustanovljeni Ažmanov računski center (ARC).

 

Kaj bo omogočala nova oprema?

HPC računanje v ARC bo v osnovi namenjeno teoretičnim raziskavam na področju dizajniranja in karakterizacije molekulskih in biomolekulskih sistemov, materialov, kemijskih procesov z različnimi velikostnimi in časovnimi skalami, ki vključujejo širok spekter modeliranja na podlagi kvantnih, klasičnih ter mezoskopskih opisov snovi, hkrati pa bo HPC računanje omogočalo napredne kemometrijske pristope. Nova oprema v ARC bo omogočala samostojne teoretične raziskave, obenem pa bo nudila tudi pomembno podporo raziskavam na področju ved o življenju, materialov, inženirstva in analitike.

Kdo je Andrej Ažman?

Prof. dr. Andrej Ažman, po katerem se imenuje na novo ustanovljeni Ažmanov računski center (ARC), je pionir računalniške kvantne kemije v Sloveniji in v tednji Jugoslaviji. Delal je kot raziskovalec in pedagog za strukturno kemijo in molekularno fiziko na FNT UL in na Kemijskem inštitutu v Ljubljani. Ko se je leta 1967 z usposabljanja v Cambridgeu v Veliki Britaniji vrnil v Ljubljano, je začel s kvantitativnimi računi analize nihajnih infrardečih spektrov in elektronske strukture organskih spojin. S tem se je na Kemijskem inštitutu odprla povsem nova raziskovalna smer in glas o novih, računalniško podprtih metodah, ki so bile takrat tudi v svetu novost, se je hitro razširil. Znanstveni vzpon in razcvet znanstvenega dela skupine prof. dr. Ažmana je bil edinstven. V dobrem desetletju je namreč prof. dr. Ažman s sodelavci, vse do svoje prezgodnje smrti leta 1980, praktično iz nič postavil kvantno kemijo v Sloveniji na svetovno raven.

 

Več podatkov o prof. dr. Andreju Ažmanu najdete na TEJ POVEZAVI.

 

 

 

 

Naslednja novica:
Več kot tretjina najhitreje rastočih se tehnoloških podjetij v Evropi je stacioniranih v Veliki Britaniji


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled