Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Droni, 17.09.2019

Drone tokrat uporabili za napad na naftna nahajališča

_108815702_056498872-1.jpg

Hutijski uporniki so z droni napadli dve pomembni nahajališči nafte na vzhodu Savdske Arabije. V obeh napadih se je vnel požar, ki pa je pod nadzorom, je sporočilo tamkajšnje notranje ministrstvo. Na posnetkih, ki so zaokrožili po svetovnih medijih, je bilo videti ogenj in gost dim. Marsikateri strokovnjak je napovedal, da bi lahko tehnologija umetne inteligence in tudi ostale najnaprednejše inovacije bile uporabljene v zle namene, in to je eden od primerov, kjer se je to pokazalo v praksi. 


14. septembra sta bili tarči napada z brezpilotnimi letali dve pomembni nahajališči nafte državnega podjetja Aramco na vzhodu države, pri tem pa tudi največja rafinerija nafte na svetu Abkaik. Satelitski posnetki napadov so pokazali požare, savdsko notranje ministrstvo pa je kmalu po napadih sporočilo, da imajo požare pod nadzorom in da bojazni pred širitvijo ni. Ob Abkaiku je bilo tarča napada tudi drugo največje nahajališče nafte v državi Hurais. Oblasti so sprožile preiskavo. Proizvodnja nafte se je zmanjšala za kar 5 milijonov sodčkov na dan. Gre za skoraj polovični upad količine dnevno pridelane nafte na tem področju. 


Za napade odgovorni jemenski hutiji

Portal Sky News je pisal o tem, da so odgovornost za napad z droni prevzeli hutijski uporniki iz Jemna. Ravno v trenutku, ko so razmere med Iranom in Jemnom zelo napete, se obe strani poslužujeta takšnih in drugačnih uničujočih praks. 24ur.com je poročal, da so v napadih uporabili 10 dronov. Poudarili so, da gre za zakonit odgovor na vojaško kampanjo koalicije pod vodstvom Savdske Arabije proti njim v Jemnu. Obljubili so, da bo njihova naslednja operacija "še večja in bolj boleča", je poročala televizija al Masirah, ki je naklonjena upornikom.


Iran skupaj s hutijskimi zavezniki izvaja klasično vojno "šibkega proti močnejšemu": gre za "hibridni konflikt", ki je v današnjih strateških učbenikih prisoten na vsakem koraku. Iran si je sposodil večino svoje taktike od Rusov - uporaba zanikanja, kiber operacij in informacijske vojne. Teheran se dobro zaveda, da Trump, glede na njegovo zvitost in nepredvidljivost želi umakniti ZDA čim dlje stran od vojaških operacij na tem območju, prav tako pa si ne želi nobenih novih. To daje Iračanom močno prednost in možnost, da nad udeležene države iizvaja velik pritisk. 


Raba tehnologije v zle namene

To, da bo vojska uporabljala tehnologijo v boju proti sovražnikom, ni presenečenje, temveč je nekaj povsem normalnega. Problem bo nastal takrat, ko bo vsakdanji uporabnik začel razmišljati, kako bi lahko z uporabo tehnologije škodil sočloveku. To se sicer že dogaja, vendar je potrebno posebej poudariti, da smo sami odgovorni za to, na kakšen način uporabljamo tehnologijo in na kakšen način jo v štartu razvijami. Droni in ostala brezpilotna tehnologija imajo velik potencial za nadaljnji razvoj, na nas pa je, da se pravočasno odločimo in usmerimo razvoj v pravo smer.      

Naslednja novica:
Kako pravilno uporabljati Messenger Rooms?


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled