Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Facebook, 15.04.2019

Drugi večji izpad storitev Facebook, Instagram in WhatsApp v zgolj enem mesecu

nakfnsafa.jpg
Podjetje Facebook si je v slabem mesecu dni privoščil kar dvojni izpad storitev Facebook, Instagram in WhatsApp.

Podjetje Facebook se sooča z resnimi težavami glede razpoložljivosti svojih spletnih storitev, od katerih je »odvisna« več kot milijarda ljudi širom sveta. Priljubljeni družbeni omrežji Facebook in Instagram ter storitev za sporočanje Whatsapp namreč že drugih v manj kot mesecu dni več ur zaporedoma niso delovali. Medtem ko je bila za prvi nenačrtovani izpad kriva napačna nastavitev na strežnikih, razloge oziroma krivca za drugi večji izpad podjetje Facebook javnosti še ni razkrilo.

 

Če je uporabnik želel dostopati do spletnih storitev družbenih omrežj podjetja Facebook na osebnem računalniku, se mu je v spletnem brskalniku izpisalo opozorilo, da omrežje ni dosegljivo. Težave so se pojavljale tudi na mobilnih aplikacijah, kar le kaže na to, da je šlo za relativno resno napako. Jezni uporabniki so se nad podjetje Facebook znašali na konkurenčnem družbenem omrežju Twitter, ki je v tistem času seveda deloval, ob tem pa je seveda nastalo ogromno zabavnih »domislic«.

 

Podjetje Facebook nad dvojnim izpadom njegovih spletnih storitev ne more biti navdušen, še posebej zato, ker se mora hkrati braniti tudi obtožb, da je imelo shranjenih na stotine milijonov dostopnih gesel uporabnikov njegovih storitev v čistem besedilu, torej nešifriranih. To pomeni, da so bila številna uporabniška gesla več let izpostavljena oziroma dostopna vsakomur, ki je imel notranji dostop do Facebookovih strežnikov. Po ocenah strokovnjakov so bila uporabniška gesla milijonov uporabnikov priljubljenega družabnega omrežja Facebook dostopna okoli dva tisoč zaposlenim, večinoma pa je šlo tu za programerje in inženirje. Skupno naj bi bilo izpostavljenih od 200 milijonov do 600 milijonov uporabnikov storitev omrežja Facebook. Napaka na sistemu, ki je povzročila shranjevanje gesel v čistem besedilu, je bila razkrita januarja letos.

 

Pri podjetju Facebook sicer zagotavljajo, da uporabniška gesla niso bila izpostavljena zunaj podjetja, kljub temu naj bi bila ta shranjena v čistem besedilu vse od leta 2012. Če svojega dostopnega gesla za storitev Facebook še niste zamenjali vam priporočamo, da to nemudoma storite. Poleg tega vam priporočamo, da vključite dvonivojsko zaščito za dodatno varnost svojega računa.

Naslednja novica:
Kaj nam prinašajo prenovljeni računalniki iMac?


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled