Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Ehang 184 AAV (Autonomous Aerial Vehicle) , 13.08.2019

EHang na Kitajskem naznanil pilotni projekt letečih taksijev

ehang-pokrece-pilot-projekt-letecih-taksija-u-kini_bu4fme.jpg
Leteči taksiji naj bi kmalu postali del našega vsakdana!

Vsi se verjetno strinjate, da bi bilo lepo, če bi se lahko izognili dolgim kolonam na cesti, še lepše pa bi bilo, če bi lahko z osebnim avtomobilom na cilj kar prileteli. To morda ni več tako oddaljena prihodnost, vsaj če se bodo uresničili načrti podjetja Ehang. To je namreč že pred časom izpopolnilo prvi dron oziroma leteči taksi za prevoz ljudi, ki je bil javnosti prvič predstavljen na sejmu potrošniške elektronike CES 2016. Ta je dejansko spominjal na manjši helikopter, ki pa za letenje uporablja štiri propelerje.

Pri podjetju EHang pa so nedavno naznanili začetek poskusnega projekta mestnega potniškega prevoza z avtonomnimi električnimi taksiji v kitajskem mestnem območju Guangzhou. S tem projektom bo podjetje EHang dejansko dobilo priložnost, da kitajskim oblastem dokaže, da se je njihovo vozilo sposobno spoprijeti z izzivi potovanja po prenaseljenih mestih. Poleg tega bo moralo še dokazati, da lahko njegovi leteči taksiji učinkovito letijo na nizki nadmorski višini z veliko hitrostjo in da lahko celotna »flota« avtonomnih zrakoplovov deluje pod nadzorom enega samega nadzornega centra. Podjetje EHang bo sodelovalo z mestnimi oblastmi pri gradnji omenjenega nadzornega centra, pa tudi pri načrtovanju in izgradnji infrastrukture, potrebne za zagon omrežja električnih letečih taksijev. Tu gre predvsem za tehnološko napredne ploščadi za pristajanje in vzlet, ki trenutno še niso na voljo.

Pri omenjenem projektu bo uporabljen leteči taksi Ehang 184 AAV (Autonomous Aerial Vehicle), ki lahko prevaža tovor do skupne teže 100 kilogramov, avtonomija delovanja po dvournem polnjenju pa znaša okoli 25 minut. Novo prevozno sredstvo ima dovolj prostora za enega človeka in manjšo potovalko, na voljo pa sta še celo klimatska naprava in bralna svetilka. Poleg tega je novost mogoče brez težav parkirati na mesto, rezervirano za avtomobile. Upravljanje z električnim dronom podjetja Ehang je nadvse enostavno, saj sta po določitvi končnega cilja na voljo le možnosti vzleti in pristani, ki ju potnik izbere kar na tabličnem računalniku Microsoft Surface. Novost je bila načrtovana za potovanje na višini med 300 in 500 metri, pri čemer pa najvišja višina znaša kar 3.500 metrov. Najvišja hitrost znaša 100 kilometrov na uro, kar pomeni, da je dron primeren predvsem za premagovanje krajših razdalj. Novost seveda ne bo poceni, saj podjetje Ehang ocenjuje, da bo njihov inovativni dron v prosti prodaji na voljo za ceno med preračunanimi 185 tisoč evri in 276 tisoč evri.

Naslednja novica:
Ali veste, kaj so vaši viri, kje in kako dostopate do njih?


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled