Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


WiFi4EU, 14.09.2017

Evropa bo dobila hitre in brezplačne internetne točke

bd9ee7cb918a5b9591206014115a0b88.f6e37aaa6a0a503b70152c291d4c5335.jpg

Ko smo zunaj po opravkih, pogosto s telefonom, tablico ali prenosnim računalnikom že po nekaj minutah začnemo z iskanjem brezplačnih dostopnih Wi-Fi točk za dostop do interneta. Zato so različne institucije Evropske unije (Evropski parlament, Evropski svet in Evropska komisija) že pred časom najavile začetek projekta WiFi4EU, katerega namen je postavitev brezplačnih brezžičnih dostopnih točk. Ta projekt se bo dejansko udejanil v praksi, saj je program ravno pred kratkim potrdil še Evropski parlament.

WiFi4EU je 120 milijonov evrov »težak« projekt, na njegovi osnovi pa bodo v naslednjih štirih letih v vseh večjih mestih članic Evropske unije postavili hitre brezžične dostopne točke, ki bodo brezplačno na voljo vsem uporabnikom. Prost dostop do svetovnega spleta naj bi bil skupaj omogočen v 600 večjih mestih v Evropski uniji in sicer najkasneje do leta 2020. Hitre dostopne točke bodo dostopne na številnih javnih mestih, kot so knjižnice, bolnišnice, parki, prometne postaje in podobni javni kraji. Evropski parlament je od pobudnikov projekta WiFi4EU zahteval še, da brezplačnih dostopnih točk ne bo mogoče uporabiti za zbiranje osebnih podatkov uporabnikov ali za komercialno oglaševanje.

Evropska unija se bo sočasno lotila še projekta za povečanje širokopasovnega dostopa do svetovnega spleta za gospodinjstva. Ta naj bi do leta 2025 imela na voljo vsaj 100-megabitno povezavo, mogoče pa jih bo nadgraditi do enega gigabajta. Poleg tega naj bi bilo do leta 2025 vsem državljanom Evropske unije na voljo hitro mobilno omrežje 5G. Boljši dostop do svetovnega spleta naj bi prinesel številne pozitivne učinke na gospodarstvo in na izobraževalni sistem. Za izvedbo vseh načrtov v zastavljenih rokih bo nedvomno potrebnih veliko zasebnih naložb, po drugi strani pa bo Evropska unija olajšala poslovanje na telekomunikacijskem trgu ter uvedla razne davčne olajšave. Končni cilj vseh teh ukrepov pa je seveda edinstven in zmogljiv digitalni trg Evropske unije za spodbujanje gospodarstva in razvoja tehnologije.

Naslednja novica:
Dobrodošli na letališču prihodnosti, kjer je vaš obraz vstopnica za vse


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled