Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Svet Evropske unije, 21.05.2018

Evropska unija še dodatno omejila anonimnost kriptovalut

2_1_bnxhrv0vqcqjqpze6escsq.jpg
Države članice morajo novo direktivo o okrepitvi boja zoper pranja denarja in financiranja terorizma implementirati v času do 18 mesecev.

Danes praktično ni več uporabnika svetovnega spleta, ki še ni slišal za kriptovalute, saj je kriptomrzlica zajela ves svet. Kriptovalute na čelu z Bitcoinom večinoma slonijo na tako imenovani tehnologiji blockchain oziroma tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, ki velja za eno najpomembnejših inovacij na področju internetnih tehnologij. Na žalost se za to vrsto »denarja« odločajo tudi nepridipravi, saj večinoma zagotavlja določeno mero anonimnosti. Ta v Evropi pa ne bo več zagotovljena, saj je Svet Evropske unije nedavno sprejel novo direktivo o okrepitvi boja zoper pranja denarja in financiranja terorizma, v njo pa so seveda zajete tudi vse bolj priljubljene navidezne denarne enote.

Nova direktiva od borz in menjalnic, ki poslujejo s kriptovalutami zahteva, da morajo vse svoje stranke z ustrezno skrbnostjo preveriti. Poleg tega morajo v njihovi bazi podatkov hraniti vse podatke o identiteti kupcev kriptovalut in njihove naslove denarnic. Pri tem je treba še omeniti, da morajo borze in menjalnice podatke o njihovih strankah hraniti za vsaj pet let in do največ deset let po koncu poslovnega sodelovanja s stranko.

Nova direktiva o okrepitvi boja zoper pranja denarja in financiranja terorizma je prinesla nekaj novosti tudi na področju uporabe predplačniških plačilnih kartic. Svet Evropske unije je namreč omejitev iz 250 evrov znižal na 150 evrov, države članice pa lahko to omejitev še dodatno znižajo, pri čemer bo za večje zneske potrebno dokazati našo identiteto. Ker imajo države članice do 18 mesecev, da novo direktivo prenesejo v nacionalno zakonodajo, nova pravila seveda ne bodo stopila takoj v veljavo.

Naslednja novica:
iPhone v letu 2019: govorice o 14MP zadnji in 10 MP sprednji kameri


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled