Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


The New York Times, 11.07.2019

Francija s posebnim davkom nad spletne gigante!

sdfmnsafsaf.jpg
Tehnološka podjetja se že dlje časa spretno izogibajo plačilu davka na dobiček!

Poslanci francoskega parlamenta so pred kratkim sprejeli predlog zakona,  ki uvaja oziroma prinaša poseben davek za velika tehnološka podjetja, kot so na primer Google, Amazon in Facebook. Na njihov dohodek je namreč Francija uvedla 3-odstotni davek na dobiček, namen tega pa je sila preprost. Privabiti visokotehnološke giganta v Francijo, s tem pa bi imeli koristi tudi Francozi. Ti bi namreč zaposlovali na tisoče ljudi, država pa bi od tega seveda imela več prihodka in manj socialnih izdatkov.

 

Evropski parlament je sicer že pred časom poskušal uveljaviti podoben davek v vseh državah članicah, vendar je predlog spodletel zaradi skrbi nekaterih evropskih držav pred morebitnih povračilnimi ukrepi s strani Združenih držav Amerike, saj večina tehnoloških gigantov prihaja ravno od tam. Francija računa na to, da bo s pomočjo posebnega tehnološkega davka letno »zaslužila« okoli pol milijarde evrov. Pri tem velja omeniti, da bodo s tem davkom obdavčena predvsem podjetja, ki imajo v Franciji letni prihodek večji od 25 milijonov evrov in letni prihodek na svetovni ravni večji od 750 milijonov evrov.

 

Tehnološki giganti nad uveljavitvijo novega davčnega zakona seveda niso pretirano navdušeni, saj so prepričani, da bi ta lahko ogrozil njihove finančne napovedi. Zaradi tega so že »zagrozili«, da bodo to razliko morali plačati končni uporabniki in sicer preko višjih naročnin oziroma višjih cen za storitve. Ali bo do tega dejansko prišlo, pa bo seveda znano že kmalu.

Naslednja novica:
Letos bo Amazon Prime Day najverjetneje septembra


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled