Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Hekerji nad Iot naprave, 17.10.2020

Hekerji z botnetom napadajo naprave IoT

p2p-botnet-prikazna.jpg
Zavarujte svoje IoT naprave.

Raziskovalci kibernetske varnosti so odkrili nov botnet, ki zlorablja internetno povezane pametne naprave za izvajanje kibernetskih napadov, večinoma napadov tipa DDoS (Distributed Denial of Service) ter nezakonitega rudarjenja kriptovalut.

Odkrila ga je varnostna ekipa podjetja Qihoo 360 Netlab. HEH botnet je napisan v jeziku Go in deluje z lastnim protokolom peer-to-peer (P2P). Širi se s silovitim napadom na storitve tipa Telnet na TCP vrata 23/2323 in lahko zažene poljubni ukaz v lupini.


Raziskovalci so ugotovili, da doslej odkriti vzorci HEH botnetov podpirajo najrazličnejše CPU arhitekture, vključno z x86 (32/64), ARM (32/64), MIPS (MIPS32 / MIPS-III) in PowerPC (PPC).


Kljub temu, da je omenjeni botnet v zgodnji fazi razvoja, ima tri funkcionalne module:


Kako poteka napad?

Vsebina HEH botneta sprva prenese in izvrši zlonamerno skripto z imenom “wpqnbw.txt”, nato s skripto prenese programe za različne CPU arhitekture s spletne strani (»pomf.cat«), preden konča s številnimi procesi, ki temeljijo na njihovih številkah mrežnih vrat.

Druga faza se začne s HEH vzorcem, ta zažene strežnik HTTP, ki prikazuje univerzalno deklaracijo o človekovih pravicah v osmih različnih jezikih. Nato inicializira P2P modul, ki spremlja okužene sosede in omogoča napadalcu izvajanje poljubnih ukazov lupine, vključno s sposobnostjo za brisanje vseh podatkov iz ogrožene naprave s sprožitvijo ukaza za samodejno uničenje.


Drugi ukazi omogočajo ponovni zagon bota, posodobitev seznama vrstnikov in izhod iz trenutnega bota, čeprav avtorji botneta še ne izvajajo ‘Attack’ ukaza.


Smart Com etični heker in strokovnjak za kibernetsko varnost svetuje, kako se ubraniti >>

Naslednja novica:
Epson je objavil svoje Evropsko trajnostno poročilo o »zeleni izbiri« za leto 2020


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled