Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


IKEA, 11.10.2018

Bodo avtomobili kot hoteli, trgovine in sejne sobe?

officecam01.jpg

.. Švedski pohištveni velikan IKEA je v svojem raziskovalnem laboratoriju razvil številne načine, kako bi v prihodnosti lahko uporabljali avtonomna vozila ..

Dejstvo je, da se čas, ko bodo avtonomna vozila postala del našega vsakdana, približuje. Podjetja in inženirji že počasi razmišljajo o načinih, kako bi lahko avtonomna vozila uporabljali še za kaj drugega in ne samo za vožnjo. Pa si poglejmo, na kakšen način razmišlja IKEA, ki v atovnomnih avtomobilih vidi veliko več kot zgolj vozila.

Avtomobil kot podaljšek doma, trgovine ...

Ko bodo enkrat avtonomni avtomobili resnično popolnoma samostojni, bomo potniki imeli več časa za uživanje v vožnji in hkrati za mnogo ostalih opravil, ki jih sicer med vožnjo ne moremo izvajati. Če gre verjeti konceptu, ki so ga razvili v svojem laboratoriju "future living lab" SPACE10, stacioniranem v Kopenhagnu, potem bi avtonomni avtomobili lahko kaj kmalu postali prostor za druženje, sklepanje poslov ...


Dizajn, ki ga je predlagal prej omenjeni laboratorij, stremi v smeri vozil, ki bi bila kot neke vrste podaljški naših domov, pisarn in lokalnih institucij. Samo predstavljajte si, koliko časa več bi ljudje imeli, če bi vožnjo z avtomobili in ostalimi vozili prepustili računalniku. Nekateri primeri so resnično praktični, spet drugi pa bolj mejijo na znanstveno fantastiko. Le kdo si ne predstavlja avtonomnega avtomobila, ki se naokrog vozi kot "pop-up" trgovina (te sicer v Kaliforniji v nekoliko bolj primitivni obliki že obstajajo), ali pa "pop-up" kavarna? Samo predstavljajte si, kako prikladno bi bilo nakupovanje, če bi lahko trgovina dejansko prišla do naših domov.


Zakaj recimo ne bi na poti do službe, ki včasih traja tudi več ur, že opravili najnujnejših sestankov? SPACE10 je razvil koncept "office on wheels" oz. "pisarna na kolesih", ki bi omogočala ne samo delo na poti, temveč tudi skupinske sestanke v neke vrste mobilnih verzijah sejnih sob. Potem je tukaj zgoraj že omenjeni način uporabe avtonomnih vozil kot kavarn na kolesih. To bi recimo pomenilo, da bi se lahko ljudje družili in hkrati dosegli želeni cilj. Ali pa tržnica na kolesih, "mini" IKEA trgovina, ali celo "mini" hotel na kolesih. SPACE10 ima vizijo, da bomo ljudje hodili spat kar v naše avtonomne avtomobile, ki bi, kar se tiče udobja, bili primerljivi s pravimi hotelskimi sobami.


Kako še uporabiti avtonomna vozila

Se pa med predlaganimi koncepti najdejo tudi takšni, ki potrebujejo še veliko dodelave, da jih bomo lahko upoštevali kot realno uresničljive predloge. Tukaj mislimo predvsem na tiste, ki jih je IKEA predlagala za dostavo različnih virov v območja, odrezana od sveta ali dežele v razvoju. Če gledamo iz povsem tehničnega vidika, je dostava nekih zdravil do resnično oddaljenih krajev velik izziv za avtonomna vozila, kajne? Glede na realni potencial, ki ga imajo implikacije tehnologije, smo lahko prepričani, da bodo takšne in podobne novice spodbudile pogovor o teh temah in načinih, kako torej še uporabiti avtonomna vozila poleg osnovnega namena - vožnje. 


O tem, kakšne so realne možnosti za uresničitev zgoraj opisanih scenarijev, bi lahko na dolgo in široko razpravljali, ampak vsi pa dobro vemo, da bodo proizvajalci avtonomnih avtomobilov morali še kako trdo delati, da bodo izpolnjeni vsaj tisti najbolj osnovni pogoji, da do takšnih vozil in implikacij tehnologije tudi pride.                                                                                                                     

Naslednja novica:
Vesoljski svetovni splet končno postaja resničnost


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled