Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Pametni zvočnik vs. pametni zaslon, 18.10.2019

Kaj kupiti? Pametni zvočnik ali pametni zaslon?

best-smart-speakers-review-1548675006.jpg

Ali kupiti pametni zvočnik Amazon Echo ali pametni ekran Amazon Echo Show? Oz. če vam je ljubše, Google Assistant, Google Home Mini ali Google Home Hub? Odgovori na ta vprašanja bi lahko bili še bolj komplicirani naslednji teden, ko bo na sporedu Googlov veliki dogodek Google I/O, letna razvijalska konferenca tehnološkega giganta. Ne glede na vse ostaja dejstvo, da imajo vse omenjene naprave določene prednosti in določene slabosti. Morda se boste znašli v dilemi, ko boste ugotovili, da tako Alexa kot Google Assistant nudita dovolj kvalitetnih lastnosti, ki vas bodo prepričale za nakup. Torej, če želite izbrati eno od teh naprav, katera je tista prava?


Morda boste rekli, da je primerjava med pametnimi zvočniki in pametnimi zasloni enako kot primerjava med jabolkami in hruškami: oboji pa služijo do določene mere podobnim namenom. Tako pametni ekrani kot pametni zvočniki predvajajo glasbo, brskajo po spletu in nam pomagajo pri bolj učinkoviti organizaciji življenja, oboji pa so prikladni tudi za uporabo kot centralna kontrolna točka pametnega doma. 


Amazon Echo je verjetno najbolj odgovoren za popularizacijo koncepta glasovnih asistentov in kompatibilnih pametnih zvočnikov. Pametni ekrani, kot je recimo Google Home Hub, so v formulo dodali še ekran na dotik. Še vedno ostaja ideja v ozadju enaka, torej tudi pametni ekrani se odzivajo enako, vendar poleg tega pokažejo še dodatne informacije, ko jih recimo sprašujemo po vremenu, predlogih za restavracije ali kakšnih opomnikih v koledarju. Poleg vsega tega lahko ekran uporabljamo za gledanje videov, nadzor pametnega doma ali opravljanje videoklicev. V splošnem lahko pametni zvočnik dela enake stvari kot pametni ekran oz. lahko slednji dela še malce več. Po drugi strani pa pametni zvočniki stanejo manj in se odzivajo na enake glasovne ukaze. Če izberemo pravo napravo, lahko s tem sebi izboljšamo uporabniško izkušnjo.


Kakšne so torej naše možnosti?

Pametni zvočniki - Od leta 2014, ko je Amazon Echo nastopil na sceno, je trg pametnih vzočnikov hitro zacvetel. V tem članku se bomo osredotočili na Amazonove in Googlove naprave, ki od vsega začetka kraljujeta na trgu. Posebej pa velja izpostaviti še Apple HomePod, če vas seveda zanima Applova serija naprav in pa mogoče še Sonos One, pametni zvočnik, ki je znan predvsem po svoji odlični avdio kakovosti. 


Pametni ekrani -- Še enkrat več se za popularizacijo kategorije lahko zahvalimo Amazonu, in sicer za Amazon Echo Show iz leta 2017. Prva izdaja naprave Echo Show ni bila največji uspeh, saj je izgledala kot staromoden TV sprejemnik, prav tako pa se ni proslavila takratna tehnologija na dotik. Kljub vsemu pa je ravno ta prva izdaja utrla pot za odlična naprave, ki jih imamo danes.

Na trgu pametnih ekranov najdemo še nekatere druge naprave, med katerimi najdemo $300 LG WK9, ki prav tako uporablja Google Assistant, vendar izstopa predvsem zaradi cene.Facebook se lahko pohvali s pametnim ekranom $200 Portal in $350 Portal Plus. Obe napravi ponujata podobne pametne lastnosti, vendar sta mišljeni predvsem kot videkonferenčna sistema.


Razlogi za izbiro pametnega zvočnika


Razlogi za izbiro pametnega ekrana

Kaj torej izbrati?

Odločitev je tako kot povsod drugod seveda čisto subjektivna in če se nekomu morda zdi, da so boljši pametni ekrani, so nekomu boljši pametni zvočniki. Če imate veliko povezanih pametnih naprav in ste bolj vizualni tip človeka, potem je verjetno prava izbira pametni ekran. Če pa se s tovrstnimi napravami šele srečujete, potem je za začetek bolj razmišljati o pametnih zvočnikih. O teh je morda bolje razmišljati tudi v primeru, če želite prihraniti nekaj denarja.

Naslednja novica:
ONA-ON.COM predstavlja novost za pametne telefone - Avdio Video zmenke! #video


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled