Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


, 02.03.2018

Kaj narediti pri kraji plačilnih kartic?

kartica.jpg
Kaj narediti ob kraji in nepooblaščeni rabi plačilne kartice?

Skoraj vsakdo, ki uporablja plačilne kartice se bi moral zavedati nevarnosti, katere prežijo na vas vsakič, ko opravite transakcijo, ali kartico pustite izven svojega nadzora. Največkrat je zelo pomembno, da ukrepamo takoj, saj tako zmanjšamo že nastalo škodo. Mnogokrat pride do zlorabe, zaradi posebnih čitalnikov, katere namestijo uporabniki na bančni avtomat, ter tako preberejo podatke vaše kartice.

 

Zelo pomembno je, da vedno pazite na 16-mestno številko kartice, katera je zapisana spredaj in se začne s številko 4 za Viso in s številko 5 za MasterCard. Pomembno je tudi, da skrbno varujete datum poteka, zapisan v formatu 12/21 in zadnje tri številke, na hrbtni strani kartice, katere so večkrat vidne pri polju za podpis (npr. 123). Te zadnje tri številke predstavljajo vaš "spletni" PIN, kateri se uporablja za preverjanje kartic. Namreč, večkrat nepridipravi pridobijo dostop do sprednje strani, varnostna koda (CCV ali CVV) se pa nahaja na zadnji strani.

 

1. Pokličite kartični center

Na hrbtni strani kartice, je izpisana številka kartičnega centra, katerega nemudoma pokličite, če sumite oziroma veste, da je prišlo do nepooblaščene rabe vaše plačilne kartice. Ta vam bo vašo kartico blokiral, tako da bo nadaljnja uporaba nemogoča. Samo tako, boste preprečili nadaljnjo krajo denarnih sredstev. Center je na voljo vsak dan, 24 ur na dan.

 

2. Obiščite banko

Naslednji postopek je, da obiščete svojo banko, kjer imate odprt transakcijski račun oziroma plačilno kartico. Tam vas bodo vodili, skozi postopek, pri katerem boste povedali katere transakcije so sporne, ter razčistili morebitne nesporazume.

 

3. Prijavite policiji

Vsekakor krajo prijavite tudi policiji, saj gre za isti postopek, kot če bi vam bila odtujena gotovina ali kakršnokoli drugo premoženje. Pri prijavi boste potrebovali tudi bančni izpisek, katerega boste morali prinesti zraven kot dokazilo.

 

Če nepooblaščene transakcije ne boste prijavili v določenem roku, boste za njih odgovorni sami. Zaradi tega vam banka ne bo povrnila sredstev. Zato, prijavo podajte takoj!

 

Pomembno je vedeti tudi dejstvo, da za transakcije, katere so bile nepooblaščene in so nastale zaradi ukradene ali izgubljene bančne kartice, niso vaša stvar, oziroma vam jih banka mora povrniti (vsaj do določene vsote). Pomembno je, da če vaša banka ali zavarovalnica ponuja zavarovanje plačilnih kartic, da tudi to možnost uporabite. V tem primeru, vam ne bo potrebno kriti niti centa in tudi blokado, ter izvedbo nove plačilne kartice v večini primerov krije zavarovalnica. Za par evrov na leto, boste se tako izognili najhujšemu.

 

Potrebno pa je tudi vedeti, da bo postopek trajal nekaj časa, preden boste pridobili povrnjena ukradena sredstva. Včasih lahko traja tudi do 2-3 mesece.

 

Vsekakor pa naj pogovor z banko in ostalimi uradniki poteka umirjeno, čeprav ste ali boste zelo razburjeni po takšnem dogodku.

Naslednja novica:
Kupci, pozor: spletne trgovine so tarča za krajo vaših podatkov


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled