Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Harley Davidson, 11.07.2018

Kako Harley Davidson uporablja umetno inteligenco in robote ob vstopu v 4. industrijsko revolucijo

https___blogs-images.forbes.com_bernardmarr_files_2018_07_adobestock_9166754-1200x800.jpg

Največji svetovni menedžerji in korporacije se intenzivno pripravljajo na 4. industrijsko revolucijo oz. Industrijo 4.0, kjer bodo napredne digitalne tehnologije kot so umetna inteligenca, roboti, internet stvari in navidezna resničnost živele v sožitju in interakciji z fizičnim, vsakdanjim svetom. Vse to bo vplivalo na to, kako delamo, kako živimo in zato je potrebno, da smo pripravljeni. Ameriški motoristični velikan Harley-Davidson je eno od podjetij, ki je že začelo z uporabo umetne inteligence, učenja strojev in robotike. Pa si poglejmo, kako se Harley Davidson pripravlja na vstop v 4. industrijsko revolucijo. 

Umetna inteligenca je povečala prodajo za 2,930%

Ko pomislimo na učinkovito marketinško strategijo za Harley-Davidson, verjetno ni prva stvar, ki nam pade na pamet uporaba umetne inteligence kajne? Ne glede na to je Asaf Jacobi, lastnik prodajalne motorjev v New Yorku, odločil, da bodo umetni inteligenci vseeno dali možnost, da pokaže svoj potencial in v samo treh četrtletjih je umetna inteligenca povečala prodajo za 2,390%.

To bi recimo za kakšno od "start-up" podjetij bila vrhunska številka, za podjetje s takšno zgodovino kot jo ima Harley-Davidson pa je ta številka praktično nepredstavljiva. Kljub temu, da je Jacobi začel raziskovati načine, kako bi lahko povečal prodajo v svoji prodajalni izven glavne sezone, je naletel na zanimiva orodja, ki so združevala umetno inteligenco, marketing in oglaševanje. Sestal se je z Orijem Shanijen, glavnim izvršnim direktorjem podjetja Algorithm, ki je ustvarilo platformo "Albert" - kombinacija marketinga in umetne inteligence - ki je kot kaže dovolj prepričala Jacobija, da poizkusi.

 

Kako platforma "Albert" deluje in kakšne rezultate je prinesla za Harley Davidson?

Prvi večji test platforme je bil posebna vikend promocija imenovana "48 Bikes in 48 Hours" (48 motorjev v 48 urah). Ta vikend so prodali 15 motorjev, kar je skoraj 2-krat več od poletnega rekorda vikend prodaje motorjev, kjer so dosegli 8 prodanih motorjev.

Albert uporablja čisto poslovno logiko - KPI-je prodajalne Harley Davidson NYC, pretekle kampanje in pripadajoče rezultate za identifikacijo še nepoznanega občinstva, najboljšo razporeditev denarja po različnih digitalnih kanalih ter celo ocena različnih besed in kreativ. Platforma procesira vse te podatke in na koncu optimizira marketinško ter oglaševalsko strategijo, ko prihajajo novi podatki. 

Albert avtonomno izvaja oglaševalske kampanje in jih prilagaja glede na učinkovitost. Sposoben je ugotoviti, katero občinstvo bo najverjetneej kupilo produkt, med seboj primerjati platforme in implementirati rešitve po različnih platformah naenkrat. Umetna inteligenca je sposobna narediti vse to v veliko krajšem času kot ljudej.

Torej, kaj je "Albert" storil za Harley-Davidson NYC?

- prodajalna poroča, da je za 40% prodanih motorjev v odbobju 6 mesecev odgovoren oz. zaslužen ravno Albert

- v samo treh meseciih se je prodaja povečala za 2,930%, platforma pa je prepoznala kar nekaj novih ciljnih skupin, na katere do takrat pri podjetju niso bili niti malo pozorni

- Albert je med drugim ugotovil tudi to, da so njihovi Facebook oglasi 8,5-krat uspešnejši od ostalih oglasov podjetja in zato so se odločili, da se osredotočijo zgolj na te oglase, ki dejansko delujejo

Nova tovarna optimizirana za dražjo delovno silo

Za razliko nekaterih drugih proizvajalecv motorjev, ko vstopimo v obrat Harleyja-Davidsona, še vedno najdemo nekaj resničnih ljudi, ki sestavljajo motorje ročno. Ne glede na to, da je tovarna bila spremenjena, še vedno vsebuje ljudi, ki po navadi delajo v skupinah po 5 ali 6 zaposlenih pri gradnji posameznega motorja. Ker pa je vsak od motorjev praktično unikaten, so vsi zaposlenih enako kvalificirani, da lahko vedno vskočijo na katerokoli mesto.

Poleg tega so ljudje veliko boljše opremljeni, kar se tiče znanja pri reševanju problemov, ki povzročajo neučinkovitost. V enem primeru se je zgodilo, da plastičen del, ki drži električen del, ni držal pravilno. To je povzročilo, da je delavec porabil 1,2 sekunde več, da je del spravil na mesto. Morda se komu ta čas, torej 1,2 sekunde ne zdi ravno veliko, vendar pa pomislimo, koliko to znese skupaj: 2.200 izgubljenih motorjev letno in seveda izguba prihodkov. Za reševanje problema je bil potreben inženir, ki že 20 let dela za Harley-Davidson, ko je s svojo ekipo ugotovil, kako zadevo rešiti.

Harley-Davidson je dober prikaz tega, kako lahko podjetje izkoristi tehnologijo sebi v prid in kako se lahko dodobra pripravi na 4. industrijsko revolucijo. Že res, da je Harley-Davidson izjemno prestižna znamka z močnim imenom blagovne znamke, ki pa kot vidimo najprej poskrbi za stvari v ozadju, da lahko potem normalno tečejo stvari v ospredju. Uspelo jim je vzpostaviti delovno okolje, kjer ljudje in stroji sodelujejo in s tem vplivajo na učinkovitost podjetja, povečanje prodaje in manjše stroške.

Naslednja novica:
10 kiber zločinov, za katere niste vedeli, da jih izvajate


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled