Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Tipkovnice prenosnikov, 11.11.2020

Kako očistiti tipkovnico prenosnika?

computer-768608_1920.jpg

Rezultati raziskav kažejo, da bi lahko vaša tipkovnica prenosnika vsebovala 20.000-krat več bakterij od straniščne školjke. Glede na to, da v trenutni situaciji delamo, se izobražujemo, družimo in se zabavamo na prenosnikih, obstaja velika verjetnost, da jih uporabljamo več, kot kdajkoli prej. Kako pa poskrbimo za čistočo in lep izgled tipkovnice?

Ne glede na to, ali se soočamo z drobtinami, prahom, prstnimi odtisi, dlako hišnih ljubljenčkov ali lepljivimi snovmi, vse to se v veliki meri da odstraniti z materiali, ki jih že imamo doma. Če si prenosnik delimo še z ostalimi člani gospodinjstva, potem je seveda toliko bolj pomembno, da skrbimo za čistočo tipkovnice. Vzelo nam bo samo nekaj minut in tipkovnica bo kot nova. 

Torej, kaj storimo?

Ugasnemo prenosnik

Preden začnemo, ugasnemo prenosnik. Morda ne bi bilo slabo, če prenosnik popolnoma odklopimo iz elektrike, kajti potrebno je karseda minimizirati stopnjo tveganja, da slučajno ne pride vlaga ali kakšna druga snov v notranjost naprave. Pomembno je, da imamo narejeno varnostno kopijo diskov, če slučajno pride do večjih težav (to je seveda nekaj, kar bi tudi sicer bilo smiselno redno delati, ne glede na to, ali čistimo tipkovnico ali ne). 

Odstranimo morebitne drobtine in večje delce umazanije

To naredimo tako, da prenosnik preprosto obrnemo na glavo in pustimo, da večji delci padejo ven. Nežno poteptamo prenosnik po spodnjem delu ohišja, da premaknemo še tiste, bolj trdožive delce. Če to ne zaleže, lahko na hitro preletimo tipkovnico s sesalnikom. Tukaj moramo paziti, da na sesalniku nastavimo najnižjo stopnjo moči in karseda majhne nastavke (zadnje, kar si želimo je, da po nesreči posesamo eno od tipk na tipkovnici). Če imamo manjši, ročni sesalnik, toliko bolje.

Uporabimo pa lahko tudi stisnjeni zrak. Tega nanesemo v "cik-cak" smeri po celotni tipkovnici, da nam kakšen del ne uide. Nikakor ne smemo pihati zraka direktno pod tipke, kajti hitro lahko poškodujemo občutljive elektronske dele.

Če ste poizkusil vse zgoraj našteto in še vedno niste zadovoljni z izgledom tipkovnice, potem bo morda potrebno tipke odstraniti. Ali boste to lahko naredili sami, je odvisno od modela prenosnika. V določenih primerih je to skorajda nemogoče, ne da bi kakšno tipko odlomili. Zato vam svetujemo, da se najprej posvetujete s strokovnjakom. Če se odločite za odstranjevanje tipk, potem na spletu najdete svoj model in sledite navodilom. 

Dezinficiramo in odstranimo madeže

Naslednji korak je, da počistimo celotno površino tipkovnice, da uničimo bakterije, odstranimo madeže in morebitne druge umazanije. Najprej celotno površino pobrišemo z dezinfekcijsko krpo. Izogibamo se vseh krp in sredstev, ki vsebujejo belilo. Uporabimo lahko tudi mehko kuhinjsko krpo in čistilni alkohol. Tipke brišemo vsako posebej, ne smemo pa pozabiti na vmesna območja med samimi tipkami.

Pomembno je, da kakršnakoli tekočina ne pride pod tipke, kar pomeni, da vode nikakor ne škropimo direktno na tipkovnico. 

Naslednje, vse skupaj pobrišemo z vlažno (ne mokro) krpo. Idealno je, če imamo na voljo krpo iz mikrovlaken. Če te nimamo, lahko uporabimo kakšno drugo krpo. Poizkušamo se izogniti vsem agresivnim materialom, ki bi lahko na kakršenkoli način poškodovali tipke, na primer papirnate brisače. 

Za konec posušimo površino, in sicer z drugo, suho in mehko krpo. 

Naslednja novica:
Imate svojo mobilno napravo zaščiteno?


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled