Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


WanaCry, 14.05.2017

Kako se zaščititi pred izsiljevalsko kodo WanaCry?

hacker-1944688_1280.jpg

Zlonamerna izsiljevalska programska oprema WanaCrypt0r 2.0, poznana tudi kot WanaCry ali WCry, je uspešno napadla že več kot 75.000 računalnikov v 99 državah sveta. Po pisanju podjetja Avast, ki se ukvarja z kiber varnostjo, je WanaCry v vsega zadnjih 24-ih urah napadla Angleško državno zdravstveno službo, špansko telekomunikacijsko podjetje Telefónica, FedEx v Združenih državah Amerike in številne druge akterje. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, kako se lahko do določene mere zaščitit pred to izsiljevalsko kodo.

WanaCry koda je bila prvič identificirana februarja letos, Microsoft pa je že marca izdal "patch" (popravek). Če v zadnjem času niste posodobili programske opreme Windows, je to vsekakor močno priporočljivo. Najnovejše verzije Windowsa 10 in tudi vse ostale verzije lahko najdete na tej povezavi. Verzijo, ki jo imate naloženo na vaši napravi, prav tako pa tudi graditev operacijskega sistema, lahko ugotovite tako, da sledite temu postopku: Nastavitve>Sistem>Informacije o sistemu.

V primeru, da imate na vašem računalniku naloženo posodobljeno zaščito pred zlonamernimi programskimi kodami, ste najverjetneje zaščiteni. Da bi se prepričali o tem, lahko preverite spletno stran vašega ponudnika zaščite. WanaCry je grožnja svetovne razsežnosti in če vaš ponudnik zaščite na svoji spletni strani ne govori o tej grožnji, to še ne pomeni, da ste zaščiteni. Poleg vsega tega pa preverite, če je vaš operacijski sistem WIndows posodobljen do zadnje, najnovejše verzije.

Naslednja novica:
Prvi zmogljiv Chromebook podjetja Acer za poslovneže!


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled