Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Android, 13.05.2017

Kako uporabljati starševski nadzor na Androidu

android-parental-controls-1_thumb.jpg
1

Dandanes so otroci vse hitreje "digitalno pismeni" in vešči uporabe tehnologije na taki ravni, da starši včasih niti ne razumejo, kako jim vse te "tehnološke čarovnije" uspevajo. Poleg situacij, ko otroci staršem povzročijo hude glavobole zaradi enormnih računov, ki nastanejo ob nekontroliranih nakupih aplikacij in iger, se vedno pogosteje dogaja, da so otroci žrtve spletnih napadalcev, dostop pa imajo med drugim tudi do neskončne količine vsebin, ki nikakor niso primerne za njih. 

Starši, imamo dobro novico za vas, odslej vam ni potrebno živeti v strahu. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov in trikov, kako uporabiti starševski nadzor in ustvariti uporabniške profile za otroke, ki uporabljajo Android 5.0 ali novejši (na tablicah 4.3 ali novejši).

Kako ustvarim uporabniški račun za otroka?

Primer, na katerem vam bomo pokazali postopek, lahko odstopa od vaše naprave, saj gre za zadnjo verzijo Androida 7.1 Nougat na telefonu OnePlus 3T.

Najprej podrsajte od zgornjega roba telefona navzdol dokler se vam ne pojavi ikona z nastavitvami. Nato izberite to ikono in odprite nastavitve. V nastavitvah poiščite sekcijo "Users" (uporabniki), če ima vaša naprava nastavtive več razdelkov, boste najverjetneje morali prebrskati med njimi, da bi našli želeni cilj. Tam boste videli vaš račun oz. glavni račun lastnika telefona. Pojavila se bo opcija "Add user" (dodaj uporabnika). Sprejeti boste morali prikazane pogoje in nato izbrati "SET UP NOW". Odjavljeni boste iz vašega računa, telefon pa vas bo vprašal za vpis z novim uporabniškim računom. Glede na to, da ustvarjate račun za otroka, boste nadaljevali z nastavitvami.

Kot lahko vidite na sliki 2, se vam pokažeta dve opciji in naprava vas bo vprašala ali se želite vpisati z Android računom. Če otroku želite preprečiti prenašanje aplikacij, iger, glasbe ali česarkoli drugega, izberite "Skip Setup". Vaš račun bo ostal nespremenjen, kar pomeni, da boste lahko normalno uporabljali svoj telefonl, prenašali apliakcije itd.

Kako lahko omejim vsebino v trgovini Play?

V primeru, da želite vašemu otroku omogočiti dostop do Google Play trgovine, to lahko storite preko svojega Google računa med nastavitvijo, ali uporabite račun vašega otroka, če ga ima.

V Google Play trgovini (v otrokem računu na tablici ali računalniku) izberite tri vzporedne črte v levem zgornjem kotu in podrsajte navzdol do nastavitev. Nato poiščite "Starševski nadzor". Izberite ga in sedav boste morali ustvariti PIN kodo, ki jo kot po navadi potrdite.

Sedaj bodo nastavitve glede starševskega nadzora potrjene in kot lahko vidite imamo na voljo različne kategorije, katere lahko vsako posebej urejamo, odvisno od tega, kako restriktivni želimo biti. Za aplikacije in igre so številke ekvivalentne starosti otroka, torej izberite PEGI 7, če je vaš otrok star med 4 in 7. Ne pozabite shraniti nastavitev na dnu ekrana.

Pod glavnim "stikalom" starševskega nadzora lahko vidimo povzetek vseh restrikcij, ki smo jih izbrali za določeni tip vsebine. Če recimo želite vašemu otroku preprečiti prenos vsebin, lahko nastavite PIN, katerega poznate samo vi in ta PIN bo potrebno vedno znova vnesti, ko bo otrok želel prenesti karkoli kar stane določen znesek denarja. Vrnite se v glavni meni z nastavitvami in izberite "Obvezno preverjanje pristnosti za nakup". Nato boste videli ekran kot je na sliki 4.

Seveda pa ne smemo pozabiti, da trgovina Google Play ni edini vir aplikacij in iger, zato je pomembno, da blokiramo tudi druge vire. Na domačem ekranu naprave spet podrsamo navzdol iz vrha ekrana in izberemo nastavitve. Kot lahko vidimo na sliki 5, poiščemo sekcijo "Varnost" in izberemo "Neznani viri" - tako preprečimo nameščanje programov, ki niso iz trgovine Google Play.

Kako lahko poskrbim za varnost na YouTubu?

Otroci zelo radi gledajo videe na YouTubu, sedaj pa lahko iz Google Play trgovine brezplačno prenesemo YouTube Kids aplikacijo. To lahko storite med tem, ko ste prijavljeni v njihov račun na tablici ali telefonu.

Ko zaženete aplikacijo vas ta takoj opozori, da noben algoritem ni 100% zagotovilo, da je vse znotraj aplikacije popolnoma varno in da lahko vsak video označite kot neprimeren. Te videe ekipa YouTuba pregleda in potencialno odstrani. Restrikcije lahko nastavite na tri ravni: "predšolsko", "šolsko" starost in "vsi otroci".

Kljub vsem zgoraj opisanim nasvetom in posegom za povečanje otrokove varnosti na spletu, starševskega nadzora ne smemo uporabiti kot izgovor, da nam ni več potrebno nadzorovati otrokove rabe telefona ali tablice. Zelo koristno je, da še naprej (če smo že začeli) spremljamo kaj otrok počne s tehnologijo, prav tako pa ni nič narobe, če postavimo neka osnovna pravil o tem, kaj se sme in kaj ne ter koliko časa na dan lahko preživijo pred takšnimi ali drugačnimi ekrani.

Naslednja novica:
Sonic Mania najbolj ocenjena Sonic igra v zadnjih 15 letih


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled