Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Koronavirus, 22.03.2020

Kako zabavati svoje otroke v času izolacije oz. karantene?

children-286239_1920.jpg

Vse države, katere je izbruh novega koronavirusa resno prizadel, so že zaprle šole, vrtce in praktično ustavile celotno javno življenje. To pomeni, da so majhni otroci - katerih življenje se vrti okrog druženja z vrstniki - ostali doma in naloga staršev (tistih, ki imajo to možnost) je, da poskrbijo za izolacijo otrok, sebe in če se da, svojih najbližnjih. 

Torej, kaj lahko počnemo z otroci, če jih ne moremo peljati na igrišča, v živalske vrtove in na obisk k prijateljem? Spletni portal Wired je za mnenje povprašal Victorja Carriona, podpredsednika pediatričnega programa psihiatrije v Stanfordu, prav tako pa so vključili nekaj nasvetov staršev, ki se soočajo s karanteno in iščejo karseda najbolj optimalne rešitve za aktivnosti z otroci. 

Kako govoriti o Covdi-19?

Carrion pravi, da naj otrokom razlagamo o Covid-19 samo v primeru, če nas o tem eksplicitno sprašujejo. V nasprotnem primeru nima smisla, saj nas ne bodo poslušali. Za otroke je veliko bolj strašljivo in težko, če so ločeni od svojih staršev, kot pa abstraktni koncepti bolezni in smrti. Kot starši moramo nastopiti z miselnostjo, da smo mi tisti, ki otroke lahko zaščitimo in tudi poznamo načine, kako to storiti. Najti moramo zabavne načine, kako jih naučiti dobrih navad in jim omogočiti občutek nadzora. 

Naredimo urnik

Carrion razlaga, da je pomembno, da ohranimo otrkov stalni urnik. Kljub temu, da se morda zdi privlačna ideja, da v času karantene večino časa preživimo pred televizijo, drastična sprememba otrokovega urnika in rutine lahko povzroči stres. Cindy Marie Jenkins, ki je s svojo hčerko preživela karanteno na Kitajskem, je vsako jutri na tablo napisala urnik aktivnosti. Tukaj seveda ni potrebno iti v globoke podrobnosti, temveč je bolj pomembno to, da ima otrok jasna pričakovanja, kaj ga čaka - ali je to branje knjige, igranje, počitek, ...

Vzdržujmo kontak

Jenkinsonova je izpostavila tudi to, kako pomembno je, da otroci ostanejo v stiku s svojimi vrstniki iz šole, ali vrtca. Tukaj govorimo o različnih opcijah komunikacije na daljavo, ki pridejo prav tudi za ohranjanje stikov z ostalimi bolj ogroženimi člani družine, kot so starejši. 

Ena bolj popularnih opcij je FaceTime, seveda pa je na trgu še kopisa drugih: Zoom, Skype, Google Ganhouts, ali WhatsApp. Vedno bolj popularen način ohranjanja stikov v tem času je tudi Facebook Portal, ki nam poleg klasične komunikacije na daljavo omogoča različne zabavne efekte, ki popestrijo preživljanja karantene. 

Pojdite na sprehod - OB UPOŠTEVANJU NAVODIL PRISTOJNIH ORGANOV

Otroci po navadi, posebej v času lepega vremena, največ časa preživijo zunaj, kjer porabijo tudi največji del energije. Carrion pravi, da ta aktivnost lahko ostane, seveda pa moramo nujno striktno upoštevati vsa navodila pristojnih organov, ki se ravno v času pisanja članka odločajo o tem, da se bo gibanje na javnih površinah v Sloveniji omejilo na do pet ljudi v skupini. Z otroci je potrebno zamenjati tudi klasične načine igranja, saj jim je potrebno karseda omejiti dotikanje različnih površin. 

Primeri dobre prakse so gotovo sprehodi, z otroci lahko recimo iščemo in štejemo ptice, starši so se spomnili celo iskanja zaklada na dvoriščih, kjer so otrokom zakopali igrače ipd. Pomembno je, da se otrok počuti dobro, da se ne dotika javnih površin in da še vedno dobi tisti, česar je sicer navajen v nekoliko drugačni obliki. 

Organizirajte plesno zabavo

Če vreme ni ustrezno, kar se bo pri nas zgodilo naslednji teden, ostanite čim več časa doma in organizirajte plesno zabavo. Amazon Echo Dot Kids Edition nudi posebej prilagojene programe za otroke, ki ob poslušanju glasbe izvajajo različne vaje in aktivnosti, ki jih ne samo zabavajo, temveč tudi izobražujejo. Če tega pametnega zvočnika nimamo, lahko improviziramo in preprosto vključimo glasbo in imamo pravo domačo zabavo. 

Omejite uporabo digitalnih naprav

V času, ko smo veliko časa doma, obstaja nevarnost, da ne samo otroci, temveč vsi preveč časa preživimo na telefonih, tablicah in ostalih digitalnih napravah. Naloga staršev je, da ta čas za otroke ustrezno odmerijo in prilagodijo aktivnosti. Dejstvo je, da je najlažje otroku dati tablico in tako ga lahko zaposlimo za več ur kajne? Vsekakor pa to ni pravi način preživljanja časa z otroci. Za predvajanje zgodb lahko uporabimo Bluetooth zvočnike, obstaja kar nekaj YouTube kanalov, ki so poučni in oddaje trajajo nekaj deset minut ipd. 

Torej za otroke veljajo enaka pravila, kot za odrasle, vendar je po vsej verjetnosti preživljanje karantene doma za njih nekoliko težje, saj so navajeni nenehnega gibanja in aktivnosti. Ravno zato je potrebno otrokom nameniti pozornost in na zabaven način zapolniti ta čas, ki ga imajo kar naenkrat preveč. 

Naslednja novica:
Philips Monitors razširja svoj portfelj z 
Gaming monitorji Philips E linije


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled