Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


VPN vs. antivirusna programska oprema, 22.01.2020

Kakšna je razlika med VPN-ji in antivirusno prgramsko opremo

blog-800x400-antivirus-vs-vpn.jpg

Ali je antivirus in VPN ista stvar? Ne, niti približno. Oba nudita zaščito, vendar različno, prav tako pa sta opremljena z različnimi lastnostmi. Pa si poglejmo, katere so prednosti, če uporabljamo ali eno ali drugo. 

Vsi dobro vemo, da moramo imeti posodobljeno antivirusno opremo na naših računalnikih kajne? VPN-ji pa so nekoliko manj znani in zato se jih ljudje tudi izogibamo. Verjetno veste, da VPN pomeni "Virtual Private Network", kaj dosti več pa vedo le redki. V tem članku smo se odločili, da razjasnimo glavne pojme in osnove delovanja obeh orodij, da pokažemo glavne razlike med VPN-ji in antivirusi, dotaknili pa se bomo tudi razlogov, zakaj je koristno, če uporabljamo oboje. 


Zakaj bi morali uporabljati VPN?

Povedno najbolj preprosto, VPN je šifrirana internetna povezava. Torej, če smo vsaj malo seznanjeni z načinom, kako deluje Wi-Fi, verjetno vemo, da nam vsa Wi-Fi omrežja, ki so zaščitena z geslom, nudijo šifrirano povezavo, ki pa je v tem primeru vzpostavljena zgolj med našo napravo in routerjem ali "vročo točko". 


VPN poskrbi za šifriranje povezave med našo napravo in enim od serverjev VPN ponudnika, ki je lahko lociran kjerkoli na svetu. To pomeni, da ne more nihče videt naših obiskanih spetnih strani, prenešenih datotek, ali kakršnihkoli drugih osebnih ali finančnih informacij. To je pomembno iz treh glavnih razlogov:

Medtem kot so nekatere storitve na voljo v različnih regijah - Netflix in Amazon Prime Video - se vsebina precej razlikuje od regije do regije. Z uporabo VPN-ja lahko dostopamo do teh "omejenih" vsebin, kljub temu, da se ne nahajamo v državi, v kateri velja omejitev. 
Praktično vsi VPN ponudniki nam omogočajo, da uporabljamo enojni račun na večih napravah, kar pomeni, da po navadi lahko zaščitimo svojo celotno družino za nekaj evrov na mesec. Med najbolj popularne VPN-je in tudi najbolj kvalitetne spadata gotovo tudi NordVPN and ExpressVPN.

Naslednja novica:
Google Chrome odslej z možnostjo združevanja zavihkov!


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled