Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Upstream Android, 21.10.2019

Še ena zlonamerna aplikacija za Android

7-useful-android-vulnerability-scanners.jpg
Sporno aplikacijo SnapTube podjetja Mobiuspace je namestilo že več kot 40 milijonov uporabnikov mobilnih naprav Android.

Uporabniki pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android se dan za dnem spopadajo s škodljivimi programskimi kodami, saj njihovo število narašča kot za stavo. Poleg tega mobilne zlonamerne kode za trenutno najbolj razširjen mobilni operacijski sistem postajajo vse bolj nevarne za uporabnike, z njimi pa se lahko okužimo tudi v primeru, da mobilne aplikacije prenesemo z uradnega spletnega portala Google Play.

 

Na novo nevarnost pa so nas tokrat opozorili varnostni strokovnjaki podjetja Upstream, ki so pod drobnogled vzeli priljubljeno mobilno aplikacijo SnapTube. Ta dejansko omogoča prenos videoposnetkov iz spletnih portalov YouTube in Facebook z namenom predvajanja vsebine, ko ni dostopa do svetovnega spleta. Težava pri tej aplikaciji pa je ta, da ta v ozadju nalaga skrite oglase, pri njih pa generira klike in celo nakupe, kar je seveda prepovedano.

 

Mobilna aplikacija naj bi v ozadju celo samodejno sprožala telefonske klice in pošiljala kratka sporočila SMS na plačljive številke in to seveda brez vednosti uporabnika. Ta aplikacija naj bi skupno povzročila za okoli preračunanih 18 milijonov evrov škode, za njo pa naj bi stalo kitajsko podjetje Mobiuspace. Ker pa ima to številne aplikacije naložene tudi na spletnem portalu YouTube obstaja nevarnost, da so med njimi tudi takšne, ki so škodljive.

 

Če pa želite v prihodnje zmanjšati možnost okužbe, na mobilno napravo nameščajte zgolj tisto programsko opremo, ki jo resnično potrebujete. Poleg tega pred namestitvijo preverite pravice dostopa, ki jih zahteva mobilni program. Pri tem seveda ne smete pozabiti na namestitev protivirusne rešitve in na posodabljanje mobilnega operacijskega sistema, če je posodobitev za vašo mobilno napravo sploh na voljo.

Naslednja novica:
Najboljši pametni zvočniki letošnjega leta


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled