Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


5G, 04.08.2020

Kateri telefoni podpirajo slovensko omrežje 5G?

2_telekom.jpg

Telekom Slovenije je postavil prvo komercialno delujoče 5G omrežje v Sloveniji. Vendar pa 5G omrežje ne deluje na vseh napravah, ki omenjeno omrežje podpirajo.

Težava se pojavlja v frekvencah, na katerih Telekom Slovenije "oddaja" svoje omrežje 5G. Slednje je na voljo na frekvenci 2600 MHz, na katerem deluje tudi že obstoječe omrežje 4G. Večina telefonov s podporo 5G pa deluje na omrežju 5G, ki deluje na frekvenci 3500 MHz, znanem tudi kot n78.

Zaradi tega trenutno na Telekomovem omrežju 5G delujejo zgolj najnovejši telefoni, ki podpirajo tudi širši spekter frekvenc 5G, ne pa na primer prvi telefoni z vgrajenim 5G, kot je Xiaomi Mi Mix 3 5G.

Če vaš telefon podpira 5G na frekvenci 2600 MHz, lahko preverite v tehničnih specifikacijah vašega telefona. Trenutno prodajani telefoni, ki v Sloveniji podpirajo omenjeno omrežje 5G, so Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra (5G), Huawei P40 Pro (5G) in Huawei Mate Xs (5G).

Težava je v tem, da Telekom še nima dovoljenja za oddajanje na ostalih frekvencah, saj le-te še niso bile podeljene, medtem ko ima dovoljenje za oddajanje na frekvenci 2600 MHz že kar nekaj časa, saj tukaj deluje tudi omrežje 4G.

Trenutno Telekomovo 5G omrežje deluje na približno 25 % Slovenije, do konca leta pa želijo to številko povečati na 33 %. V prihodnjem letu pa načtrujejo še večje nadgradnje, saj računajo na nove frekvence.

Več informacij in zemljevid pokritosti najdete na povezavi -> https://www.telekom.si/5g

Naslednja novica:
Električni skiro za zelo zanimivo ceno


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled