Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Umetna inteligenca, 11.07.2019

Kdo je v resnici napisal hite Beatlov? Umetna inteligenca pozna odgovor

10-beatles.jpg

Legendarno skupino The Beatles je od vsega začetka spremljalo ogromno uspehov in tudi škandalov. Ena najbolj vročih debat je še vedno avtorsko partnerstvo med glavnima akterjema skupine - Paul McCartney in John Lennon. Zdaj bi lahko bila umetna inteligenca tista, ki bo razsodila vpliv posameznega glasbenika.


Raziskovalci na Univerzi v Harvardu so na podlagi strojnega učenja iz hitov Beatlov ustvarili algoritem, ki je sposoben prepoznati »glasbeni odtis« vsakega od piscev besedil. Glavna naloga algoritma je bila analiza osmih hitov, ki so nastali med letoma 1962 in 1966. Okrog dotičnih skladb se je razvnela najbolj goreča debata glede tega, kdo od članov skupine je bil največji vpliv na nastanek posamezne skladbe.


Med temi skladbami najdemo naslove kot sta “A Hard Day’s Night” in “In My Life”, katera bi naj nastala pod okriljem “Lennon-McCartney partnerstva”, vendar mnogi trdijo, da je bil eden tisti, ki je imel glavno besedo. Ugotovitve, objavljene v Harvard Data Science Review, nam omogočajo vpogled v vpliv posameznega glasbenika na posamezno skladbo, hkrati pa imamo predstavljen prikaz, kateri - McCartney ali Lennon – sta bila v največji meri odgovorna za nastanek skladbe.


Leta 2015 je Sir Paul McCartney izlil svoje frustracije v javnost, kajti ni bil zadovoljen s tem, kako so mediji razdelili avtorstvo med njega in Lennona. Po njegovi smrti leta 1980 je McCartney skušal pravično pristopiti k delitvi avtorstva, vendar mu ni uspelo. McCartney je šel celo tako daleč, da je obrnil vrstni red pri podatkih skladb, in sicer je od takrat naprej pisalo McCartney-Lennon.


Večina od izpostavljenih osmih skladb, katere je algoritem analiziral, bi naj v večini bile plod Lennonovega stila, med drugim tudi pesem “Ask Me Why” in tudi “A Hard Day’s Night”, katero je sicer pel McCartney in trdil, da ima v njej glavno vlogo. Skladba In My Life”, katero je revija  Rolling Stone leta 2011, uvrstila na 23. mesto najboljših skladb vseh časov, je po poročanju raziskovalcev požela največ špekulacij glede avtorstva. Lennon je napisal besedilo pesmi, medtem ko je McCartney trdil, da je napisal glasbo. Algoritem je z 81,1-odstotnim prepričanjem določil, da je Lennon napisal besedilo, medtem ko naj bi McCartneyjev vpliv pri avtorizaciji glasbe bil določen zgolj s 43,5-odstotno gotovostjo. Ostale skladbe kot so “Baby’s in Black”, “The Word” in “From Me to You” je algoritem z večjo gotovostjo, tudi do 97%, določil, da gre za McCartneyjeve skladbe.


Sistem, ki so ga vzpostavili raziskovalci, je uporaben tudi za druge namene analiziranja glasbe. Sposoben je celo prepoznati vpliv posameznega glasbenika v skladbah, kjer je sodelovalo več glasbenikov in pa vpliv, ki se spreminja skozi čas.

Naslednja novica:
Kamere, ki prepoznajo registrske tablice


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled