Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


HR tehnologija, 08.05.2020

3 načini, kako pri iskanju zaposlitve prepričati umetno inteligenco

1_analytics-2697949_1920.jpg

Iskanje službe v času umetno inteligentnih HR agentov, ki pregledujejo naše življenjepise in motivacijska pisma, zna biti precej stresna izkušnja, saj dotične HR tehnologije oziroma tehnologije upravljanja s človeškimi viri ne poznamo dovolj dobro.

Tehnologija je v zadnjih nekaj letih popolnoma spremenila proces iskanja službe, iskalci novih zaposlitev pa se sprašujejo, kako se karseda učinkovito prilagoditi na tehnološko rekrutiranje. Kaj pa je tisto, kar dela prilagoditev na novo tehnologijo tako zahtevno? Vemo, da umetna inteligenca pomaga pri izbiri kandidatov, toda kaj to zares pomeni in kako s pomočjo tehnologije poteka proces izbire novo zaposlenih?

Podjetja gradijo profile ljudi

Verjetno ste seznanjeni s programsko opremo, ki išče ključne besede v vaših življenjepisih. Podjetij pa še zdaleč ne zanima zgolj vaš življenjepis. S pomočjo naprednih umetno inteligentnih orodij gradijo celostne profile posameznikov, ki vsebujejo javno dostopne informacije, kot so profili na družbenih omrežjih, blogih, nagrade na različnih področjih, stare objave na LinkedInu itd. Dejstvo je, da ti profili podjetjem omogočajo, da vas spoznajo, še preden vas srečajo v živo, in zavedati se moramo, da je lahko ta "spletni profil" precej drugačen od tega, kar želimo prikazati na razgovoru ali v življenjepisu. Zaposlovalci verjamejo, da lahko javno dostopne informacije povedo veliko več od razgovora v živo.

Ocenjevanje veščin poteka bolj sofisticirano

Druga stvar, na katero moramo biti pozorni, je sofisticiran način ocenjevanja veščin in osebnostnih lastnosti. Podjetja uporabljajo inteligentne algoritme, ki jim pomagajo bolje razumeti, ali je kandidat primeren za delovno mesto oziroma delo v podjetju. S temi algoritmi zaposlovalci določijo, kako se kandidat recimo vklopi v delovno okolje. Nekateri algoritmi se osredotočajo na kulturno kompatibilnost, drugi morda na tehnične veščine. 

Podjetja želijo, da jim pokažemo in ne zgolj povemo

Na spletu lahko najdemo na stotine "najbolj tipičnih" vprašanj na razgovorih za službo in tisti, ki si delovno mesto resnično želijo, so na ta vprašanja po navadi dobro pripravljeni. Novodobna podjetja pa od teh klasičnih vprašanj hitro preskočijo na prakso, kar pomeni, da mora kandidat pokazati, kar je do sedaj zgolj govoril in obljubljal. Moderna podjetja, ki si to lahko privoščijo, uporabljajo VR tehnologijo, s katero kandidate postavijo v resnične delovne scenarije in potem ocenjujejo njihov odziv. 

Manko človeškega stika 

Kje se v tehnološkem rekrutiranju nahaja človeška interakcija? S pojavom umetne inteligence in ostalih tehnoloških orodij je vzpostavitev pristnega, človeškega stika vse težja, saj podjetja kandidate ocenjujejo brez stika v živo. To se potem, ko je nadidat sprejet na delovno mesto, ne zaključi. Podjetja po vsem svetu vedno bolj uporabljajo tehnologije za delo na daljavo, kar pomeni, da se lahko zgodi, da nekdo dela za podjetje celo več let in svojih sodelavcev sploh še nikoli ni srečal v živo. Na voljo so orodja, kot je Slack, elektronska pošta in številne druge, ki pomagajo pri kolaboraciji, na delodajalcih pa je, da ustvarijo delovno okolje in strategijo, ki omogoča kakovosten delovni proces. Kljub pojavu vseh omenjenih novih elementov morajo zaposleni, delodajalci in iskalci novih zaposlitev aktivno iskati načine, kako vzpostaviti človeški stik. 

3 načini, kako prepričati umetno inteligenco, da smo pravi kandidat

Iskalci zaposlitve ne smejo izgubiti upanja. Dejstvo je, da HR tehnologija v trenutni obliki v večini primerov deluje predvsem v korist delodajalcem, vendar obstajajo načini, kako izkoristiti tehnologijo sebi v prid.

1. Proaktivno upravljanje s spletnim profilom

Resnično se je treba zavedati, da podjetja, torej delodajalci, gradijo celostne profile iskalcev zaposlitve in iščejo vse informacije, da bi si o kandidatih ustvarili karseda celostno sliko. Prvi korak, kako "počistiti" svojo spletno prezenco je, da uredimo profile povsod, kjer jih pač imamo in zavržemo vse, kar lahko škodi našemu profilu. Poleg tega pa lahko razmišljamo v smer, da ustvarjamo več tiste vsebine, ki lahko podpira in nadgradi našo pojavnost. Na primer, na LinkedInu lahko delimo svoje mnenje o aktualnem dogajanju znotraj industrije, začnemo s pisanjem bloga ali ustvarimo spletni portfolio, s katerim prikažemo svoje dosedanje uspehe. 

2. Izkoristiti je potrebno možnosti, ki so nam na voljo

Nova HR tehnologija od iskalcev zaposlitve zahteva več priprave. Samo tako lahko izpeljemo vrhunsko predstavitev, najprej pa se je potrebno vprašati, ali je podjetje resnično prava izbira za nas in ali je to delovno mesto res tisto, kar si želimo. Če je odgovor pritrdilen, potem se nam bo vloženi čas v pripravo gotovo izplačal. Dandanes je bolj kot kadarkoli prej možno najti informacije o potencialnem delodajalcu, ki je zagotovo prisoten tudi na družbenih omrežjih.

Ljudje, ki so pri iskanju službe najbolj uspešni, so tudi proaktivni pri ugotavljanju, kako se njihove preference ujemajo z okoljem, kulturo in priložnostmi, ki jih nudi podjetje. Naš nasvet: vzemite si čas, razmislite o svojih željah in potrebah in podrobno analizirajte trg dela. 

3. Spremeniti je potrebno dojemanje koncepta iskanja zaposlitve

Po vsej verjetnosti smo šele na začetku razvoja HR tehnologij rekrutiranja, kar pomeni, da bo tehnologija postajala vse bolj prisotna, obenem pa vedno bolj napredna. Naloga iskalcev zaposlitve je, da ugotovijo, kako ta tehnološki ekosistem izkoristiti sebi v prid. Podjetja imajo morda res na voljo več orodij in virov, vendar pa imajo iskalci zaposlitve prav tako veliko možnosti. Na trgu obstaja kar nekaj zanimivih orodij, ki nam lahko pomagajo pri bolj produktivnem in učinkovitem iskanju novih delovnih mest. 

Tehnologija je na področju rekrutiranja ta trenutek eden ključnih trendov. Kljub mnenju, da imajo od tega največjo korist predvsem podjetja, se morajo iskalci zaposlitve zavedati, da tehnologija pomeni priložnost in da zaposlovalci na podlagi tehnologije bolj pametno izbirajo kandidate. Če je torej iskalec zaposlitve pripravljen aktivno sodelovati pri novem načinu rekrutiranja, potem to lahko pomeni, da bo imel od tega enako korist kot podjetje.Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled