Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Bencinske črpalke, 13.03.2018

Kmalu bomo na črpalkah plačevali kar iz avtomobila

refuel-1629074_1920.jpg

Ko tankamo na bencinskih črpalkah, se odločamo, ali bomo plačali s kartico, ali bomo uporabili vse bolj izginjajočo gotovino. Kmalu to več ne bo vprašanje, saj bo edina dilema pri tankanju ta, s čim napolniti rezervoar. Raziskovalci razvijajo sistem med seboj povezanih bencinskih črpalk, ki bi omogočale plačevanje kar preko ekrana na dotik v avtomobilu. Sistem bi med seboj povezal črpalke preko internetne povezavem kar bi olajšalo in pospešilo uporabniško izkušnjo.

Ideja je dokaj enostavna, prav tako tudi njena implementacija, namreč zelo koristno je, da sloni na tehnologiji, ki že obstaja. Shell in Jaguar sta pred kratkim predstavila, kako vse faktorje povezati med seboj, vendar je vse skupaj bilo še vedno na dokaj majhnem vzorcu črpalk. Prvi faktor je ekran na dotik, ki je v vseh novejših avtomobilih in tovornjakih vključen v armaturno ploščo. Drugi del implementacije je dodajanje bencinskih črpalk na vedno bolj široko omrežje IoT, ki danes vključuje že vse od mikrovalovnih pečic, do avtomobilskih gum. Tretji del je nastavitev načina mobilnega plačevanja, ki združuje vozilo in črpalko. Za to se lahko uporabi PayPal, Apple Pay, Android Pay ali kakšno podobno storitev.

Spletna stran Mobile Payments Today razlaga enega od načinov, kako vse predstavljene tehnologije povezati med seboj. Vozniki bi tako kot to počnemo danes pripeljali na bencinsko črpalko, izbrali želeno gorivo in ročno natankali vozilo. Do te točke ni nekih posebnosti kajne? V fazi plačila pa ne bi uporabili fizičnega denarja ali kartice, temveč bi enostavno opravili plačilo preko aplikacije, ki bo naložena v "infotainment" sistem vozila. Torej, z enim klikom na ekran vozila bi opravili to, za kar danes potrebujemo kar nekaj časa, še posebej, če naletimo na gnečo. 

Seveda pa ni vse zlato kar se sveti in predstavljeni sistem bi poleg tega, da bi zares skrajšal čas plačevanja goriva, prinesel neka drugih težav oz. dilem. Kaj pa, če recimo motorist, ali voznik vozila ne plača? Si sistem zapomni registracijo vozila in če si, komu pošlje račun/kazen? Kaj če hekerji vdrejo v avtomobil in ukradejo podatke kreditne kartice, ki je shranjena v aplikaciji avtomobila? Raziskovalci morajo na takšna in podobna vprašanja čim prej najti odgovor, preden povežejo črpalke na sistem. Raznorazne testne preizkušnje na majhnem vzorcu niso merodajne, še posebej, ko je govora o takšnih vprašanjih kot so hekerski vdori ipd.

Internet stvari že odpira in bo še bolj odprl nove priložnosti za življenje na cestah - prav tako priložnosti za razvijalce, ki z aplikacijami in novimi sistemi služijo velike denarje. Mobile Payments Today izpostavlja, da proizvajalci avtomobilskih senzorjev vedno pogosteje sodelujejo s podjetji kot je recimo Bosch, saj si prizadevajo za prihodnost, kjer bi lahko dobili pametno parkiranje, instant, brezžično zavraovanje itd. Brez, da bi zapustili vozilo, bomo lahko naročilo dostavo hrane, plačali za nov set gum in se naročili pri našem zavarovalniškem zastopniku. 

Vse te nove lastnosti bodo integrirane v aplikacije in večina jih bo dostopnih kar preko ekrana v vozilih. Torej, če boste v prihodnosti pozabili denarnico, naj vas nič ne skrbi, kajti vaš avtomobil bo poskrbel za vse.

Naslednja novica:
Windows 7 je uporabnikom začel prikazovati opozorila


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled