Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


, 16.08.2020

Kupiti tablico ali prenosnik? To je zdaj vprašanje!

tablet-vs-laptop-640x286.jpg

.. Najboljši tablični računalniki so bolj zmogljivi od nekaterih cenejših prenosnikov, vendar pa je vprašanje, ali je tablica resnično enakovredna alternativa tradicionalnemu prenosnemu računalniku ..

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi: kupiti tablico ali prenosnik.

Informacije v članku veljajo za naprave široke potrošnje, kar pomeni, da vam za vsako posamezno napravo svetujemo temeljit pregled specifikacij - tako dobite bolj jasno predstavo o tem, kaj najbolj ustreza vašim potrebam. 

Če povzamemo, so tablični računalniki manjši in lažji, navadno njihove baterije z enim polnjenjem zdržijo dalj časa, poleg tega pa je uporaba tablic namenjena predvsem različnim oblikam medijev, od prebiranja novic, gledanja videov itd. Na drugi strani so prenosniki močnejši oz. bolj zmogljivi, njihova programska oprema nudi več različnih lastnosti, ustvarjeni pa so predvsem zato, da povečajo uporabnikovo produktivnost

Če si lahko privoščite zgolj eno napravo, boste verjetno izbrali prenosnik. Cenovno ugodni prenosniki stanejo približno enako kot tablice srednje kvalitete, zmorejo pa veliko več. Tablice primarno uporabljamo za brskanje po spletu, branje knjig, igranje iger, poslušanje glasbe in ostale "pasivne" aktivnosti. Prenosniki so na drugi strani ustvarjeni za povečanje produktivnosti, torej za kreiranje dokumentov, pošiljanje elektronske pošte in uporabo zmogljive programske opreme. Na trgu pa najdemo tudi hibride, ki jih lahko uporabljamo kot tablice ali kot prenosnike. Ti nudijo najboljše obeh svetov. 

S prenosniki lahko naredimo več

Tablice se v celoti zanašajo na vmesnik zaslona na dotik, kar lahko predstavlja določene težave, če želimo vnesti veliko teksta. Glede na to, da tablice načeloma nimajo tipkovnice, moramo uporabljati virtualno tipkovnico, te pa se od modela do modela razlikujejo po dizajnu in funkcionalnostih. "2-in-1" tablice imajo dodatno fizično tipkovnico, vendar tudi ti modeli niso primerljivi z uporabniško izkušnjo prenosnika. Zakaj? Zaradi manjše velikosti in omejitev na področju dizajna. Če si ob tablici omislimo Bluetooth tipkovnico, povečamo končni strošek nakupa, poleg tega pa imamo zdaj več stvari za prenašati naokrog, kar pa je ravno nasprotno od bistva tablice. Prenosniki so tako boljša izbira za tiste, ki veliko tipkajo. 

Velikost: tablice so bolj prenosne

Večina tablic je resnično peresno lahkih. Celo najmanjši prenosniki, kot je recimo Apple MacBook Air 11, so težji. Zmogljivejši prenosniki potrebujejo več hladilnih komponent, kar dodatno prispeva k velikosti. Zaradi velikosti in teže je tablice lažje nositi naokrog, zato so posebej primerne, če veliko potujemo. 

Vzdržljivost baterije je večja pri tablicah

Ker strojna oprema tablic ne zahteva toliko moči, baterije zdržijo dlje. V bistvu je skoraj celotna notranjost tablice namenjena bateriji. Prenosniki na drugi strani uporabljajo močnejšo strojno opremo, kar posledično pomeni več napora za baterijo. Baterija znotraj prenosnika zavzame zgolj majhen odstotek prostora. Kljub temu, da imajo prenosniki močnejše baterije, te ne zdržijo toliko časa kot baterije tablic. Zgolj za občutek lahko povemo, da veliko tablic zdrži tudi do deset ur spletnega brskanja preden potrebujejo polnjenje. Za primerjavo, povprečen prenosnik zdrži vsega štiri ali največ osem ur.

Pomnilniški prostor: prenosniki ga imajo več

Proizvajalci tablic se trudijo držati velikost in ceno naprav na obstoječem nivoju, kar posledično pomeni manj prostora za shranjevanje datotek in dokumentov. Večina tablic nudi med 16 in 128 GB pomnilniškega prostora. Če to primerjamo s prenosniki, ki še vedno v večini primerov uporabljajo konvencionalni trdi disk, hitro nastane ogromna razlika. Povprečni "budget" prenosnik nudi 500 GB pomnilniškega prostora na trdem disku. Tako prenosniki kot tablice pa že nudijo USB vhode in microSD kartice, s katerimi lahko dodatno povečamo želeni prostor za shranjevanje. 

Prenosniki so bolj zmogljivi

Za aktivnosti, kot so elektronska pošta, brskanje po spletu ali predvajanje videov in glasbe, bosta obe platformi enako kvalitetno opravili svojo nalogo, saj nobena od teh aktivnosti ne zahteva pretirano veliko procesne moči. Stvari pa se nekoliko spremenijo in zapletejo, ko začnemo z bolj zahtevnimi aktivnostmi, ki vključujejo večopravilnost ali HD grafiko. V teh primerih so prenosniki tisti, ki se bolje odrežejo. Obstajajo pa tudi izjeme, kot je na primer urejanje videov. Nekatere "high-end" tablice lahko brez težav premagajo pranosnike - predvsem zahvaljujoč specializirani strojni opremi. 

Programska oprema: tablice so bolj restriktivne

Enaka programska oprema na prenosniku in tablici lahko pomeni velike razlike v smislu zmožnosti. Če imamo na tablici operacijski sistem Windows, v teoriji to lahko pomeni isto programsko opremo kot pri prenosniku, le da bo ta po vsej verjetnosti počasnejša. Tudi tu obstajajo določene izjeme, kot je recimo Microsoft Surface Pro - tablica, ki jo lahko uporabljamo kot prenosnik in ima isto programsko opremo, kot smo je navajeni v večini delovnih okolij. 

Dve največji platformi za tablične računalnike sta Android in iOS, ki vsaka po svoje potrebuje specifične aplikacije, prilagojene operacijskima sistemoma. Na trgu obstaja ogromno aplikacij, ki so na voljo za obe platformi. Med njimi najdemo mnoge, ki brez težav opravijo enako delo kot tiste na prenosnikih. Kljub temu pa pri tablicah obstajajo določene omejitve, ki jih sicer nudi strojna oprema prenosnikov. 

Cena

Na trgu trenutno najdemo tri cenovne razrede tablic. Večina "budget" tablic stane manj kot 100 evrov. Te so idealne za osnovna opravila in najmanj zahtevne uporabnike. Modeli, ki zmorejo več aktivnosti, stanejo med 150 in 350 evri (zgolj za primerjavo, "budget" prenosniki stanejo okoli 350 evrov in več). Tablice najvišje kakovosti stanejo od nekje 400 evrov do več kot 800 evrov. Najdražje tablice sicer res nudijo največjo učinkovitost delovanja, vendar pa za isto ceno nudijo precej manj kot prenosniki. 

Končna ocena

Prenosni računalniki še vedno nudijo večjo fleksibilnost od tablic. Morda na področju prenosljivosti in enostavnosti uporabe niso na ravni tablic, vendar imajo te številne druge, predvsem tehnične omejitve, ki jih bodo morale odpraviti, če bodo želele dokončno nadomestiti prenosnike. Če pa že imate prenosnik, je lahko tablica odličen dodatek, pa naj bo to za branje e-knjig, igranje iger ali brskanje po spletu. Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled