Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Mozilla, 02.06.2020

Mozilla z novo storitvijo Firefox Monitor

10_firefox.jpg

Neprofitna organizacija Mozilla, ki je bolj znana predvsem po svojem brskalniku, je javnosti predstavila novo orodje, s katerim lahko preverite, ali ste bili žrtev kraje spletnih podatkov. Na spletni strani https://monitor.firefox.com/ je potrebno zgolj vnesti e-poštni naslov, za katerega želimo preveriti, ali se je kdaj pojavil v veliki zbirki ukradenih spletnih podatkov vse od leta 2007 dalje.

S pomočjo nekaj klikov se lahko na spletni strani tudi registriramo, kar nam omogoča prejemanje samodejnih obvestil ob novih incidentih, v katere je vpleten tudi naš e-poštni naslov. Prav tako lahko hitro in enostavno vključimo več e-poštnih naslovov v en račun za obveščanje.

Zakaj bi pravzaprav bili sploh pozorni na to, da je vaš e-poštni naslov bil ukraden iz baze podatkov? Kljub temu, da je vaš e-poštni naslov nekakšen "javni" naslov, je še vedno pomembno dejstvo, da pri kraji spletnih baz največkrat ni ukraden samo e-poštni naslov, temveč tudi gesla, imena in priimki, številke bančnih kartic, vaš naslov ...

Kako naprej, ko ugotovite, da je bila ukradena baza s podatki, v kateri je tudi vaš e-poštni naslov? Najprej je vsekakor potrebno, da spremenite geslo pri tisti storitvi, kjer se je zgodil vdor. Prav tako je pomembno, da uporabljate različna gesla za različne storitve; samo tako, v primeru da je ukradeno eno geslo, nepridipravi ne bodo pridobili dostopa do vseh vaših spletnih storitev. Prav tako je pomembno, da ste pozorni na sumljiva e-poštna sporočila, ki od vas zahtevajo ponastavitev gesla, vpis različnih podatkov ... Nenazadnje je pomembno tudi, da sproti nadzirate porabo na bančnih karticah, če jih uporabljate za spletno plačevanje.

Naslednja novica:
Pametna zapestnica Xiaomi Mi Smart Band 5 po nadvse ugodni ceni!


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled