Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


The New York Times, 24.01.2020

Na internetu kar pol milijona naprav z ranljivimi gesli!

1_vufngofrotwy_rgd4_7qsw.jpg
Varnost pametnih naprav, priključenih na svetovni splet, je pogosto zelo vprašljiva.

Brez svetovnega spleta danes enostavno ne gre več, zato ne preseneča, da je nanj polega računalnikov in mobilnih telefonov povezanih vse več pametnih naprav. Med njimi najdemo naprave kot so pametni gospodinjski aparati, nadzorne kamere, usmerjevalnike in še mnogo več. Pogosto pa njihovi proizvajalci enostavno pozabijo na varnost, pri čemer je v zadnjem času še posebej problematičen nezaščiten protokol Telnet. Tu dejansko gre za omrežni protokol, ki omogoča oddaljeno povezovanje naprav preko svetovnega spleta.

 

Da naprave priključene na svetovni splet, ki uporabljajo nezaščiten mrežni protokol Telnet predstavljajo resno varnostno tveganje, pa se je pokazalo z razkritjem spletnih naslovov in gesel pol milijona pametnih naprav, priključenih na internet. Ta seznam je še kako uporaben za spletne napadalce, saj ti nemudoma prevzamejo nadzor nad njimi in jih nato s pridom izkoriščajo za izvajanje spletnih napadov. Običajno je treba za tovrstni seznam gesel spletnim kriminalcem odšteti veliko denarja, omenjeni seznam gesel pa je prosto dostopen s svetovnem spletu, kar za njihove uporabnike pomeni še večje varnostno tveganje.

Naslednja novica:
Naša konkurenčna prednost je, da strankam nudimo celovite rešitve


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled