Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Spletne strani za prenašanje glasbe, 03.10.2018

Najboljše brezplačne spletne strani za legalno prenašanje glasbe (1. del)

best-music-sites-free-music-archive-720x720.jpg
FREE MUSIC ARCHIVE

Splet nam je omogočil, da z le nekaj kliki na svoje naprave prenesemo praktično katero koli pesem - in to brezplačno. Kljub temu pa se moramo zavedati, da ilegalno prenašanje glasbe ni opcija, če si želimo podpreti glasbenike ali producente, ki nam s svojo glasbo polnijo dušo. Tega se zaveda vsak pravi ljubitelj glasbe, ki podpira svoje glasbenike na tak ali drugačen način.

Prenašanje glasbe zagotovo ni tako popularno kot predvajanje oz. "streamanje" glasbe. Obstaja kar nekaj uporabnih in sodobnih načinov, kako "streamati" najljubšo glasbo popolnoma brezplačno - recimo Spotify - a če ne želimo plačati za predvajanje glasbe, so možnosti v nadaljevanju zelo omejene. Torej, katere so najboljše brezplačne spletne strani za legalno prenašanje glasbe?

Spodaj smo našteli in opisali nekaj naših najljubših spletnih strani, ki so vsaka po svoje zanimive za uporabo. Mnoge od teh nimajo v svojem repertuarju Bilboardovih glasbenikov kot sta Taylor Swift in Kendrick Lamar, vendar lahko z nekaj brskanja najdemo tudi največje hite, s podpisi največjih imen. Poleg tega pa je seveda mnogo neodvisnih glasbenikov, ki bi prav tako morali zadovoljiti še tako zahtevna ušesa, denarnica pa ob vsem tem ne bo trpela. 


1. FREE MUSIC ARCHIVE

Leta 2009 je radio iz New Jerseyja, WFMU Radio, začel s projektom, s katerim je želel glasbo vseh žanrov približati javnosti. Tako je nastal Free Music Archive. Od teh začetkov je WFMU združil moči s številnimi partnerji in platformami ter stran povzdignil na raven prave zakladnice brezplačne glasbe.

Spletna stran Free Music Archive kombinira dva različna pristopa pri objavljanju glasbe: prvič, indeksira vso brazplačno glasbo, objavljeno s strani partnerjev, drugič, omogoča uporabnikom, da objavljajo svojo glasbo neposredno v njihove arhive. Oba načina sta do zdaj generirala knjižnico glasbe, ob kateri bi dejansko lahko preživeli mesece. Glasbo lahko iščemo po žanrih ali izvajalcih. Poleg vsega naštetega spletna stran gosti celo zbirko podkastov in priznanih radijskih postaj.

2. SOUNDCLOUD

Vse pesmi, ki se pojavijo na SoundCloudu, niso brezplačne za prenos, je pa res, da tako velika kot nekoliko manjša imena včasih ponudijo brezplačne prenose, če nam le uspe najti njihove uradne profile. Spet lahko brskamo po imenu izvajalca, žanrih, popularnosti in glede na datum izida glasbe: verjemite, da boste presenečeni, koliko brezplačne glasbe je na tej spletni strani oziroma aplikaciji. Obstaja prav posebna podstran, ki je namenjena glasbi, ki je izšla pod licenco Creative Commons, kar pomeni, da lahko vso to glasbo brezplačno prenesemo.

SoundCloud v resnici služi kot YouTube za glasbo, ki jo prenašamo v oblak. To pomeni, da lahko vsak naloži svojo glasbo na stran in šele nato določi, ali je pesem na voljo za prenos ali pa zgolj za poslušanje prek spleta. Poleg tega SoundCloud nudi izjemno aktivno skupnost uporabnikov in enega najbolj dovršenih uporabniških vmesnikov od vseh strani, navedenih v članku. Glasbeniki sicer ne nudijo vedno brezplačne glasbe, medtem ko za to skoraj vedno poskrbijo založbe.

3. ReverbNation

ReverbNation je bil kraj, kjer so se začele kariere velikih glasbenih imen kot so Imagine Dragons, Alabama Shakes in The Civil War. Na tej platformi je marsikateri glasbenik zgradil svojo prvo skupnost oboževalcev. ReverbNation ponuja mešanico vseh glasbenih zvrsti, vendar se nekako najbolj nagiba na stran popa, hip-hopa in alternative. Spletna stran, ki trenutno obsega skoraj štiri milijone uporabnikov, glasbenikov in umetnikov, tem omogoča, da iščejo po impresivni knjižnici glasbe, ob tem pa lahko uporabljajo zanimive lastnosti, kot so aplikacija Discover in stran, ki nam pove, kdo bo naslednja zvezda na glasbeni sceni.

4. Amazon

Amazon verjetno vsi dobro poznamo, saj preko njega kupujemo od hrane za hišne ljubljenčke, slušalk, do dronov in igric za računalnik. Zakaj pa ne bi temu nakupovalnemu seznamu dodali še nekaj brezplačne glasbe? Verjeli ali ne, Amazon ponuja masivni asortiman tisoče brezplačnih pesmi, ki so na voljo preko njihovega digitalnega glasbenega vmesnika. Tam lahko izbiramo med različnimi glasbenimi žanri, od neodvisne glasbe, klasične glasbe, do popa, džeza in še kaj bi se našlo. Postopek je praktično enak kot pri nakupu plačljive pesmi na Amazonu. Vse kar moramo narediti je, da izbrano pesem dodamo v nakupovalni voziček - in pesem je naša.

5. DatPiff

Ljubitelji rapa pripravite se, imamo nekaj za vas! Hip-hop skupnost je postala zelo raznolika in vsi, ki poslušate dotično glasbo veste, da ni boljšega kot kvaliteten "mixtape". DatPiff ponuja kombinacijo originalne glasbe, s katero izvajalci iščejo svoj trenutek slave, potem je tukaj "freestyle" glasba, kjer izvajalci snemajo svoje vokale preko znanih hitov, tretja skupina glasbe na paltformi pa so brazplačne skladbe, s katerimi izvajalci nagrajujejo svoje zveste člane.

DatPiff je edina stran na seznamu, ki konstantno ponuja brezplačne skladbe različnih "mainstream" glasbenikov - recimo Future in Drake - in ostaja stran številka ena za vse tiste, ki želijo biti na tekočem glede datumov izidov, ki pogosto prenašajo brezplačno glasbo in ki poslušajo kompilacije, ki jih delajo ostali uporabniki. Spletna stran celo ponuja "pop-out" predvajalnik, kjer lahko poslušamo glasbo, preden se odločimo za prenos, poleg tega pa na dnevni ravni dobivamo novice iz področja hip-hopa s strani HipHopEarly. 

6. Live Music Archive

Live Music Archive je v bistvu neke vrste partnerstvo med stranema Internet Archive in etree.org. Skupnost, namenjena visokokvalitetnim koncertom v živo. Večina materiala na strani se fokusira na "jame" skupin kot so Grateful Dead, String Cheese Incident in Sound Tribe Sector 9. Poleg teh imajo uporabniki še veliko drugih skupin kot so The Smashing Pumpkins, Jack Johnson, Animal Collective itd. Žanrsko je Live Music Archive zelo dobro pokrit, saj lahko izbiramo od jazza do reggaeja. 


Navigacija po spletni strani je nekoliko zapletena, vendar lahko z nekaj truda filtriramo iskalne rezultate glede na naslov, datum izida in izvajalca. Ko smo enkrat zadovoljni z najdenim, lahko poslušamo ali prenesemo skladbo kot FLAC ali MP3 datoteko. Na žalost nam spletna stran ne zagotavlja najvišje kakovosti zvoka. 

Naslednja novica:
Na dopust greste zato, da tam uživate


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled