Ta spletna stran uporablja piškotke, s čimer se z nadaljnjo uporabo strinjate – podrobnosti hrambe tukaj. Uporabo piškotkov lahko kadarkoli onemogočite. RAZUMEM
Rn logotip Facebook | Twitter | Podcast | Izklopi mobilni pogled


Triki & nasveti, 13.09.2017

Kupujete brezžično tipkovnico?

pcw-keyboard-primary-100665405-large.jpg

..Brezžična tipkovnica nas ne "osvobodi" zgolj kabla, temveč nam ponudi nove možnosti in nove razsežnosti uporabniške izkušnje..

Modeli brezžičnih tipkovnic, ki smo jih izbrali za vas, se med seboj razlikujejo po velikosti, teži, dizajnu in kompatibilnosti z operacijskim sistemom in napravo. Večina teh tipkovnic ima dolgo življenjsko dobo, kar je zagotovo dobra lastnost, ko govorimo o tehnoloških napravah. Cene brezžičnih tipkovnic počasi padajo, hkrati pa postajajo vse bolj zmogljive.

Novejši modeli, ki vključujejo najmodernejšo tehnologijo, se lahko pohvalijo z resnično zanimivimi lastnostmi in funkcionalnostmi. Tipkovnica Logitech MX850 Performance je znana po tem, da je kompatibilna z različnimi napravami in platformami, vendar ni povsem primerna za vsakogar. Microsoftova tipkovnica Modern Keyboard se na primer lahko pohvali s čitalnikom prstnih odtisov in premijskim dizajnom, vendar pa zaradi tega nosi visoko ceno.

 

Pri nakupu brezžične tipkovnice jo je zelo dobro najprej preizkusiti, saj se le tako lahko prepričate, ali vam odgovarja in ali je primerna za stvari, ki jih boste počeli z njo. Način uporabe je od naprave do naprave zelo različen in težko je zgolj na pogled oceniti, katera je prava tikovnica za vas. Kljub temu pa upamo, da vam bomo z našim seznamom olajšali nakup, ali pa vam vsaj približali dotično področje periferne računalniške opreme. 

Tipkovnica IOGER Quietus RF Desktop

Morda najboljša brezžična tipkovnica na seznamu. Tipkovnica IOGER Quietus RF Desktop je nekoliko tišja od nekaterih modelov na seznamu, čeprav obstajajo še tišje, kar pomeni, da naj to ne bo ključna lastnost, na katero se osredotočate pri nakupu. Tipkovnica sicer prepriča v vseh pogledih: ima všečen dizajn, je dobro opremljena, vključuje pa tudi brezžično miško. Vse to za relativno ugodno ceno.

Tipkanje na to tipkovnico je zadovoljivo tiho, izpostaviti pa je treba tudi 12 bližnjic, med katerimi najdemo uravnavanje zvoka, način spanja in podobno. Uporablja zgolj eno baterijo AAA , ki naj bi držala kar do enega leta.

Tipkovnica Microsoft Wireless 900 Desktop

Kljub visoki ceni, ki je v primerjavi z zgoraj opisano tipkovnico IOGER Quietus RF Desktop skoraj 25 odstotkov višja, je Microsoft Wireless 900 Desktop dokaj podobna po zmogljivostih. Tudi ta vključuje brezžično miško, nima pa toliko bližnjic kot Iogerov model, čeprav ima osem tipk, ki jim lahko določite funkcije po želji. Če pogledamo minuse, bi morda lahko izpostavili preslednico, ki oddaja glasen in neprijeten zvok. Glede na to, da ta velja za eno najbolj uporabljenih tipk, bi lahko to komu predstavljalo dokaj nadležno stvar in problem. Za razliko od IOGER-jevega modela uporablja dve bateriji AAA, kar pa naj bi pomenilo tudi dvakrat večjo avtonomijo.

 

Na kaj biti pozoren pri nakupu brezžične tipkovnice?

Brezžične tipkovnice se z računalnikom povežejo na enega od naslednjih načinov: prek povezave bluetooth ali povezave USB. Pri tem pa je pomembno opozoriti na to, da nekatere, predvsem starejše, naprave ne podpirajo povezave bluetooth. Pri novejših napravah pa to ni problem, saj imajo bluettoth vgrajen domala že vsi prenosniki, tablice in tudi namizni računalniki. Izpostaviti velja tudi, da bluetooth četrte generacije omogoča nizko porabo energije, kar precej podaljša avtonomijo tipkovnice.

 

Tipkovnice USB so nekoliko priročnejše za uporabo, saj jih preprosto priključite in že lahko opravljate svoje delo. Povezovanje prek bluetootha pa po drugi strani zahteva nekoliko več korakov, še posebej, če uporabljate starejše naprave, ki delujejo počasneje. Tipkovnice bluetooth so navadno dražje od tipkovnic USB, vendar hkrati ponujajo daljšo življenjsko dobo baterije. Ko kupujete novo brezžično tipkovnico, ne pozabite, da nekateri proizvajalci na račun boljše prenosljivosti stavijo na njene  kompaktnejše mere.

 

Velikost

Ker vedno več tehnoloških naprav nosimo s seboj, je še kako pomembno, da so karseda prenosljive in potovanju prijazne. V večini primerov je sicer tako, da boste morali na račun manjše velikosti pozabiti na določene funkcionalnosti tipkovnice, vendar, če veliko potujete in hodite naokoli, je vseeno pomembneje, da je tipkovnica lahka in kompaktna. Če jo nameravate uporabljati izključno doma, se ne ozirajte toliko na velikost, ampak bolj na druge lastnosti, kot na primer udobnost pri tipkanju in dodatne funkcionalnosti, ki vam olajšajo delo.

 

Tipke

Iščite tipke, ki so dovolj udobne in dizajnirane tako, da vas po dolgih urah tipkanja ne bodo bolele roke. Večina tipkovnic uporablja membransko tehnologijo, ki večini uporabnikov povsem odgovarja, če veliko tipkate oziroma igrate igre, pa boste veliko bolj zadovoljni z mehanskimi tipkami. Bližnjice Windows in druge tipke, ki jih je mogoče programirati, so velik plus, posebej za zahtevnejše uporabnike.

 

Prilagodljivost

Določene tipkovnice ne ponujajo nobenih možnosti izbire naklona ali višine. Ko kupujete tipkovnico, morate imeti v mislih tudi to, torej nastavljiva stojala.

 

Baterija

Vse brezžične tipkovnice uporabljajo baterije. Bodite zelo pozorni na tip in število baterij, ki jih tipkovnica potrebuje za delovanje.

 

Cena

Solidno brezžično tipkovnico je mogoče dobiti že za 40 do 50 evrov, če se vam ljubi še malo brskati po spletu in različnih trgovinah, ki prodajajo tovrstno periferno opremo, pa je mogoče najti še nižjo ceno.

 

Katere brezžične tipkovnice se še splača preveriti?

Naslednja novica:
Razvijalec/ka programske opreme/JAVA (m/ž)


Vrni se na prvo stranNovice  |   Triki  |   Igre  |   PR  |   Revija
Izklopi mobilni pogled